CLICK CLICK

October 14, 2013

Perajurit Negara

Aloha, konichiwa. Good afternoon/evening..

Tadi masa belek-belek buku Pendidikan Moral masa form 3 dulu, terbaca lyrics lagu Perajurit Tanah Air. The lyrics goes "Inilah barisan kita, yang ikhlas berjuang. Siap sedia berkorban untuk ibu pertiwi".. And it goes on and on. Lepas baca lyrics ni, terus rasa sebak..

Before ni tak nampak sangat apa tugas tentera dan askar kat negara, tapi lepas kes kat Lahad Datu, semuanya terjawab. Bukan mudah tugas mereka ni bila dah turun padang. Ada yang selamat pergi dan pulang, well syukur. Kalau kecundang pulak? Hmmm..
Google's.
Teringat kat mereka yang kecundang dalam kes di Lahad Datu.. Ada yang pergi meninggalkan isteri yang sedang mengandung dan yang paling menyedihkan ialah salah seorang daripada mereka postpone perkahwinan sebab dihantar ke Lahad Datu, dan kat sana dia kecundang.. Imagine betapa peritnya dugaan yang harus mereka tempuhi.. T_T 

Pada saat kita berseronok dan bergembira dengan ahli keluarga, mereka di sana kesepian, keseorangan dihimpit rasa gementar dan rindu pada keluarga. Bila kita semua makan bersama keluarga dengan hati damai, mereka makan dengan teman seperjuangan dengan perlu berhati-hati dan berjaga-jaga; musuh boleh attack anytime.. Bayangkan, bayangkan..
Google's.
Paling tak boleh blahh, ada lagi yang mengutuk mereka. Kononnya mereka ni lemah sebab tu kecundang. Dahsyatnya mulut, seolah-olah tau bagaimana rasanya bertempur di medan perang..

Banyak lagi pengorbanan mereka kalau nak disenaraikan.. Sememangnya pengorbanan merekalah yang terbesar and they deserves our respect. Mulia sungguh hati mereka kerna sanggup berkorban untuk negara. Imagine the country without them, siapa yang akan turun padang demi keselamatan negara?

Kes yang lepas baru di Lahad Datu, belum lagi merebak ke tempat lain. Minta-minta dijauhkan! Huhuu.. Jom layan lagu Perajurit Tanah Air..
Dan sama-samalah kita doakan kesejahteraan negara.. Apa pun, terima kasih perajurit negara!

7 comments:

  1. Wah semangat habis bila dengarkan lagu patriotik tu. ... ada cita2 nak jadi askar ke Vee ?

    p/s meh beraya dgn family uncle.. mamaD adik nina n adik hanis..

    ReplyDelete
  2. kmk suka lagu tok vee. lagu patriotik

    ReplyDelete
  3. betul tu..mereka sanggup berkorban demi negara, sanggup korbankan diri daripada maruah negara tergadai...

    ReplyDelete
  4. Ada sekali majalah 3 dolok tunjuk sidak buka puasa. Sayu lalu jak nangga. huhu

    ReplyDelete
  5. betol..hargai perjuangan mereka..:)

    ReplyDelete
  6. memang tugas seorang tentera.. like me.. kena berkorban postpone kawin sebab my future husbd kena bertugas di Lubnan setahun. 1 pengorbanan yang besar.

    ReplyDelete