CLICK CLICK

October 24, 2013

Ayam Masak Kicap

Hallouie, everyone!! Takda idea nak update apa, Vee selongkar balik draft and found this one.. Resipi ayam masak kicap yang ada sikit kelainan dari biasa :D

Bahan-bahan
  1. Cili kering (3 keping) *
  2. 3 bawang merah
  3. 2 bawang putih *
  4. 1 inci halia *
  5. Bawang besar (potong kiub)
  6. Ubi kentang (potong nipis)
  7. Kicap manis
  8. Sos tomato
  9. Susu pekat
* - Bahan kisar, tapi Vee tumbuk je. Cili kering potong. Malas aihhh nak blend blend ni. Heheee..

Cara penyediaan
  1. Tumis semua bahan kisar sehingga bau naik, masukkan bawang besar
  2. Masukkan ayam dan biarkan separuh masak, kemudian masukkan kentang yang dipotong dengan comel
  3. Tambahkan sedikit air (3 tbs)
  4. Tuang kicap, sos tomato dan susu pekat (Vee letak sesudu sos tomato & susu pekat)
  5. Tambah sedikit garam + ajinomoto (kurang dari amount biasa)
  6. Gaul hingga rata dan tambah setengah gelas air
  7. Biarkan seketika dan siap!! ^^,
Fresh from the kuali, baru je padam api masa snap. Hewhewww..
Biasanya kita guna gula kan? Kali ni guna susu. Rasanya lebih umphh dan berlemak, macam ditambah gula and santan. Sedaaaaaapp! Now it's my fav style for ayam masak kicap :D 

Idea untuk susu credit to Azie Kitchen :D Selamat mencuba!! Toodles xx

6 comments:

  1. eh..boleh pulak letak susu ye.. hahaha..
    xpa2.. nnti kita try pulak.. =D

    ReplyDelete
  2. waduhhh...my peberetsssss.....ciken cook kicapssss :D

    ReplyDelete
  3. apoo nyamai itu... boleh jadi bakal isteri ini ..

    ReplyDelete
  4. susu pekat? baru lah kmk tauk.. hehehe

    ReplyDelete