CLICK CLICK

December 09, 2013

Fried Oreo Recipe | Resipi Oreo Goreng

Hi :D Good morning, everyone :D

As promised, this is an entry about the fried oreo yang menimbulkan banyak persoalan dalam kalangan bloggers. Haha. Rata-rata menanyakan "oreo goreng?!". Kekeke. Sebenarnya fried oreo ni bukan something yang new to the westerners. They have this food every Summer Feast. So, ini sebenarnya recipe asal orang Barat :) Here's the recipe!

Ukuran bahan ni untuk lebih kurang 40 keping oreo tau. I made this for Music Student of UNIMAS. Kalau untuk 1 packet, pandai-pandailah adjust dari recipe bawah ni ekk :)

Bahan yang diperlukan:
  1. Oreo (Vanilla/Chocolate flavor)
  2. Tepung Gandum secawan
  3. Susu secawan (Full Cream. Susu Cap Junjung pun boleh cuma terlalu manis!)
  4. 2 biji telur
Cara penyediaan:

#1: Campurkan telur dan susu, gaul hingga sebati
#2: Masukkan tepung ke dalam campuran susu dan telur dan gaul hingga tiada ketulan
Kalau boleh, rajinkan diri guna mixer biar betul-betul sebati. Mine masih ada lumps! Hee.

#4: Masukkan beberapa keping oreo ke dalam tepung dan gaul seperti membuat cucur pisang. 
#5: Pastikan keseluruhan oreo disalut tepung dan goreng. Tunggu lebih kurang 30 saat dan terbalikkan oreo tersebut. 
#6: Bila kedua-dua belah oreo dah berwarna keperangan macam gambar di bawah, boleh angkat; tapiskan minyak menggunakan tisu dan serve! :D 

*********
Peringatan ketika membuat oreo goreng:
  1. Pastikan peralatan anda; seperti penyepit, penapis, pinggan (2 - 1 untuk menapis minyak, 1 untuk meletakkan yang sudah masak) tersedia sebelum memulakan proses pembuatan kerana oreo ni cepat masak; nanti hangus pulak!
  2. Jangan tambah apa-apa selain dari recipe di atas untuk mengelakkan rasa kurang enak. Contohnya baking powder. Baking powder akan membuatkan oreo anda rasa sedikit pedar dan kembang tak tentu pasal. HAHA. Gula juga jangan ditambah kerana oreo sudah cukup manis! Bila anda jilat, confirm rasa tawar tapi bila gigit; kemanisan oreo akan terasa. Melainkan anda suka makan makanan yang super manis!!
  3. Ketika menyalut oreo dengan adunan, jangan rendam oreo terlalu lama dalam adunan sebab oreo mudah cair. Kalau cair dalam adunan, satu adunan bakal rosak dan oreo cair dlm adunan tak sodap. Oreo mengambil masa lebih kurang 1 minit untuk cair dalam adunan jadi dinasihatkan untuk menyalut oreo dan terus ke dalam kuali :)
*********
Kepada yang ingin mencuba, selamat mencuba! Percayalah, rasanya memang marvelous :D Sorry for the long recipes + sedikit kucar kacir. Ini semua based on pengalaman. Hahaa.. Have a nice day! xo

16 comments:

  1. wow benda baru ni..ape rasa?sedap x vi?

    ReplyDelete
  2. yehh dah ade resepi...nanti nk cube la..mekasih =)

    ReplyDelete
  3. Serius ke ni? Tak pernah jumpa lagi resepi macam ni... 0o0

    ZH Blogger

    ReplyDelete
  4. wowww.. kreatif.. xsangka pulak,biskut boleh digoreng.. nnt nak cuba la..

    ReplyDelete
  5. macam sedap je,hehe :) comelnya fried oreo! hehe :) akak buatkanlah untuk saya.. :p

    ReplyDelete
  6. Agak tricky jugak nak buat recipe ni. Silap gaya, boleh tak jadi sama macam Vee buat.

    Anyway, thanks for sharing the recipe :)

    ReplyDelete
  7. boleh dicuba ni...tq berkongsi resepi.

    ReplyDelete
  8. wow first time tgok org goreng oreo..
    slalu wat kek atau mkn dgn askrim.. vee.. nice resepi..
    nanti nak try le ...

    ReplyDelete
  9. wow baru tahu oreo boleh di goreng.. unik2

    ReplyDelete
  10. resepi baru ... nak try juga .

    ReplyDelete
  11. nanti goreng banyak2.
    pastu boleh hantar kat sini nk rasa..hehe

    ReplyDelete
  12. wah..memang marvelous..mesti AniqFiras suka nih..

    ReplyDelete