CLICK CLICK

November 11, 2013

Tips Belajar Last Minute

This. Is. So. Mainstream.

Well hello there, fellas. Good afternoon! Pada zaman ni kan, zaman penuh dengan technologies ni, belajar last minute ni memang kerap terjadi -_-' Orang zaman dahulu takda chance nak belajar last minute sebab distractions nya kurang. Dulu-dulu mana ada blog, TV pun payah nak cari. Kita? Gara-gara semua ni lahh kita kuat procrastinate. Pfts..

So here's some tips for last minute study, khas untuk insan yang bergelar pelajar. Hewhewhew ~
Google's Image
  1. Be gadget-less. Turn away your phones or any gadgets. Tak perlu off, nanti tak boleh reach out pula. Just keep them far from you so you won't look at it and thought of updating stuffs over FB. Senang cerita, simpan bawah katil. Very effective.
  2. Get focused! Don't just study for 5 minutes then give up. Oh, this happens all the time! What you do bila rasa nak stop is take a break for 1 minute then come back to your table. Sometimes boleh terleka study sampai 2 jam -_-
  3. Take a break. Don't force yourself to flip over the books for hours. Stop after around 30 minutes of studying, take 5, then resume. Unless terleka macam kes #2. Hewhew..
  4. Determination method. Determine the information in your study notes and arrange the most important to least important. Since belajar last minute, set aside all the informations you know and focus on what you don't. 
  5. Flash cards. Use flash cards, drawings or other methods to help yourself. Paling lazim digunakan ialah mind map. Nak lagi senang, tampal kat dinding. Yang ni pun super effective. Pusing kiri baca nota, pusing kanan baca nota. Bila jawab exam, bayangkan bilik. Haha.
  6. Get enough rest. Walaupun belajar last minute, you should get a good night's rest. Important biar tak mamai bila jawab paper and paling penting, tak bangun lambat :D
  7. Chill. Yang ni untuk masa nak jawab paper. Cool down, relax and read what you've studied. Aku pulak biasanya 30 minutes before paper tu tak sentuh mana-mana kertas dah. What I do is berborak dengan kawan. Haha. Kesannya, diri sendiri calmed down. Kalau nebess gila pun tak dapat nak fikir jawapan kan!! 
I got all all the tips from http://www.ehow.com/ and most of it has been practiced by myself for ages. Haha. Dan yang ditambah-tambah tu memang based on my own experience. How effective it is, is based on your own determination. APA PUN, salam sejahtera, thanks for reading! x

17 comments:

  1. I'm gonna ised it for my final...huuuu ~ -___-''

    ReplyDelete
  2. Noted. Great info for me. I'm one of those study last min. Plus, that baby is reading my course subject! Hehe

    ReplyDelete
  3. boleh apply tips ni. BBL kadang study last minute jugak.

    ReplyDelete
  4. thanks tips nya :) boleh gunakan nie

    ReplyDelete
  5. kmk pun sm jenis mcm tok suka baca last minit
    eh header baru eh..kacak bergaya

    ReplyDelete
  6. i think this would help. thanks for sharing

    ReplyDelete
  7. tips yg bagus. boleh lah dipratikkan bila nak exam. :) betul tu, kdg2 laptop and phone ni menganggu. ada sahaja yg nak dicari dan ditengok. hihi.

    ReplyDelete
  8. uih.. kmk sik pernah dapt belajar pakei flash card. -.-''

    ReplyDelete
  9. jijah dulu mmg belajar last minit..nasib last minit menjadi..hahaha

    ReplyDelete
  10. Haha! Tips untuk study last minutes ya. Menarik! Memang selalunya study last minutes pun. Jadi tabiat pula.

    Tapi jangan amalkan. Hehe.

    ReplyDelete
  11. kmk mun belajar kurang sikit last minute.. tapi dah mok hampir ke fasa last minit juak lah.. tapi mun molah kerja ya boleh tahan selalu juak siap last minute.. awal jak mula, tapi lambat juak siapnya. haha

    ReplyDelete
  12. akak dulu pon suka sangat study last minit.. :)

    ReplyDelete
  13. sedang. berusaha. sedang. argh ini sangat payah! *opened FB. padahnya apabila study pakai laptop. *
    anyway vee. kmk da polah GA. terjah lok *arahan ya, haha*

    ReplyDelete
  14. Dah jadi kebiasaan masyarakat kita ni, dkat nak exam br nak study..sy pun dulu selalu study last minit..haha..lagi panas dlm otak tu hihi

    ReplyDelete
  15. wah,menarik ni..tq kak vee share tips ni,hehe :) boleh guna nanti :)

    ReplyDelete