CLICK CLICK

February 03, 2014

Rumah Panjai :)

Hello, all :) 

Zaman dah berubah, dunia dah maju, kata orang. Nowadays, bukan orang di bandar je yang dapat menikmati kemudahan infrastruktur, tapi termasuklah orang di luar bandar.
This is how the longhouses are before, back in 10 years time maybe. The longhouses back then were made fully out of woods. Bila duduk dalam, rasa sejuk je. At nights, you won't feel any heat tho there are no air conditioners, nor fans. No lies, because I have a longhouse in kampung. 

But nowadays, it's not easy to see wooden longhouses, unless the longhouses yang jauh di dalam hutan where you have to travel by boat. Pun begitu, ada juga yang dah transform habis dari woods.
This is how it looks today. Takda lagi kayu belian yang sangat kukuh dan utuh. No more running around under the longhouse, semua dah berdiri megah atas tanah.
The view at night.. Nampak macam grand hotel pulak dahh..

Tak dinafikan pembangunan dan perubahan tu bagus, but I somehow rindu sangat dengan suasana dahulu kala. Yela, kita kan duduk kat bandar so when you balik kampung, mesti kita nak rasa kelainan. I miss the huge trees, cool crystal clear water, the boat rides, bunyi cengkerik at night, hiking up and down the hill, rindu semuanya lah!!

Most of the time we say balik kampung utk mencari ketenangan, but what I feel now is tiada bezanya balik kampung dan duduk di sini in terms of ketenangan. Suasananya masih sama dengan bandar. Bezanya, dapat bertemu saudara mara. 

I wonder if there's any other way to membangunkan sesuatu kawasan, tapi tak musnahkan alam sekitar. Ada ke? Huhuuu.. Or maybe I have to come out with the idea. Haha..

* Picture taken from FB.

11 comments:

  1. ooo jadi sekarang verandah dia tak connected to each other dah macam dulu....

    ReplyDelete
  2. wah best entry vee...mmg sukar nak kekalkan rupa lama tapi konsep rumah panjang baru masih mengekal ciri2 yg lama...

    ReplyDelete
  3. Selamat siang Kak Vee simak Rumah panjai nya
    Unik dan menarik deh cantik yah Kak Rumah nya
    Salam Silaturrahim semoga Ukhuwah antar blogging
    Bisa terjalin dan blog Kak Vee sudah saya Follow deh :)

    ReplyDelete
  4. betul tu Vee...akak blk kampung pun umah batu...takde beza..huhu

    ReplyDelete
  5. Kinek tok sgt susah nk nangga rumah panjang asli...kebykkan nya dh bertukar jadi batu...suka nangga rumah panjang zaman dolok...

    ReplyDelete
  6. kmk sik penah masok rumah panjang. rugi lah tok mun sik sempat agak rmh panjang from woods mun dah semua molah pake batu. >.<

    ReplyDelete
  7. teringin nak pergi rumah panjang.. cantiknya

    p/s : harap dapat vote blog acik untuk favorite lifestyle blog di media social awards. cara-cara ada di blog acik

    ReplyDelete
  8. modennya.. tapi panaslah rumah batu. especially waktu tengahari n malam..
    sesekali balik kmpung nak merasa jugak kan suasana tradisional tu.
    >.<

    ReplyDelete
  9. yala..kpg kmk pn dah mcm ya struktur rmh panjai..panas..xbest..

    ReplyDelete
  10. woahhhhhh sekarang longhouses dah rupa macam hotel la ! hurmm tu la ana rasa pun u the one yang have to come out with the idea la hehe

    ReplyDelete
  11. memang dah modern dah rumah panjang nek tok. hee. someday kelak, mok g rumah panjang juak. mok experience dirik pun.. heee.

    ReplyDelete