CLICK CLICK

October 18, 2013

Cow, Ox, Bull and Buffalo

Hallouitee!! ^^, ( Read as ha-low-it-ee). Non formal greeting created by Vee. Kakakahh.. Equivalent to hello. So yeahh :P Anyways, have you guys ever thought of the differences between cow, ox, bull and buffalo? Actually terfikir benda ni masa terbangun pukul 4 pagi hari tu -,- 

Here's some pictures of these 4 confusing animals. Confusing okay, confusing. Hahaha.

1. COW

2. OX

3. BULL
4. BUFFALO
 Hampir sama je rupa dorang ni kan? Except that cow is black and white in this picture.. Hewhewhew.

You see, when I translated cow, ox and bull in Google translate, semua translate to lembu. Buffalo je kerbau. Terkedu sat, apakah ini semua.. Lewl. Kalau dalam BM ketiga-tiga tu LEMBU, kenapa pulak banyak nama  in English? Haaa.. Pehtuu google out the differences between these 4 confusing animals :D

Here's what I got from http://wiki.answers.com/.

Cow - Lembu betina yang produce susu. Takkan lembu jantan pulak kan?? Wakaka -,-
Bull - Lembu jantan yang "digunakan" khas untuk tujuan pembiakan bagi "menghasilkan" anak lembu (calves)
Ox - Lembu jantan khas untuk membajak tanah tu haaa.. 
Buffalo - Buffalo ni keluarga lembu jugak, bezanya buffalo ni liar. 

Can you see the differences now? Yah, English people are so specific man.. Kita kat sini lembu lembu lembu kerbau jeeeeee, tak kisah apa "tugas" dorang, lembuuuuu gakk. Hahaha.. Believe it or not, the 4 of us berdebat jugak untuk "kes" ni sama macam Kupu-kupu vs Rama-rama dulu. Tahahhaa.. 

-- Anda rasa anda hebat dan pandai? Sila jawab teka teki INI! :p gOOd luck!! ^^, Thanks for reading xx

8 comments:

  1. ooo....good sharing..kekadang tu tertukar jugak...nampak semuanya macam sama..hiih

    ReplyDelete
  2. hari tu tgk citer yg org tunggang bull tonggang terbalik. Kan kat situ sah2 tv ckp bull..puas bertekak dengan member2 apakah sebenarnya Bull itu..hahah...nahh...dapat dah jawapan! great!

    ReplyDelete
  3. Sya semua pun sya pnggil cow..hehehe..skrg dh tau bezanya..tq vee lea :)

    ReplyDelete
  4. Oooo macam tu ker? Tp buffalo tu cute lah hehehe

    ReplyDelete
  5. oooo bok kmk tauk. kmk ingat semua ya sama jak.. nice sharing vee

    ReplyDelete
  6. asal ada dua tanduk ja lembu hahhahaa. ^_6

    ReplyDelete
  7. yg kmk faham, cow ya lembu betina.. bull lembu jantan.. buffalo ya kerbau.. dan ox ya bukan seladang kah? betul sik cikgu vee? hehe

    ReplyDelete
  8. tq info .. biasa daging yang kita beli kat pasar raya or pasar borong tu semua buffalo sbb dia murah dri dging lembu biasa he3 :)

    ReplyDelete