CLICK CLICK

April 06, 2017

Final Exam!!

- currently in my final semester
- today I sat for my 3rd last final examination semester

Yet this is my first time posting up regarding my uni life. That's pretty sad (!!) because uni life has been good and fun despite all the mountain hikes and river crossings; and yet, I've never had any of it written here. Guess I have to REALLY spare my time writing more in the future!!

Anyway, hello and hi! Today was hectic since I had a back-to-back final examination paper since yesterday. To make things worst, yesterday's paper was in the afternoon while today's was in the morning. Crazy life! Literally had only 14 hours to actually prep myself for the next paper - and I've never studied today's paper the entire study week. 

Life is crazy, gua bilang... But actually, salah siapa sebenarnya? Krik krik :P #procastinationathighlevel


14 freaking hours and this is what I did! In fact I started around 11 pm, ended at 2 am (biasala burung hantu!!). This is just the front view though, there's a lot more behind. Wahahaa... I checked out the previous final examination questions and literally freaked out because none of the questions I could really answer. What the heck ?!

Didn't know where I get the idea to do this, but it work magically!! I remember things easier by drawing this stuff. Not a mind-map, but I just randomly break up the sub-topics so then I can remember which topic falls under which chapter sebab kalau tau chapter apa, senang nak goreng kot-kot tak ingat jawapan! Hahahahaha.

So this, ladies and gentleman, is my actual note. It's written in a book so I will not lose the paper and re-write the entire chapter again and again, because iolls tak reti belajar guna nota lecturer. Kena tulis baru menyerap!! :| 

Question - How do the break-up notes and my actual note works? I simply refer to the break-up notes to get the rough idea, then read the main points written down in my book. GITUU ~ Dah final semester baru ada kesedaran yang otak ni berfungsi like this!! Wakakaaa

Question II - What is so special about my break-up notes is I get to test myself and see whether I remember the main points for the elaboration or not. Yes, elaboration - because my course requires me to write essays - 4 freaking essays - for each paper!

And that explains my long entry because I dah terbiasa!! Hahahahaa ;)

p/s: terima kasih kepada yang sudi berkunjung, masalah masih sama ( I cannot comment on people's blog ) unless the comment form is in pop-out window. I'm still wondering why. SEDIH!!

April 04, 2017

Tak boleh komen blog orang!

Hi!!

Nak tanya, ada sesiapa tau macam nak settle masalah saya? Hahaha

Tak boleh comment kat blog orang lain. Tak tau kenapa. Biasanya kalau dah post comment, akan keluar "awaiting for moderation", tapi kali ni tak ada pula..

Adakah interface baru blogger memang begitu? Sebab saya lama juga tak main blog.. Baru seminggu ni active balik, tapi kalau tinggalkan comment memang tak muncul. WHY?

Adakah puncanya sebab url dah .my ?? Or any relevant reasons?

And tak pasti juga orang lain boleh comment ke tak kat page saya! LOL. Help?? Kalau tak dapat comment tu kasi feedback kat saya ehh >> vnsslrp@gmail.com

Haha kita main email sekarang yee..

TIPS: Minum Air Secukupnyaa!!

"Kalau nak kurangkan berat badan, antara tips paling penting ialah MINUM AIR BANYAK!"
So you then set your target; mulai harini nak minum air secukupnya. Ala, 8 gelas sehari bukan susah. Pagi 4 gelas, tengahari ke petang another 4 cups.

Anda mulakan hari lepas tu tetiba lunch break, 1 gelas pun tak habis!! 

TET! Permulaan yang GAGAL!! - tak apa, hari esok ada lagi.. And the story goes on and on and on!! Sampai bila??

Picture courtesy: Google

p/s: ini bukan iklaannn!! Hahahaaa

Sebenarnya, saya ni jenis yang tak minum air sangat. Bermula dari zaman sekolah menengah, where I stopped carrying water with me to school (I don't even know why!!) Bila usia dah meningkat, kesedaran tentang kepentingan air mula meningkat jadi bermulalah perjalanan minum air. Target macam biasa la, minimum intake which is 8 cups a day. Tapi kan, tak pernah berjaya! Sometimes turun dengan jumlah tu, balik pun dengan jumlah tu juga. Bila dah balik baru perasan tak minum air seharian. Wowweii. Hahahah!

