CLICK CLICK

March 10, 2014

Mission Trip To Sg. Langsat

Shalom Aleichem.. :)

     Yesterday, my church members and I together with our Pastor went to Sg. Langsat for a mission trip. We went there just to follow up with them and to know how they're doing. The last time our church went there was last November but I didn't joined. Only now then I got the chance :)

     It was a short trip, just half a day trip because we have other programs going on in the evening. We went off as early as 7:30 am and went straight to the place. No singgah-singgah in order to save time. Haha. Gitu pun boleh.. Tak jauh pun.. It took us only 2 hours to reach the place. Tempat tu sebenarnya bukanlah kawasan pedalaman but dikira luar bandar.

     Dan seperti biasa, kalau luar bandar ni kemudahan dia tak sama macam kemudahan kita di bandar. Their source of electric is still generated with generator and jalan pun bukan jalan bertar. Only jalan dari Kuching to Serian yang bertar. Bila dah masuk simpang kampung tu memang macam moshing dalam kerea. Wakaka. I've 2 short clips to show you how it's like to go there, with muddy/rocky road.

     Tapi sebelum itu, mohon jangan pening bila menonton, k. Kalau pening tu, berbahagialah because you kinda feel how we felt all the way long. Hahaha.
video
Just drag to the 18th second if you want to see the road condition. 

     Jalan kat dalam sana memang ada yang sudah bertar tapi putus-putus. Kejap ada tar, kejap lagi kami berada atas batu-batu kecil yang menghiasi tanah.. Signboard kat dalam tu fuuhhh.. Banyak yaw! Tapi tarnya kirim salam jo laa.. Okay la, kejap lagi mula la project tu.. (positive k. haha) Hopefully! For everyone's sake, especially those folks. Another clip down here that shows the half-tarred road.
video
     Lepas puas moshing dalam kereta, sampai juga ke destinasi. Longhouse ni taklah long sangat macam yang dekat Betong, sampai 30 pintu. Ni 10 je, just like my longhouse in Kanowit. Sobs. But rumah panjang dorang masih rumah panjang kayu, itu yg buat hati gumbira :D
Recycled picture :P





     That's us upon arriving. Fresh dari Kuching. Pastor was excluded because dia yang snap gambar. Hihihi. So like any other services, we started off with praise and worship then open sharing, next sharing of God's words. Then hu-ha for a moment while enjoying our meals.. About 12pm, we left and went back to Kuching. 

     Pukul 2pm dah sampai rumah dan tiioongg atas katil. Penat tu taklah penat because tak jauh sangat pun perjalanan but kepeningan itu yang memenatkan. Heee.. Though it's a very short trip, it is still a very memorable experience. Baru je minggu lepas terkenangkan mission trip ke Betong 4 tahun yang lepas, and how much I missed it, terus dapat invitation to join in this mission trip. Tuhan tu baik, kan. Hihi. #bahagia

     Overall, I is happy! Thank you, Jesus! <3

P/S: Have a nice day, ehh. Jangan moody meskipun Monday :p xo

2 comments:

  1. teringat pulak cikgu2 yg posting kat rural area.
    macam ni la yg diorang kena hadapi.

    ReplyDelete