CLICK CLICK

October 08, 2013

PHOTOPHOBIA ( Sensitivity to Bright Lights )

Peace be with you! Dalam entry Ligyrophobia pagi tadi, I mentioned about photophobia as well. Last night I made a full research about myself since aku kerap sakit kepala dalam situasi tertentu. Bermula dengan Ligyrophobia yang merupakan fear of loud sounds sampailah ke photophobia. Here's a lil info bout photophobia;
Source; http://www.medicinenet.com/ || Click to enlarge
Mata aku hanyalah sensitive towards sunlight. Kadang-kadang memang tak rasa nak buka mata lagi dah, rasa nak tutup and tidur sebab kesakitan tu hebaaatt and kepala terus sakit. Berdenyut-denyut kohh. Kat bawah ni pulak punca-punca photophobia;
Click to enlarge. Source; http://www.healthline.com/
Salah satu cara untuk mengurangkan kesakitan photophobia ialah mengelakkan diri pergi bawah sinaran matahari yang sememangnya impossible bila jadi rakyat Malaysia. Cara alternative ialah macam kat bawah niii..
Makluman untuk semua; focus pada bahagian mata sahaja. Bahagian mulut itu tak penting. Gahahaha.. And today aku secara rasminya ada 3 jenis fobia. OphidiophobiaLigyrophobia dan Photophobia. And what's next..? Haha. Indahnya dunia, dihiasi pelbagai jenis phobia ~~ Lewl. Siapa lagi yang ada phobia ni, angkat kaki sat..

Have a great day! Kerja gik sia, iboh nak ngulaarrrr..

10 comments:

  1. setakat ni akak cuma traumatic to high places jer... and also water...wakakaka...cause seriously i do not know how to swim...

    ReplyDelete
  2. kak sally phobia kalau sehari tak tengok Yong hwa...eh? YongHwaphobia :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak, kalau YongHwaphobia tu takut ngan Yong Hwa namanyaa :|

      Delete
    2. mmg pun..takot kalau tak tengok dia sehari :D

      Delete
  3. stkat lani pnykit akak photogenic ja hehe

    ReplyDelete
  4. saya kekadang tu pedih jugak mata bila tengok cahaya cerah sangat... hmm

    ReplyDelete
  5. sama la dgn kmk..mun debah panas terit nang mok mudah sakit palak n sakit mata

    ReplyDelete
  6. kalo drive jauh2 kena pakai spek.
    kalo x merah mata tahan cahaya matahari tu..huhu

    ReplyDelete
  7. saya photophobia masa mata bengkak pagi2 buta je..hehehehe

    ReplyDelete
  8. hu2.. teman pun rasa pedih mata bila tgh panas.. skrg gi mana2 pakai sunglasses

    ReplyDelete