Banyak dah tips dah cuba tapi tak pernah berjaya. Bawalah sebesar mana pun botol, paling-paling setengah! #apasalsusahsangatni !! Until one day, I found a water bottle yang memang direka khas untuk orang bermasalah dengan air, like me!!


There you go!! Nampak tak masa yang dah tertera kat botol tu? Masa tu menandakan setiap waktu untuk minum, dan garisan putih untuk menandakan sukatan setiap kali minum. Bermanfaat kan? Bagi saya memang bermanfaat! Pernah ada kawan-kawan tanya saya, kenapa perlu ada waktu untuk minum air, dan jawapan saya sangat mudah (dan logik!)

Psychologically, manusia hanya akan minum bila haus. Jika ditanyakan, adakah kita selalu haus? Biasanya tidak, because most of the time, kita hanya akan haus bila melakukan aktiviti yang banyak bergerak dan membuat kita berpeluh. Bagi kita yang bekerja dan belajar, duduk menatap PC dari pagi ke petang dalam bilik berhawa dingin, adakah kita akan merasa haus? Secara logiknya tidak. Bukan itu saja, bila dah lalai dengan kerja yang melambak, mesti tak ingat nak minum air. Lagi-lagi the stay-at-home-mom, bila dah terkejar sana sini mesti "terabai" bab minum air. Kann?

Jadi, manfaat botol ni ialah you will keep on drinking to follow the time and line, walaupun tak haus. Melalui cara ni, senanglah nak capai target 8 cups a day!! :) Walaupun terkejar sana sini, bila tertengok botol ni, at least laa boleh ingat nak minum dan boleh track berapa banyak dah diminum!

Mula-mula memang agak sukar untuk follow masa tu, tapi bila dah jadi kebiasaan, automatic ambil botol dan minum walaupun belum masanya lagi. Kadang-kadang belum waktu untuk refill pun dah refill. Dan itu lagi bagus, sebab botol ni 750ml saja.. 3 kali refill maksudnya 2250ml. Memang dah cukup sebab manusia disarankan minum 2L sehari!! :)

Apart from menjadi botol air, boleh juga jadi motivational bottle! Wakaka!! 1 ayat tapi 2 maksud; Don't Quit dan juga Do It! Menarik kan? Bila tengah workout, terus tatap botol ni.. Jadi semangat lagi!! :) Jadi kepada sesiapa yang masih mencari cara nak minum air secukupnya, boleh cuba beli botol macam ni ;)

p/s ii: Maaf ayat bercampur BM & English! Sedaya upaya nak type dalam BM, tapi otak English!! Sebab belajar kat uni syllabus nya English, automatic jadi English Speaker. Hekhekhekk

March 26, 2017

HELLO BALI!!

Hello, hii and what's up, blogging word!!

Lama sungguh jari tak menari-nari di keyboard untuk update blog. Terlalu lama, indeed! Last post was back in 2015. Hahahaa.. Seriously ;\

Sebenarnya bukan sengaja nak tinggalkan blog, I deeply miss it in fact, tapi apakan daya -- kekangan masa. Entry ni pun curi masa sikit, tapi still tak dapat nak post panjang.. It will take my time, definitely. Dengan nak edit gambar lagi, nak letak watermark.. 

So, this time, my entry will be short. Just to say hi to everyone and sedikit throwback la kiranya :)

YES, BALII <3 Tapi bulan lepas la :P

Please ignore my muka serabai. Sampai kat Bali jam 2:30 pagi, then flight dari Sarawak ke KL, KL ke Bali. Fuhhh! Faham sajalahh kenapa muka begitu #matanyamanaaa

Setakat ini jaa mampu dikarang harini. Kekangan masa sungguh. Sekarang pun sedang busy prepare untuk trip yang seterusnya bulan depan. Haha. Meriah tahun ni!! :)

Itu saja daripada saya, jangan segan jangan malu komen kat bawah :P Lama dah tak berkomunikasi dengan orang lain dalam alam blog ni. Hahaha..

okbaii ~