CLICK CLICK

February 16, 2014

.. But I want to!

Hi. Shalom, semuanya! ;) 

Pernah tak dalam kehidupan korang, orang lain menentang jalan/idea yang kita mahu, yang kita inginkan? Pernahkan? Tak mungkin tak pernah.

Sebetulnya, itulah yang sedang berlaku dalam kehidupan saya sendiri - waktu ini. As mentioned in many other entries before, right now I am more interested in the education field (early childhood to be exact) since I started working in kindergarten and even planned to change the direction of my studies.
Google's
Pun begitu, certain people around has been telling me so many things and so many ideas. Some said NO to that idea because early childhood is something yg sangat kecil dilihat oleh mereka. Ya, tak dinafikan it's quite a low thing compare to engineering, doctoring, nursing, scientists, etc.. Tapi hanya satu yg ada dalam benak fikiran saya iaitu, if that is my passion, what can I do? Of course I will go for it.

Why would I go to something GRAND kalau hatinya tidak disitu? Itu yg mengundang musibah namanya - when you do things that you don't like. It's like marrying a man/woman that you don't love. Parah kan gitu? Yes, I really appreciate their thoughts but sometimes you just have to go against it. Kalau itu yang dirancang Tuhan, kita siapa mau melawan?

Furthermore, it might be something low but sometimes things can be great when you work hard + have faith in GOD. Kan semuanya bermula dari kecil.. Sometimes juga, things like this can be even greater than the grand things. Biarlah, biar mereka saja yg ambil bidang grand.. Kalau semua mau ambil grand, siapa pula yg mau mendidik nanti? Kalau tanpa didikan, hasil grand pun takkan dapat diteruskan, tidak begitu? :))

Have a blessed Sunday!

12 comments:

  1. lg best jd kindergarten teacher bg kmk..xtension glk mlayan knk2,seronok pn dpt..mun blh putar blik masa,mmg jd teacher jk kmk..stress mngila jd nurse :/.sabo jaklah..

    ReplyDelete
  2. Sbg Org tua , dorang memang nak sesuatu pencapaian yg grand dari anaknya...suatu kepuasan kalau dapat gapai dan membanggakan mereka... Untuk memahamkan mereka dlm apa yg kita mahukan adalah sesuau yg mencabar.., bersabarlah..take yr time, bahagiakanah mereka..baru bahagiakan hidup kita kaau itu satu keperluan utk meraih Bahagia .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Parents Vee okay je dgn decision Vee, uncle. They said go for what you like.. Org lain yg bgtau ni kpd Vee.. Bukan tak nak cari benda grand, cuma hati Vee bukan di situ. Entah la. Boleh bingung dibuatnyaa.. Hee. But thanks for your words and reminder. Bahagiakan mereka dulu, baru bahagiakan diri kita :))

      Delete
  3. hmm qilah pun tengah dilemma...........
    <3
    thanks kak vee :)
    But u want to right?
    With God's will, mesti kak vee boleh punya lah do the best n wise decision :D

    ReplyDelete
  4. Yang penting ihklas ... smile always

    ReplyDelete
  5. Go for it teacher ! jgn peduli kata org lain. as long as kita bahagia dgn apa yg kita pilih :)

    ReplyDelete
  6. Kawan saya, Ogie, rapat dengan saya semasa di Tingkatan 6.
    Sementara kami yang lain masuk Kolej / Universiti,
    dia jadi guru tadika dan kemudian jadi guru di sekolah rendah.
    (Saya tak pasti dia masuk Maktab Perguruan atau tidak)
    Perlahan-lahan dia ambil ijazah di UPSI, Tg Malim.
    Sementara kami yang lain semakin selesa dengan kerja masing-masing
    atau ambil Masters separuh jalan,
    Ogie sambung lagi ke peringkat Masters in Early Education di UPSI juga (walaupun belum dapat kebenaran dari Jabatan Pendidikan) dan sudah lulus 5 tahun lepas.
    Sekarang dia yang dulu kelihatan rendah diri (berbanding kami), dia sudah semakin yakin dalam hidupnya!
    Anda pun boleh!
    Malaysia boleh! :)

    ReplyDelete
  7. setuju vee..selalu idea yg dtentang skrg..pasal kerja.. la.. itu normal..skurangnya ada respon.. tapi saya lg ditentang idea yg diberikan..lg bkobar nak nak pkai idea tu vee :P

    tapi dlm kes vee..byakkan bsabar ok..mesti ada jalan penyelesaianya :)

    ReplyDelete
  8. "early childhood is something yg sangat kecil"
    They are wrong.
    You have a dream right?
    Follow your heart, the heart may reward you with something if you trust it.

    ReplyDelete