CLICK CLICK

December 15, 2013

Teacher Vanessa's Lil Story ;)

Hello, earthlings!! :D

Finally we meet again :D Ni hao ma? :D Vee okay je, cuma suara sekarang serak basah dan macam suara lelaki. Hahaha. This is all because of my students yang banyak tak sihat sekarang. Kids, bukannya tau sangat etika bila batuk or sneeze. Sukahati dia sembur je; sembur kat muka teacher ke tak, ada dia kisah?? HAHAHA.

But being a teacher to little kids is so fun :D I have fun teaching them. It feels so good to teach little kids! Often people look down on kindergarten teachers, tapi kalau diperhatikan; kindergarten is the beginning of education. Kindergarten is where they learn about numbers, alphabets, colors, etc. Without all this basic knowledge, do you think they will make it through in their academics next time? Not impossible, tapi susah. Ye dok? 

Guru yang mengajar sekolah rendah + menengah confirm tau rasanya bagaimana kalau mengajar students yang tak reti nak menulis + membaca. And where do you think they should learn all these? Kindy of course! So never ever look down the kindy teachers! ;)
This. One of them yang berkhidmat as kindy teacher at the moment. The latest of me, snapped this morning at BCCK. Specs definitely mature me up -__-' And too much!! Haha :B

When I was being interviewed by Uncle John before, I remember he said "you really need a lot of patience". Now that I experienced it myself, I feel like correcting him. Haha. Being a teacher, you do need a high level of patience, but you have to bring along the love with you. Love, is not only for your students but for your job.

Kalau tak suka job tu, you can't make it through. The job will be tough and hard for you. And for me, yes, I really love my job. I love the challenges of being a teacher! Jadi pendidik tak senang sebab kita mendidik anak orang. And kids are very innocent. Apa yang dia rasa, lihat, dengar; itu semua akan jadi output dia. So we have to be very careful with what we teach!
Being a teacher, tak semestinya perlu serious memanjang. Sometimes kita pun kena gila-gila sikit. Hahahaa. Nasib baik my students tak ada blog lagi. Haha!

Yeaps, kalau kita ni serious memanjang kan, memang susah students nak close dengan kita. I've been there for only a week and I've lots of them who are very close to me. Close as in very close that they don't bother going home with me :D I remember last Thursday I asked Luc, do you want to go home with me? Dia angguk.

When I ask why, he said he likes me. Awww.. Lepas tu I asked him again, do you love me? Angguk juga. Then I said "I don't love youu :(", terus muka monyok hentak kaki. HAHAHAHA! Why so cute!! So far so good, I don't have any favourite students because I love all of them. Hehehe.. Rasa macam nak apply jadi permanent teacher pun ada! But hey, how determined is the future?? Umur masih muda kan, belajar selagi mampu ;) 

2013 is coming to its end and same goes to the kindy. Next year, we're going to start our lessons as usual and I just want to give the best I can selagi masih berkhidmat di situ. This something new, something rare and I love it to the max! :) Kiddos, be good to teacher Vanessa, ayee!! Hehehe :D

ps: Thought of changing my direction in studies, rasa macam nak further studies in Early Childhood Education. Ha. Anyone here sedang belajar bidang ni at the moment?? Ehehe.. Comment sikit :D Kekeke.. Apa pun, setelah sekian lama tidak menulis di sini, panjang beno entrynya. Haha. Thanks for reading k! 

About the segment, yang tu nanti-nanti lah update. Hahaha.. Chill ^_^

16 comments:

  1. Waaah! Selamat malam chekgu! Hehe.

    Seronok jadi chekgu. Lebih2 lagi kepada cikgu kanak2. Kalau cikgu kepada yg budak2 dah dewasa, mahu pening kepala nak layan. kan?

    p/s: nak jadi cikgu jugak tapi peluang tak ada. hehe

    ReplyDelete
  2. Evening Teacher
    Yes that true.....lagi2 students kelainan upaya mcm i ni...lagi bnyak cbran dn dugaan :)

    ReplyDelete
  3. erm.. kmk xpat jadi cikgu.. sik tahan gn kerenah biak kecik huhu

    ReplyDelete
  4. selamat pagi cikgu...cikgu vee ni mesti baik hati..

    ReplyDelete
  5. wo hen hao, vanessa laoushi...hehehe...best of luck dear!!!

    ReplyDelete
  6. Hahahaha. Nice entry Vee. Kalau diorang ada blog habis la gosip pasal Vee je... hehehe

    ZH Blogger

    ReplyDelete
  7. morning teacher...muke teacher nape xgarang hehe

    ReplyDelete
  8. buat muka cm tu budak2 tak nanges ka vee ?

    ReplyDelete
  9. kmk sik pat eh jadi cikgu even parents cikgu duak2.. haha..

    ReplyDelete
  10. kalo saya la tak boleh kot ajar kindergarten..
    teaching secondary school students pun dah banyak sabar..huhu
    having a thought nak ajar tertiary student..nak apply master.

    ReplyDelete
  11. wah ciguuuuuuuuu... kiut eh nak biah entak kaki ya, blh kmk imagine muka kiut sidak ya..muka menjus..kikiki
    thanks coz mdh cara mok link kan tab menu ya
    kelak kmk akan molah
    nangga tutorial mcm x dedahkan secara terperinci..ya terstuck ya..hihi

    ReplyDelete
  12. owh good luck cikgu vee..
    actually saya pun x ada pngalaman bdang ni utk dkonsi..
    cuma budak2 ni kena byak bsabar dan pandai ambil phatian mereka..
    bdak kcil tumpuan nak blajar cpat terganggu, yg pnting bgaimana cara utk kita tackle mereka balik ha..ha. :)

    ReplyDelete
  13. Sapa yg suka kekanak mmg sesuai jd cikgu..hehe..klu sya mesti sya lari blik rumah kena buli dgn kekanak.hehe

    ReplyDelete
  14. Teringat satu kisah dulu... anak tak nak gi sekolah(Tadika) kerana cikgu marah.. lama juga la phobia..lebih sebulan..sampai dekat sekolah je menangis..betul2 punye nangis tak nak masuk sekolah.. memang seksa nk pujuk

    ReplyDelete
  15. Amboi Vee, sebab budak lelaki tu moyok lepas Vee cakap tak sayang dia, terus nak apply jadi permanent? haha. Tapi dealing with kids memang best. Too much unpredictable things that will make us smile, and sometimes we'll laugh alone like crazy. haha.

    ReplyDelete