CLICK CLICK

September 29, 2013

Nafsu Makan Bila Datang Haid

Annyeonghaseyo, good evening!! :D Entry ni naik sebab tadi Vee cari information pasal ni jugak, tapi tak jumpa-jumpa. Then type dalam English, berlambak ko!! So, this time update kat sini biar orang lain senang cari jugak :D Vee cari pun sebab tak tahan tengok nafsu makan diri sendiri dua tiga hari ni memang tinggi!

Let's just talk about today. Awal pagi Vee makan Murtabak Ayam then tengahari tak lunch, cuma makan Oat Crunch cookie entah berapa packet. Petangnya Vee buat mashed potato with carrots then makan lagi cucur pisang. Huwaaaaaa!! Ini semua gilaa!! Tak nak makan tapiiii.. Ini baru hari ni, belum lagi cerita pasal semalam. Entah berapa banyak Cocopie Vee telan. (O_O)V
Google's.
Bleh. Back to the topic. Punca kita selalu lapar dan kuat makan ialah perubahan hormon, di mana progesterone dan serotonin kita turun. Menurut kajian, selera makan seorang perempuan akan berubah lebih kurang 4 hari sebelum datang haid dan antara makanan yang paling diidam ialah makanan yang mengandungi garam dan gula. Vee pulak selalu cari benda masam. LOL.

Menurut kajian jugak, kebanyakan perempuan yang nak datang haid ni akan mengalami ANEMIA. Pernah tak? Vee tak pernah lagi ada masalah ni bila bulan nak mengambang. Erks. Dan, bila dah anemia ni memang akan sentiasa mengidam. Standard la kalau mata tak boleh lelap, memang akan terasa lapar kan? Students yang selalu stay up late faham bebeno rasanya. 

So, kalau nak period tu nafsu makan memang tinggi. Tak boleh elak, tapi boleh di control. Selalu dengar orang naik sampai 4 5 kg bila nak period. Fuhh. Cara nak control tu senang, jangan tak minum air biar perut terisi dengan air and also to keep you hydrated. Nak makan tu boleh tapi jangan overdose. Peringatan untuk diri jugak!! Kalau overdose makanan yang bergula dan mengandungi karbohidrat yang tinggi, kita akan mudah lelah, mengantuk dan yang sewaktu dengannya. 

Cara paling simple is - EXERCISE!! :D Itu je information yang Vee dapat. Yang lain punyalah panjang and majority ada explain ala-ala chemistry dan biologi gituu. Vee belajaq chemistry pun dok paham, apa lagi yang tak belajaq. Apa kebendanya progesterone dan serotonin pun dok tau laa. Cari kat google katanya tu sejenis ubat. Aikk? 

Yeehuu, entah bahasa dari mana. Belajaq dari akak +Lieya Von Jay la niiii. Hahaha. Orait, sekian terima kasih! Selamat makan makan makan dan makan sampai tak hengat duniaaaaa (????)

15 comments:

  1. haha.. vee dh pandai tulis2 utara no. hehehe. akak pon kalo smpai time camni mesti nak makan jenis makanan pedas ... masam tgk keadaan la.. tapi salu nya cm tu..

    ReplyDelete
  2. haa btl bh tu..mkn n mkn ta ingt dunia.trutama coklat.konon sbb nak ilgkan stress dtg bulan.

    ReplyDelete
  3. bena eh
    kmk time mok period kuat mkn
    rs lapa n lapa..even dh byk kali mkn

    ReplyDelete
  4. sila exercise juga yea..
    kalau tak bam bam lah nanti..

    ReplyDelete
  5. so true.. cokelat dan coke teman sejati time period

    ReplyDelete
  6. ehm ida pun gi tu gak
    nak period je nafsu makan membuak2 heheheh
    tq for sharing info ye
    salam perkenalan dari ida
    jemput singgah blog ida ye
    umielman.blogspot.com
    dah follow blog ni no419

    ReplyDelete
  7. Sama dengan kamek. Kamek pun suka makan tapi sebelum datang haid.

    ReplyDelete
  8. Makan jangan tak makan. Selamat menjamu selera. Hehe

    ReplyDelete
  9. nok hadiah rantei silver ya kmk dpt dari segmen yg nya anjurkan
    senang jak segmennya
    like jak ktk page nya
    kelak ada gik segmen berlangsung

    ReplyDelete
  10. hahaha...kak sally masa PMS akan craving for chocolate...and chocolate!!

    ReplyDelete
  11. :p bagus info ni kak ... i like it

    ReplyDelete
  12. Huhuhu memg time ni x thu nak express cm ne perasaan if xdpt makanan yg kite nak...ase sedih nk nanges sume cukup...haish la emosi

    ReplyDelete
  13. Huhuhu memg time ni x thu nak express cm ne perasaan if xdpt makanan yg kite nak...ase sedih nk nanges sume cukup...haish la emosi

    ReplyDelete
  14. Time ni if xdapt makann yang diddamkan x taw nk express perasaan tu cm na...memg spoil mood hbes

    ReplyDelete