CLICK CLICK

June 01, 2014

Apa CURL-LASS Ajar Kat Kindy?

Google's Image
Yes, seriously. Apa kelas kau ajar kat kindy? 

Well, seriously let me ask you back. Seriously, apa dosanya aku ajar kat kindy?? HAH.

I know people tend to look down at kindy teachers because it's kindy, come on. What do you expect? But seriously, just spare a moment to think. 

Kalau jadi guru kat kindergarten ni betul something yang very low class, sekarang ANDA membaca entry ini, ANDA faham setiap yang tertulis di sini, agak-agak di mana ANDA belajar membaca? Pergilah masuk kelas darjah 1 sekarang ni, ada ke guru darjah 1 ajar membaca?

Of course they don't, because all the basic things are taught in kindergarten. In primary 1, mereka hanya meneruskan pembelajaran. Don't look TOO down on the kindy teachers, because without them you won't be able to even know the alphabets.

Tanpa mengenal huruf, tanpa pandai membaca dan menulis, ANDA rasa ANDA mampu melangkah ke menara gading seperti sekarang? Yah. Belajar tinggi-tinggi, otak harus selaras. Jangan hanya pandai mengutuk. Watch where you are standing. 

Anyway, kalau betul jadi guru kindergarten ni low class, mohon jangan hantar anak ANDA ke kindergarten lain kali. Apa CURL-LASS hantar pergi kindy? Hantar ke universiti terus laa.

And one more thing, if you read this entry dari atas ke bawah, thank your teacher.

9 comments:

  1. ayat 2nd last tu best..hantaq pi U terus la kan..haha

    ReplyDelete
  2. Cikgu kindy sangat berjasa sebenarnya. Pedulikan apa je yang orang cakap.

    Btw, suka wajah baru blog ni.

    ReplyDelete
  3. erm betul tu...ingat senang ke nak mengajar kindy, kena tahap kesabaran yang tinggi.keep up the good work :)

    ReplyDelete
  4. Teringin sangat nak jadi cikgu tadika ^_^ tapi takde sapa pun nak hire kite..haha. To me, ajar budak2 kecik lagi seronok dari ajar orang budak besar. They are creative, innocent & honest.

    ReplyDelete
  5. lorrr...it's a huge job! like seriously...akak sendiri respect kat Vee sebab tahan je dengan karenah kids nowadays :)

    ReplyDelete
  6. ewahh..ada ke yg persoal macam tu pada sis??
    bagi husna stiap pekerjaan ada nilanya tersendiri.. serius masuk darjah 1 skarang, cikgu dah tak ajar membaca dan mengira.. semuanya diharapkan pada kindergarten school.. hebatlah kan cikgu kat kindy kalau macam tu..

    ReplyDelete
  7. sape yg cakap camtu gtau nak brainwash sikit..grrr
    learning start from kindergarten.
    yg ckp camne xtaw camne challenges nk ajar budak2 kindergarten ni..

    ReplyDelete
  8. Bammm! good one vee, i taught kindy for some time years back, and yep i can see tht kids seriously need more monitoring than those of teenagers or young adult learners...monitoring plus teaching, huge effort needed.

    ReplyDelete
  9. cikgu kindergarten la yang hebat ,, segalanya bermula dari tadika ,, dan dialah guru yang paling penyabar sebab dia mampu menghadapi pelbagai ragam kanak-kanak ... tu belum kira orang suruh tulis ,, dia pergi lukis ,, like my brother ,, :D

    ReplyDelete