CLICK CLICK

October 08, 2013

LIGYROPHOBIA [ FEAR OF LOUD SOUNDS ]

Annyeonghaseyo, good morning :) Dalam entry Gadis 1Malaysia yang lepas, aku ada mention kat bawah  yang aku lapaq tapi tak berani masuk dapur cari makanan sebab hujan lebat. Tahaha. Mesti ada yang tertanya-tanya, apa kaitan hujan dengan dapur? Bukannya dapur kat port lain sampai terpaksa redah hujangg. Lewls. Nak tau sebab apa, sila sambung bacaan :)

Sebenarnya ketakutan aku ni sejenis phobia. It's called Ligyrophobia, iaitu fobia kepada bunyi kuat. Dan sebenarnya jugak, aku baru tau yang ni sejenis phobia bila cousin aku suruh check. Hari tu aku ada ceciter dengan dia kes aku kena "kacau" kat library, pastu aku cakap aku lagi takut dengar bunyi kuat berbanding takut kena kacau. Aneh kenn. So dia suruh ler aku check.

And yes, I did. What a great info to be found! Seriously, ada jugak penyakit gini. Aku ingat aku abnormal before ni, ingat aku sorang je yang macam ni. Ahaha. So, based on carian aku, this is what I found;
Click to enlarge
And this one too..

Click to enlarge
Ohh, that "difficult to socialize in crowded areas" is so true!! Especially dekat malls, akan jalan terusss je sebab rimas and senang pening + mual bila tengok orang banyak -,- And lagi  satu information yang aku dapat, it's a common feature to migraine headache. Yea, now that explains kenapa aku mudah gila dapat migraine. Aishhh..

Siapa lagi ada phobia macam ni, sila angkat tangan. Uhukk. So sekarang dah sah aku ada dua jenis phobia; Ophidiophobia and Ligyrophobia. Uniknya kehidupan, macam-macam phobia ada.. Apa lagi lepas ni ekkk. Huhuh. Have a great day. Adioss ~

psst: ada photophobia jugak. Bukan phobia of pictures, sat nanti ler aku update. Tahh berapa banyak phobia aku ada nehhhhhhh .__. * Rindu budak Taiping *

7 comments:

  1. assalamualaikum & very good moning

    ReplyDelete
  2. Salam pekenalan dari Umi (^_^) .. bagus entri dear ni .. sambil baca dapat maklumat (^_^)

    ReplyDelete
  3. akak takut kat serangga ja hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. serangga ape kak..? Lipas..hihi...ke semut :P

      Delete
    2. aefa pon kak.. tp yg terbang je.. sbb tu aefa xsuke balik kpg -.-''

      Delete
  4. wah,entry menarik ni...saya baru tau pasal phobia2 ni...hehe :)

    ReplyDelete
  5. kmk asa kmk sama phobia tok eh.. mun dgr bunyi kuat tiba2 alu sik tentu nyawa.. jantung nang kedak org kak berekot -.-'

    ReplyDelete