CLICK CLICK

June 13, 2014

Budak Hostel


Hollaa!! Hi, everyone :D Finally back after so long ;) Sebenarnya ada sebab tertentu why blog lama tak update. Biasalah, duk hostel mana mudah nak dapat line. Connection ada, but kalau dah beratus berebut tiang, kita mengalah dan tido je lah kan :P   

Minggu ni genap seminggu 3 hari jadi budak hostel, and yeap; sangat-sangat rare dan janggal since I've never lived even an hour in hostel. Hahahaa.. Homesick, tak payah cakap! Meski rumah hanyalah 10 minutes drive from campus, but seriously; nothing is like home!

Dah lama-lama walau tak lama sangat menjadi budak hostel, banyak benda gak yang aku dah pelajari. First thing first, belajar berjimat cermat. First time merasa kena bayar makanan for that 3-times-per-day-meal; breakfast, lunch, dinner. Nasib baik guwa bukan budak supper. Hahaha.. All in all, I learned to manage my own money. Hmm. Kasi tepukan, walau sedikit!
Google's
Next, belajar bersabar. Wahahaha.. Before ni aku belajar bersabar dengan budak keshik yang dok tau apa-apa lagi, tapi kali ni belajar bersabar dengan orang dewasa yang persis students aku kat Krista dulu. Nah. Kalau faham, bisa.. :P The thing is, show courtesy even if others don't. Don't let your mood kill you. Hiahh ^^ Another, bersabar because tak berpeluang nak tengok FIFA. HOSTEL MANA ADA TV!!! 
Google's
And, another kebaikan duk kat hostel is line yang slow macam siput sedut.. Jap, siput sedut laju lagi kot? Ahah! Kalau line laju macam wifi kat rumah, memang duk menghadap laptop je kan, tengok fail videos kat youtube, buat research itu ini, and assignments tolak tepi. Yahhh.. Dan melalui line siput sedut inilah aku belajar NIKMAT BELAJAR. Serious! Hahahaha..

Overall, it's the start of something new. Kegagalan semalam takkan menentukan masa depan, andai kita bangkit dan meneruskan langkah ;) Remember, Smile, and have faith!!
My 2nd home, but first home is always the best home ;)

7 comments:

  1. owh vee..rindu plak nak duk hostel..lpas baca post vee...
    mis hostel itulah nikmat line mcm siput sedut..
    serius lpas kluar baru rasa yg hostel best..bwalupun masa duk rasa mcm puaka..
    goodluck vee slamat mjadi bdak hostel :P

    ReplyDelete
  2. semoga berjaya menempuh alam universiti dengan jayanya ,, :D

    ReplyDelete
  3. dah pernah rasa macam mana duk hostel.
    bab nk makan yg frust sikit.
    biasanye kat rumah bgn je, food da ada atas meja..huhu

    ReplyDelete
  4. haha sbaik kat cina leh tgk bola.. cuma... komentator bahasa cina x syok! haha

    ReplyDelete
  5. kak vee cantikk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! <3
    miss u kak vee haih.
    qila pun homesick sikit lah dkt hostel ni hikhik xD
    hmm betul, tidor je lah bila malas nak online ekeke.

    and yes. value of money tu qila cuba try untuk jimat aish T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Homakkk hahahahah. Thanks, adik Qila! Segan kak Vee. Kahahah.. Homesick tu mmg akan ada, but like what I told myself, homesick tolak tepi; ketengahkan study dahulu ;) Belajarlah berjimat, dah lama2 nanti baru tengok betapa pentingnya kita berjimat :) All the best, Qila! God bless <3

      Delete
  6. selamat berjuang vanessa!enjoy life as budak hostel ye..
    -rindu pulak zaman belajar bila baca entry ni

    ReplyDelete