CLICK CLICK

November 29, 2013

Apa Kata Anda? :)

Hello, everyone! Today is my holiday. Oh heaven!! Hahaha. Btw, ni sebenarnya nak tanya pendapat readers sekalian :) Idea ni tercetus bila terbaca status +Lyeen De Syifa kat FB malam tadi, tentang kes entry di copy dan paste tanpa bagi kredit.
Bak kata Pencinta Cupcakes kita tu, sekarang memang tengah hot tentang issue ni kan. Ramai bloggers mengadu, ada pula yang siap nak saman. Vee teringat lagi few months ago, Vee terserempak dengan satu blog ni. Blogger perempuan, tapi Vee tak ingat siapa. Vee ada follow, tapi dia lama dah tak update.

Dalam blog dia tu, dia cakap something yang lebih kurang macam ni; "Dear bloggers, semua yang tertulis di sini datangnya daripada Tuhan, maka semuanya bukan milik saya 100%. Dengan ini saya izinkan sesiapa saja yang ingin menggunakan info dalam blog saya. Saya tidak kisah jika anda copy paste entry saya. Jika dikreditkan, terima kasih. Jika tidak pun tidak mengapa". 

Vee sangat-sangat tertarik dengan statement ni sebab before ni tengok orang marah je pasal kes c&p tapi dia senang-senang je bagi orang c&p. It caught my attention so much. Such a humble person, right :) Vee awalnya memang berpendapat sedemikian, tapi tengok orang marah-marah so tak jadi. Then terserempak dengan blog dia :) Lagipun, ada juga terfikir; ada ke yang nak c&p entry Vee yang entah apa-apa?? Hahaha.

Pada pendapat Vee kan, benda ni no biggie sebenarnya.. Memang kita yang bersusah payah siapkan entry tu, design tu; alih-alih orang yang ambil dan claim itu design/entry dia. Tapi kalau dilihatkan lagi, tanpa bantuan Tuhan, can we? Sepatutnya bangga kot sebab kalau benda kita tu precious sangat sampai orang c&p.

Lagipun.. Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga kan :) Daripada kita sakit hati, lebih baik kita bersyukur sebab dikaruniakan gift untuk design/olah benda yang orang suka gila sampai c&p. Kan? Kot? Hahaha. Ini pendapat peribadi ye :) Seperti title entry;

Apa kata anda? :)
Drop your comments below!! :D

Anyway, ini soal design dengan entry k :) Kalau gambar kita dicuri dan diguna sebarangan + di claim itu tuan badan, itu lain cerita. Cerita nya sangat lain, bagai Sinetron dan Akasia ;)

ps: Segment BBS masih berjalan. Kepada yang join, I will follow u back + jejak kaki ke sana selepas tamat nanti k. Tak mau terlepas pandang. Settle semua sekaligus :) No worries, I'll follow everyone who joined, tak kisah dia follow Vee ke tak. Haha.. Thanks for joining. Yang belum join, sila kan sila kan :D

16 comments:

  1. hi..kalo bg sy pon..xkisah la org nk copy n paste...selagi x mengganggu kehidupan.huhu...

    ReplyDelete
  2. i agree with u..org yg nak c&p mesti suke dgn entry yg dicopy tu, maknanya entry tu best la kan? seeing it in different perspective..

    ReplyDelete
  3. setuju gn u la dear.. design blog tu pun asal coding die dr org lain kan. kite tambah tolak ape yg kite nak je pun. jadi.. setakat entry n design blog, xkisah la sape2 nk copy.. jgn copy hak peribadi je.. penampo makan nye nnti heehee

    ReplyDelete
  4. masa newbie dolok kmk x tauk pasal peraturan c&p tok. mun xda idea selalu kmk ambik berita online tanpa masukkan sumber. dah tauk, so kmk polah nyatakan sumber. umpama membalas budi org.

    pernah juak terfikir mcm ktk. kira benda tok bukan isu besar. lgpun kita gik yg dpt ganjaran bile org mengitar semula idea kita.

    bila dah lamak2 berblogging baru kmk sedar. c&p tanpa kredit empunya pemikir asal mcm kita terjah rumah org ya tanpa berik salam, pasya ambik brg dlm umah ya tanpa pengetahuan tuan umah. sure la org x suka nak. hehe. especially bila seseorg mengolah entry utk mencari side income, utk berada di carian enjin. tetiba entry yg nya polah bersusah payah diambik org lain. yg mendapat lebih untung 'income' adalah si copy paste. mcm ya la kmk selalu pikir. buat masa tok kmk x pnh la terserempak org c&p entry kmk. mungkin x glemer. hahaha...

    and disebabkan beberapa olahan entry pasal kesikpuasan hati isu c&p tok, terkeluar segala ayat berbunga-bunga. pun sik juak kmk suka baca. ignore jak.

