CLICK CLICK

November 22, 2013

Local Cartoons | Kartun Tempatan

Aloha, good morning :D Pagi ni lepas settle semua benda wajib buat, terus on TV and terserempak dengan kartun BM yang bertajuk "Dunia Air Tawar". Right when I switched it on, terus tengok scene biawak dengan biawak.
*****
Biawak A: Kalau kau dapat ubah hidup kau, apa kau nak jadi?
Biawak B: Kalau boleh.. Aku nak miliki banyak bangunan.. *tersenyum lebar*
Biawak A: Hahahaha! Kau nak jadi ejen hartanah?? Hahahaha!
Biawak B: EH, jangan ingat biawak yang tak habis SPM ni tak boleh jadi kaya macam tuuu.
*****
Hahahaha! Dang, tak boleh imagine biawak duduk dalam class ambil SPM. Hahaha. Kebelakangan ni kan, aku banyak tengok kartun tempatan, so far yang paling aku minat is Dunia Eicak. Melampau, sampai download dalam phone. Bila kebosanan, tengok terus. Wakaka.
Honestly, boleh tahan gak kartun tempatan sebenarnya :D And I like it more because it seems more appropriate. Certain foreign cartoons bagi aku tak cun sangat, with the foul languages and some of it ada unsur seksual. Biasanya watak perempuan dalam certain foreign cartoons pun jenis shopaholic. I don't think that's a good thing for little kids.. So far, kartun tempatan tak macam tu. Ke aku yang tak tengok? Haha.

One more thing yang aku perasan, kartun tempatan ni selalu selitkan pengajaran. Contohnya Dunia Eicak, lain pengajaran untuk lain episode. For now, local cartoons are my favorites! :D Dunia Eicak, Upin & Ipin, Boboiboy; antara yang aku layan sekarang. Gahahaa..

Lagipun, Eicak ngan Boboy tu macam handsome je, macam kacak je. Wakaka.. Aku dah above 12 years, so boleh je cakap benda gini. Hahahaha :P For some reason, tengok kartun ni lagi menyeronokkan. Ahahaa.. Have a nice day. Happy Friday!! X

23 comments:

  1. tak habis dgn Eicak dia dr hari tu..hahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selagi DE tak habis, slagi tu V tak hbs. Haha..

      Delete
  2. Kartun paling saya suka dulu keluang man. Kelakar... hehehe

    ReplyDelete
  3. comel cerita nie :) adik acik suka

    ReplyDelete
  4. fae pun suka tgk citer cartoon :D esp oggy and the cockroaches haha nonsense plak citer diia tapi lyn je la :p

    ReplyDelete
  5. hahaha slalu juga tgk cita ni tau...

    ReplyDelete
  6. Kartun kegemaran saya jugak walaupun umur saya ni boleh dikategorikan sebagai 'dah tua bangka'. Haha. Nak buat macam mana, terpaksa temankan anak. Kalau tak, melalak pulak tengok kartun tu sorang-sorang.

    Anyway, suara watak Fenggo dalam animasi ni adalah seorang blogger. Nama blogger tu, Pipiyapong.

    ReplyDelete
  7. pnah tgk 1 episod kartun nie..
    tp shark still suka kartun tempatan yg dulu.
    anak sidek,usop sontorian,
    yg skarang punya kureng.
    maybe ssb usia kot.

    ReplyDelete
  8. kartun baru ker ni .lgsg tak pernah tau... hihihi

    ReplyDelete
  9. Ceta kegemaran ni..hehe..layan je katun2..best jgk.sama mcm wan..dedulu tgk keluang man..^_^

    ReplyDelete
  10. bagus oooo kartun local tok nang sentiasa selitkan pengajaran
    tp ada juak x koh..kampung boy - kdg2 aksinya merbahaya, takut mun biak terekot2. yg lain kartun kita ok. mesti kiut kartun biawak ya

    ReplyDelete
  11. hidup dok kolej ni memang takde TV :(

    ReplyDelete
  12. hehe,betul tu...tengok katun lagi best kan? haha..saya suka tengok upin ipin dgn boboiboy, heheh :p

    ReplyDelete
  13. zyra tak pernah tgk kartun nie..selalu tgk upin ipin gan baby looney tunes je hehe

    ReplyDelete
  14. Hahahaha...... Lucu jer.. Abak singgah dan follow sini..salam ukhuwah.,...

    ReplyDelete
  15. kekadang hiburkan hati sendiri itu perlu..have fun!! =D

    ReplyDelete
  16. kadang2 best juak kartun2 tempatan tok.. hehe

    ReplyDelete
  17. Amboi, Eicak dengan Boboy hensem? ish, ish, tergugat rasanya. Nak berlakon dalam cerita kartun boleh tak? Haha

    ReplyDelete
  18. wah,,dah maju industri katun kat malaysia

    ReplyDelete
  19. memng best kartun ni..sbab anak buah selalu tgok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ceehhhhhh. Ngaku je dia yang tengok!! :p

      Delete