CLICK CLICK

October 09, 2013

Ayam Masak Halia

Annyeong, konichiwa :) Hari ni nak share resepi ayam masak halia. Resepi sangat mudah, mampu buat telinga berasap. Thanks to the ginger. Ahaha. Resepi ni dapat dari internet jugak, tak tau site yang mana satu sebab ini dish 2 minggu lepas. Huahaha. Apa pun, thanks kepada yang sudah share! <3 Here we go! 

Bahan-bahan
  • 3 inci halia - dihiris nipis dan panjang
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 bawang merah dan cili - ditumbuk bersama
  • 1 bawang besar
  • Air secukupnya
  • Garam + gula
  • Seasoning - Vee guna brand maggi (cukup rasa)
Sebahagian daripada bahan

Cara penyediaan
  • Panaskan minyak dan masukkan bawang merah + cili dan halia
  • Biarkan seketika, baru masukkan bawang besar
  • Bila bau dah naik, masukkan ayam 
  • Selepas ayam separuh masak, masukkan sos tiram, seasoning dan ayaq (air) ahahaha
  • Masukkan garam dan gula - sikit je sebab dah ada seasoning
  • Biarkan ayam masak, bila dah masak sila ngapp ;)
Tadaa! :) Berasap-asap telinga koohh, sebab halia. Wakaka. Selamat meng-asap-kan telinga!! :P By the way, ada idea tak untuk dinner malam ni? Tak tau nak masak apa lagi dengan ayam ni ._. Ayam percik nak kena pakai oven pulak, maleh ahhh. Huhuhu..

13 comments:

  1. HUHU halia baik untuk kesihatan :) thanks share ni, boleh cuba nanti bila teringin..

    Entry Terbaru : Bikin Dialog Gambar Minah Ni Kalau Nak Topup RM30

    ReplyDelete
  2. tang nyaman jak rupa eh.. hehe

    ReplyDelete
  3. weeee... sedapppp . kak suka sangat kalo masakan yang ada rasa halia.. heaven sgt2

    ReplyDelete
  4. nyaman eh
    halia ya bgs utk kesihatan
    mun goreng halia ngan pusuk pun nyaman juak vee

    ReplyDelete
  5. masak lemak cili padi la ayam...sedap :)

    ReplyDelete
  6. ini mmg fevret kmk.satu periuk blh hbs kmk hirup.haha.sdp sgt.

    ReplyDelete
  7. menu tok dik...kompen rasa manok ya tek jadi halia..hihi

    macam sup jak dik..hihi...

    ReplyDelete
  8. wah..saya suka sangat dgn jus halia,,esok nak cuba la, tapi masak dengan hempedal ayam halia, boleh kah? heee

    ReplyDelete
  9. Sedapnya ni, suka halia...halia ni memang bagus utk kesihatan badan kita..

    ReplyDelete
  10. well done...mesti sedap...selalu saya belasah ayam stim halia je

    ReplyDelete