CLICK CLICK

November 02, 2013

HALLOWEEN is NOT a CHRISTIAN's celebration!

NO, JUST NO!! I AM VERY SURE OF THAT!
Gah! Hello, guys T_T Ni bukan entry nak lagakan orang or whatever but just an explanation. Few minutes ago I read a news about a person mentioning that Muslims shouldn't celebrate Halloween because it's like a Christian's celebration. Haduh. No, just no. Oh ma gat T__T

Dearest friends, Halloween is totally not a Christian's thing. Halloween sebenarnya dimulakan oleh golongan politeisme (menyembah lebih dari satu Tuhan) and it's the day when they honor the lord of the dead. Golongan ni percaya on the day before Halloween, mereka akan dikelilingi oleh banyak makhluk so they will sacrifice something to their lord untuk dilindungi. 

Sebenarnya, Halloween dianggap a Christian's feast because long time ago (600 years ago, to be exact), when the pagans converted to Roman Catholics, they still practice this thing. Maksudnya, dorang ni masih lagi amalkan kepercayaan lama walaupun dah jadi RC. That is why orang lain anggap ini adalah Christian's celebration, but the truth is it's not. Totally no. And they shouldn't do it. Dipermudahkan, in Islam it's something like "syirik". *correct me if I'm wrong.

Tentang costumes tu pula, they dress up in weird costumes simply because the day before it orang dulu anggap "dikelilingi oleh makhluk halus". So this people actually resembles the "makhluk halus". It is not written in the Bible about Halloween malah ditentang oleh Pastors because it's obviously not a holy thing. Ada yang cakap it's a Christian thing because orang Barat memang selalu celebrate. The thing is, dalam dunia ni banyak agama. Kalau di barat tak semestinya orang Christian saja kan. Same goes to the Arab Countries, kat sana pun ada Christians. Yang membezakan ialah jumlah majority.

And generasi sekarang ni pun banyak celebrate atas dasar "suka-suka" without knowing the story behind it. Adehhh.

So please, don't get the wrong information. I am a Christian myself and of course I know what is right or wrong mentioned about my religion. Benda macam ni bahaya kalau tak diperbetulkan because kita dalam Malaysia, banyak agama dan budaya. Benda macam ni boleh memecah belahkan orang. Tak dinafikan, memang kami rasa difitnah, and that is why I post it up here so that everyone get a clear picture of it. Huhuhuu. 

I really hope benda ni takkan berulang lagi T_T

9 comments:

  1. ouh...mgkin disebabkan perayaan ne kebanyakan dirayakan oleh org Barat and majoriti org kristian kat sana, sbb tu ada yg mgatakan ne pesta org kristian...sy pun fikir benda yg sma.. tp lepas baca entry ney mgkin boleh mbetulkan salah fhm ttg perayaaan ne.. bydaway, mmg dlm Islam tak digalakkan celebrate mana2 perayaan agama lain (mksud sy semua agama lain) bdasarkan satu hadis dr nabi Muhammad..barangsiapa myerupai ssuatu kaum,maka ia termasuk kalangan mereka..mungkin yg mgatakan benda tu refer pd hadis ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap, I know about that hadis :) Dlm entry ni just nak inform that it's not a Christian celebration :)

      Delete
  2. org skrg kena banyak membaca utk tambah ulmu pengetahuan..klu tak jdi la mcm ni kan..:)

    ReplyDelete
  3. ooo.. thanks Vee.. all this time kmk fikir Halloween ya ada kaitannya dengan agama Christian.. tapi sik pernah juak terfikir mok tanya kwn2, nangga sidak sik celebrate, so kmk pun sik peduli.. haish, terpengaruh dengan cerita orang putih lah tok.. :)

    ReplyDelete
  4. kan ada byk medium sekarang, google la dulu before buat statement...aishhh...ni boleh jadi pergaduhan kalau ada yg jenis tak sabar...anyway, nice sharing dear! give them better view about this thing.

    ReplyDelete
  5. oh cam ya upanya tek dik...
    cik akak ng sik ambik tauk gilak eh....hihi

    ReplyDelete
  6. ohh. tq~ bok tauk pas baca tok.. slma tok dlm fkrn kmk mun sebut halloween jak kmk akan fkr org pakei baju antu -.-''

    ReplyDelete
  7. gosh!! husna pon baru taw nih.. seriously, i thought it was Christian thing.. :O good to know then..thanx..=)

    ReplyDelete
  8. saya pun baru tau lepas baca entry ni,thanks kak vee! :)

    ReplyDelete