CLICK CLICK

November 16, 2013

Ayam Masak Sos Tiram

Hello everyone! Salam Saturday! Here's a recipe for ayam masak sos tiram yang telah menjadi favourite saya, after ayam masak kicap :D

Bahan-bahan masakan:
  1. Ayam
  2. 1/2 bawang besar (hiris kecil-kecil)
  3. 2 bawang putih (cincang halus)
  4. 1 bawang merah (cincang halus)
  5. 1 cili besar (hiris) * Vee guna cili besar hijau :)
  6. 1/2 carrot *
  7. 1 biji kentang *
  8. 4 sudu sos tiram
* - bahan lain pun boleh, ikut selera :)

Cara penyediaan:
  1. Tumis bawang putih, merah dan besar
  2. Bila bau dah naik, masukkan cili besar dan tunggu seketika
  3. Masukkan ayam dan gaul, biarkan separuh masak
  4. Masukkan kentang, gaul dan masukkan sedikit air (3 sudu)
  5. Masukkan 4 sudu sos tiram dan tambah setengah gelas air
  6. Setelah mendidih sedikit, masukkan carrot
  7. Gaul dan tunggu sehingga masak kemudian serve! :)
Simple as that! Tak perlu garam because dah cukup masin. Rasanya manis-manis pedas :D It's yummilicious! :D Btw, jumlah air tu terpulang nak sepekat mana :) And here's a picture of it;
As usual, fresh dari kuali :P Selamat mencuba, selamat berhujung minggu!

Thanks for reading xx

8 comments:

  1. Slmt berhujung minggu vee..wah..vee masak ayam..sya kalau masak apa mmg suka guna sos tiram..tp x pnh lagi cuba ayam masak sos tiram..mesti sedap ni..nyum2 :)

    ReplyDelete
  2. rajin sungguh vee ni..kalau lah didiey pun rajin..hehehe

    ReplyDelete
  3. em, ayam masak sos tiram tu nampak simple tapi sedap dan menyelerakan..

    ReplyDelete
  4. amboi...nanti kite try la lagi..hahahhaa

    ReplyDelete
  5. nie la antara masakan yg sye tahu masak and selalu masak!haha..sebab senang..
    yg lain tak pernah try lagi

    ReplyDelete
  6. Nampak macam sedap. Kalau rajin saya cuba. kalau rajin laaaa.

    ReplyDelete
  7. simple nya.. mesti sedap ni kan..:)

    ReplyDelete
  8. wah...macam sedap je...rajin kak vee buat resepi :) selamat berhujung minggu... :)

    ReplyDelete