CLICK CLICK

November 08, 2013

Cara Membuang Minyak Dari Sup

Hello, everyone. Salam pukul 7 petang. Haha! Biasanya kalau kita masak sup kan, mesti ada minyak timbul kat permukaan sup, right? Vee pun selalu mengalami benda ni, then baru tadi decide to google it out. Ahaha. Tips credit to Kak Aishah :)

Bahan yang diperlukan ialah sejumlah besar tissue yang bersih :) Caranya mudah, celupkan tissue dalam masakan secara perlahan.
Selepas tu, angkat tissue tersebut dengan pantas dan letak di tempat lain. 

Simple kan? Apa yang pasti, anda memerlukan tissue yang banyak dan kesabaran yang tinggi. Hahaha. Tu sebenarnya kuah satu masakan ni, ayam dah diangkat biar senang buang minyak. Apa masakannya, esok lusa lahh Vee update ngan recipe sekali ;D

Selamat memasak, everyone! xx

6 comments:

  1. banyak eh minyak ya
    ya mun masok perut nang berketol2 lemak ya
    apa menu tek? mok juak nangga eh..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yala tek. Berderet jak minyak sia! Haha. Esok2 mun kmk rajin ada kmk update nya sitok :D

      Delete
  2. Lagi satu trick, letakkan kat dalam peti ais. Nanti bila dia dah beku, minyak yang terapung tu lebih mudah dibuang. Saya selalu buat macam tu sebab tak tahan makan makanan berminyak. Nanti senang kena batuk-batuk.

    ReplyDelete
  3. huiii bahaya minyak banyak2 ni, kolestrol.... thanks vee,

    ReplyDelete
  4. apa juak dimasak ktk tok eh. hehe

    ReplyDelete