CLICK CLICK

October 10, 2013

Kupu-Kupu VS Rama-Rama

Konichiwa!! :) Kupu-kupu dan rama-rama, korang tau tak apa perbezaan dua makhluk ni? Kalau yes, congratulations! Kalau tak, samalah kita ~ Wakaka. Vee pun baru tau sebenarnya, before ni asyik ingat makhluk ni sama sampai berdebat dengan kawan. 2 by 2 lagi tu -_-' Then tetiba sorang mencelah cakap "kupu-kupu is moth, rama-rama is butterfly". O.. Kay. Sampai rumah terus buat research! Lewl. Dasar minah tak nak kalah.

Menurut Wikipedia, perbezaan antara dua makhluk ni terletak pada sesungut (aku terbaca senggugut -_-''). Sesungut kupu-kupu bersifat langsing manakala rama-rama lebih berbulu. Satu lagi perbezaan is rama-rama merentangkan sayapnya bila berehat, sayap kupu-kupu pula terlipat tegak di atas tubuh ketika rehat.
Google's
Rama-rama bergerak aktif pada waktu siang, that's why dorang berwarna-warni. Kupu-kupu pulak waktu malam, dan tertarik kepada cahaya lampu. Arassoo!! I get it now. Kat rumah ni banyak kupu-kupu kooo! And kupu-kupu biasanya ada bau, ada sedikit debu and bahaya, kadang-kadang menyemputkan aku. Hiks!
Diagram version. Google's
So, begitulah kisahnya. Kali ni aku kalah perdebatan. Takpa, ada lori ada bas ada hari aku tebass. Eh?? :P
Blue butterfly yang Vee jumpa kat kampung masa main kejar-kejar dengan puppies. Hihi. I is sangat suka butterfly cos my name means butterfly in Greek. Maknanya setiap kali Greek tengok butterfly, they'll say "Vanessa!". 

Bayangkan laki hot meletops say my  name. Ah, say my name say my name ~~ :P

MACAMLAH DIA SORANG JA YANG NAMA VANESSA. CAIT!

13 comments:

  1. nice sharing Vee :) baru tahu perbezaan kupu-kupu n rama-rama ni hehe.. cantik rama-rama tu ^^

    ReplyDelete
  2. ha'ah la..akak ingat sama je...rupanya mereka berbeza ye..thanks sharing vee

    ReplyDelete
  3. moth warna nya mcm pudar lagik.. sik sekacak butterfly..hehe..

    ReplyDelete
  4. betoi vee.. kupu memang buat berabuk kerongkong ja. tiba2 terasa berabuk hahaha ^_^

    ReplyDelete
  5. kupu-kupu kaler itam,
    rama2 warna-warni.
    tu jer yg shark tahu.
    eheh.

    ReplyDelete
  6. wah,rajinnya akak buat research... info baru ni,hehe..tq kak vee! cantik gambar rama2 kat bawah sekali tu,warna dia...hehe :)

    ReplyDelete
  7. I'll vote for butterfly..dorang cantik!

    ReplyDelete
  8. mula2 sy pun taktahu. tp dh ambil major science degree, ter'tahu' la jgk. haha. teringat kisah kenapa kupu2 warnanya tak menarik. sebab dia bg warna-warni kat badan dia kt pelangi untuk menceriakan penduduk bumi. ni kisah yang saya baca dalam Chicken Soup for Soul. haha

    ReplyDelete
  9. kacak eh rama2 ya
    dolok selalu jak nangganya terbang
    kinek tok dah kurang
    pusak kmk suka nangkap rama2

    ReplyDelete
  10. owhhh smalah =) sy pn bru..dpat tmbah 1ilmu..nice sharing..btw rma2 biru tu cntik btol

    ReplyDelete
  11. Begitu rupanya... Thanks for sharing...

    ReplyDelete