CLICK CLICK

November 15, 2013

Daddy, ailebbiu!

Good afternoon, sweethearts!
Ha. Kegilaan apakah ini?? Hahaha. Entah berita betul ke tak, but kalau betul lah kan.. Wa memang speechless tahap antarabangsa lah!! Huhuhu. Congrats, adik! Umur 12 dah dapat mini cooper. Ahkak kau ni sebuah kereta pun takdak lagi! Kereta mainan berderet lahh. Vroom vroom! Hahah.

Ni baru UPSR, belum lagi SPM. Nasib baik PMR dimansuhkan. Ahaks! Apa pun, I am so grateful that my dad tak pernah bagi reward for whatever excellences that I achieved! Paling-paling pun makan kat KFC or Pizza Hut with a "congratulations" and hugs :")

Never in my life daddy cakap "I'll give you RM X or anything for 1A". Huu. Never. Dulu masa kecil kaciwaa juga bila daddy tak pernah bagi reward but as I grow older I begin to realize why. Without all the promises, I learn to work hard for myself and future, not because of the rewards. Banyak kawan-kawan seangkatan yang belajar bersungguh-sungguh just for the rewards. New phones, holidays, cars, etc. But not me :D

Orang cakap nak bagi reward to motivate their kids, tapi daddy lain. Daddy motivates me all the time by telling me about future. "Look at your future, what are you going to be, how much will you earn?". Paling mantap sekali, "takkan nak bergantung pada husband je nanti". Haha. Yes, he compares me with other kids but at the end he will say "I know you can do better. Beat them". This is even more meaningful than phone, cars, etc! 

By that, I learned to study and work hard not because of the reward but because of HIM and my future! Daddy memang tak patut bagi reward to me cos I am the who is supposed to reward him with my successes ;) Seeing his smile on my graduation next time is the only thing I want :") Huu. Daddy, aishiteru to the max!! 

.:::. Not saying that you can't reward your kids, but I love daddy's style ;) Nak buat camni gak untuk cucu daddy. Hehehe. Hahaha! Have a nice day xx

19 comments:

  1. rasanya best reward itself ialah apabila kita dapat melihat kedua ibu bapa tersenyum dengan kejayaan kita sehingga kita memiliki kerjaya... hehehe kmk pun sik pernah nerimak reward apa2 dari parent

    ReplyDelete
  2. adehh.. sidak yg selalu camtok, mun sik dpt rewards one day.. mesti down abis... memberontak sik tentu pasal.. kotan dah terbiasa dpt habuan :D

    ReplyDelete
  3. Oh, wow! Baru 12 years old dah dapat mini cooper. Bermewah sangat pun tak bagus jugakan. At least kalau dapat hugs from MommyDaddy bila dapat result baik pun dah senyum lebar. I am happy if they are happy :D

    ReplyDelete
  4. fuhh!mini cooper tu,hehe :) betul tu kak vee...sekarang ni ramai yg belajar bersungguh-sungguh hanya untuk dptkan reward kan? hihi :)

    ReplyDelete
  5. hehe,,
    yg pasti ramai jeles dgn dia,
    masing2 punya rezeki,
    no komen ler.

    ReplyDelete
  6. she hasn't even got her license yet! haha
    oh well, what's important is that we strive for excellence for our future. not for the wrong reasons. that's the main goal :)

    ReplyDelete
  7. aah sama la. tak pernah pun dapat rewards. nak pandai kena usaha sendiri.. (:

    ReplyDelete
  8. Sya pun setakat dpt kopok je klu result ok..skrg mmg mewah dpt kn klu result ok.. :)

    ReplyDelete
  9. hahaha... I didn't even get anything for my result...hoho :P

    ReplyDelete
  10. I think her parent are filthy rich. Haha. Kids at her age are hardly get a reward as awesomely as she got from her father. Remembering during my childhood, the best present I ever had from my parent are just a 8-bit console game, which can play Mario and Pac-Man. While other kid in my neighbourhood already had Playstation. Haha.

    ReplyDelete
  11. wow, mna boleh drive lg. kesimpulannya, ayah bli utk dri sndri tp nak make his daughter happy so kereta dia sbgai blasan.. hihi

    ReplyDelete
  12. like seriously?? dapat mini cooper?

    kmk pun sama juak.. sikda pa2 ganjaran pun dari bapa atau mak. cuma reward dari diri sendiri ya ada lah.. ya pun, tido sepanjang hari, nangga movie 24 jam.. mcm ya jak lah. haha!

    ReplyDelete
  13. Alamak! Luar biasaaaaaaaaa. Dapat kereta. Fuhhh.

    ReplyDelete
  14. haha sye ingat kan ni just rumour..rupa2 nye betul2 budak tu dpt mini cooper..

    ReplyDelete
  15. alahai sweetnyer pic vee dgn apai.. suker!!

    ReplyDelete
  16. alahai.ayah beri pinjam bergambar je kot.hihi

    betul tu dik

    ReplyDelete
  17. ha.ha. sama la..
    abah pun x pnah bg reward if dpat result yg cmerlang
    just abah ckap itu semua untuk masa hadapan..
    salam kenal ya vee :)

    ReplyDelete