CLICK CLICK

December 02, 2013

Murtabak Mee Segera

Good afternoon, everyone :D Today I had Murtabak Mee Segera for brunch (breakfast + lunch). Inspirasi dari entry sarapan sempoi Uncle Lie @ +PakcikLie PCL . Hehee. Here's the recipe bagi yang nak cuba :)
Bahan-bahan
  1. Bawang besar
  2. Bawang putih
  3. 2 biji telur
  4. 1 packet mee segera (Vee guna brand Maggi, curry flavor)
  5. Seketul daging ayam (hiris kecil) **
  6. Ikan tuna (dalam tin) **
** - Bahan tambahan. Boleh letak bahan lain, ikut selera masing-masing ^_^ Nak letak sayur pun bolehh..

Cara penyediaan:

#1: Rebus mee segera tersebut dan letak ke tepi.
#2: Tumis bahan tumis seperti bawang besar dan putih.
#3: Masukkan ayam dan tuna, dan masak sehingga separuh masak
#4: Pecahkan telur dan masukkan ke dalam mangkuk
#5: Masukkan mee yang telah direbus dan ayam + tuna yang telah dimasak ke dalam mangkuk tersebut bersama dengan perencah
#6: Gaul bersama dengan telur sehingga rata
#7: Panaskan kuali dan minyak, lalu masukkan mee tersebut menggunakan api perlahan
#8: Biarkan hingga garing, kemudian alihkan dan tunggu sebentar

#9: Pastikan kedua belah masak, and then your murtabak mee segera is ready to serve!! :D
Tadaa!! This is my Murtabak Mee Segera. Try it out! Kalau nak rasa yang umph, guna curry flavor :D Kekeke.. Selamat mencuba! x

19 comments:

  1. ahaa..siap ada resipi lagi tu... terbaek lah Vee.

    ReplyDelete
  2. bestnyeeee.....owh ye! serbuk kari tu kena masukkan jugak ke? baca 2x dah tp mcm xternampak plak penggunaan serbuk kari tu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oppsss. Terlepas lak. Haha. SOrry. Update dah ;)

      Delete
  3. sedap mkn time hujan gini...

    ReplyDelete
  4. nak buat skrg jugak! thankyou xo

    ReplyDelete
  5. cool. i've always wanted to make this. nanti klau rajin bleh try your recipe. hehe

    ReplyDelete
  6. huu,sedap ni...saya pernah makan,hehe...

    # kak vee! header baru ke? cantik! background pun lawa! <3

    ReplyDelete
  7. uiksss nmpak menyelerakan la...nk try la nnt...ehehe

    ReplyDelete
  8. meggi kalau buat mertabak / memang sedap...
    dlu waktu belajar member serumah selalu buat..
    saya bg modal je..nak buat mls.. nak makan rajin!!

    ReplyDelete
  9. Eeee sedapnyaa! Kita suka makan murtabak megi ni :)

    ReplyDelete
  10. nampk sedap oww....pandainya vee buat menu baru..xox0

    ReplyDelete
  11. akak pggil murtabak meggi... adik akak pernah gak buat dan mmg pon sodap ^_^

    ReplyDelete
  12. Dekat sekolah dulu, kalau ada karnival day yang jual-jual tu, mesti ada gerai yang jual murtabak meggi. Tapi simple je mereka buat. Cuma guna meggi dan telur. Kemudian siap! Saya sendiri tak pernah rasa sebenarnya. hehe

    ReplyDelete
  13. Sllu mkn murtabak daging dgn ayam je ni..hehe..pasni leh la try murtabak megi vee pulak.. :D

    ReplyDelete
  14. byk kali dh nk try buat...tak jugak buat :P

    ReplyDelete
  15. kat pasar malam ada orang jual murtabak mee nih..tpi cm tak kena pada tekak..mungkin kena buat sendiri ikut resepi vee ni...

    ReplyDelete