    ReplyDelete
  5. kalau entry husna rasa xpe kot tapi kalau picture memang klau boleh nak elak dari di c&p..=)

    ReplyDelete
  6. Setuju juga tu dengan sis vee. Betul juga kan kata blogger tu, semuanya dari Tuhan. Kalau dicopy, maksudnya kerja kita tu bagus lah ya. Tapi sampai bila dia nak copy kerja kita kan. :)

    ReplyDelete
  7. akak mcm pernah singgah kat belog yg vee maksudkan tu tapi tak ingat which one :) yes true semua nya dtg dari yang Esa .... tapi ramai ja yg melenting dan marah2 bila entry kena copy tapi kak rasa pon mcm vee kata la , ada ka org nak copy paste akak pnya entry semua entry merapu gila perasan sensorang ja. so risiko tu memang tak ada ^_^

    ReplyDelete
  8. Yang menjadi soalnya bila hakcipta org lain kita claim tu kita punya.. org lain taip penat2 cari maklumat then org copy paste claim dia yg buat research semua tu.. copy paste yg macamtu mmg langsung tak beretika.. tp kalau copy paste untuk kegunaan entry, untuk kesinambungan entry, untuk keperluan entry langsung tidak menjadi masalah pada sy..

    dan yg empunya artwork/design boleh la letak watermark.. jgn biarkan artwork tu kosong tanpa signature asal. Then bila org nak guna guna sahaja.. tak menjadi hal pun sebab dh ada watermark..

    tp yg sy nampak blogger sekarang artwork/design/entry nya tiada sambutan, bila ada org copypaste, blog org tu dpt sambutan hangat.. tang tu diorg tak puas hati..

    Memang segalanya kita usahakan datangnya dari Tuhan, macamana pula kereta kita? baju kita? kita boleh dpt dengan usaha tanpa bantuan Tuhan? bila org lain guna kereta, baju kita.. kita suka tak? Bila bg pinjam claim tu kereta dia baju dia..

    Dan kena fikir juga jika tiada artikel yg di kreditkan kepada siapa penulisnya, dan sudah terlalu banyak dikongsi di internet, pada siapa kita mahu rujuk artikel tu jika ada sesuatu yg tidak kena? lepas tangan? "Eh artikel ini sy copy paste kat internet je.."

    Bayangkan org tu rajin type artikel, buat research untuk mencari income.. then ada org senang2 copy paste letak kt blog sendiri, siap dpt income lg.. Kalau macamtu baik org yg rajin type artikel tu copypaste je entry org lain.. buat ape penat2 pecah kepala buat research?

    Semuanya berkaitan dengan etika seorang blogger atau penulis.. Bekerja kena ada etika..

    Itu pendapat sy la.. setidak2nya nak copy paste letakla credit.. dan perlu ada give and take..

    ReplyDelete
  9. tak kisah sangat kalau ada yang nak copy entry saya..tp saya kisah kalau ada orang gunakan pic saya dan baut sembarangan..

    ReplyDelete
  10. kalau org nak kopi??eh ade ke??hehehe....xkisah kot....sharing is charing gitu....^__^

    ReplyDelete
  11. saya tak kisah sgt,hehe..
    lagipun entry saya bukan menarik pun... buat apa nak copy,hehe :)

    ReplyDelete
  12. entry jijah kebanyakan info2..tips2 so xkesah sgt kalau org nak copypaste sbb leh sebarkan ilmu :)

    ReplyDelete
  13. Eh for me it is such an honor so why not? xD
    Though, no one will steal anything from my blogs cause it is just craps, mostly xD

    ReplyDelete
  14. Sya punya ceta takde yg menarik pun utk di copy paste..ngeh..ngeh..jgn mik2 gmbar sya ngaku diaorg amik sdah..susah payah sya tonggek2 amik gmbar kut.hehe

    ReplyDelete
  15. sy penah ade pengalaman org copy paste 100% ayat backgroud page FB sy..ayat promosi brg2 sy...termasuk gmbar2 sales..(sblum tu x letak watermark sbb pk sapelah yg nk copy kan)...mmg rse mrh sbb org yg copy tu plak org yg penah hentam sy teruk2...mmg skt ati..tp lama2 xkuasa dh nk mrh...biarlah dia copy...janji sy xganggu dia..cume skung sy letak watermark kt gambar2 sy...bg dia susah sket klau nk copy & buang watermark pun...kih3x...

    ReplyDelete
  16. Selalunya, yang disalin dan tampal semula tanpa kebenaran ni memang banyak berlaku. Terutamanya yang tentang info dn maklumat. Tapi selalunya kalau yang luahan hati, memang jarang sangat-sangat ada yang nak copy paste kan. Hehe.

    ReplyDelete