CLICK CLICK

November 09, 2013

Penyelesaian Masalah Blog Feed

Howdy, all. Good evening ;) Kebelakangan ni banyak orang yang mengadu tentang blog feed right? Tak tau laa macam mana orang classify masalah ini, tapi ni masalah berkaitan dengan entry blog dimana entry lambat keluar di reading list atau blog list. Well, I had that problem too.

And I found a way to clear out that problem! ;) 

But before that, I'm warning you. Vee tak tau ni solution sebenar ke tak because semuanya terjadi macam tu je. Masalah selesai bila Vee buat something so I guess it is the solution. Haha. Tak pasti menjadi ke tak, but boleh cuba since my blog pun problem-free lepas guna! ;)

Based on my observation, majority of the bloggers here are Google+ users dan telah apply "automatically share after posting" dalam settings g+. This can be seen dekat profile g+ dimana entry blog anda ada di profile tanpa kita click share atau tidak. 

Apa yang kita perlu buat, pergi dashboard and click google+. Dalam settings tu, it looks like this;
What you should do is untick that one, and tick "prompt to share after posting", yang bermaksud kita sendiri yang decide nak share atau tidak. Kira ni manual la, buat sendiri. Do like this;
And, that's it! Yes, simple as that :) Seperti yang Vee dah mention awal-awal tadi, cara ni tak pasti lagi menjadi ke tak. How I found the solution is Vee tukar kepada "Automatic" sebanyak 2 kali dan setiap kali Vee guna automatic, blog memang tak lari dari masalah. Masalah nak post la, masalah html tak diterima dsb. Bila guna "prompt to share", semua masalah lari jauh-jauh! 

So, in my opinion, that's the problem. Not sure macam mana boleh mengganggu blog but blog bebas dari masalah bila guna "prompt", so guna je lahh.. Hehehe ;) I hope this helps! Kepada yang guna cara ni, bagi feedback alright. Nak tau menjadi ke tak kat blog korang. Makasi :) xx

..:::.. So far semua masalah berehhhh.. Kalau masih jugak bermasalah, sorry T_T

17 comments:

  1. ooo ada cara camtok
    tp kmk lebih suka molah manual
    nok segala entry segmen/ga kmk x masok dlm profile ya..

    ReplyDelete
  2. Nice sharing. Kelak mewk coba. Masalah feed towk nang bena2 membunuh pageview kamek. Huhu.

    ReplyDelete
  3. feed problem juak berapa hari tok. tp kmk nangga kedak dah okay jak.. sik tau mok settle gney.. tapi mun ikut cara ktk tok kmk sik connect dgn google+ plak. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm. Siktauk ehh. Kmk udah settle benda ya alu sikda gik prob. Nang masalah site tok kali. Haduii..

      Delete
  4. kadang2 jadi mcm nie jugak..tp dia ok sendri..tah apa masalah tah...

    ReplyDelete
  5. yang ini tak jadi masalah tetapi jadi masalah di blog list

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la tu, Acik. Tu kat atas tu Vee dh bgtau apa maksud itu masalah blog feed :)

      Delete
  6. hihi...cik akak memang tak duli gilak feed blog ya...ng lembap jak sejak dua menjak tok

    ReplyDelete
  7. mmg agak lambat lately...depends..kalau time peak..mmg lmbt!

    ReplyDelete
  8. akak dok geram pasal benda ni dalam mggu niii... update bagai nak rak tapi kat bloglist 1 day ago ., sakit nya hati grrr

    ReplyDelete
  9. tu lahh, memang betul masalah. skg ni pun jugak

    ReplyDelete
  10. thanks vee info nie..akak try buat ye

    ReplyDelete
  11. blog saya pun ada jugak masalah blog feed ni...nak try la,thanks kak vee share pasal ni! :D

    ReplyDelete
  12. UNCLE DAH CUBA DAN BERHASIL..GOOD ! TQVM.

    ReplyDelete
  13. kdg2 rasa serabut jugak dgn blog ni. hehe.. :)

    ReplyDelete
  14. Best tutorial, jangan lupa kalau nak buat tutorial Email harus diamankan..

    ReplyDelete