CLICK CLICK

September 25, 2013

Humanity Is Dead (?)

Annyeonghaseyo, people of the earth. Today I'm going to speak on human nowadays. Often we hear or read in the newspapers or anywhere else the terrific cases happening around. Murder, rape, abortion, robberies, etc. What actually happened to the society nowadays?

This afternoon, I went into the office to discuss with our chairman about the upcoming reception and we got into another topic by sudden. She mentioned to me that so many things in the office had gone missing lately. Aku sendiri pun tak faham. Few weeks ago, I was told that half of the A4 paper vanished in one day. Now why would people even steal A4 papers? Even if it's emergency, at least inform orang atasan right?

Not only that, little things like scissors, rulers, pens and even spoons ditelan orang! We used to have 5 steel spoons and today, there's only one. Slippers pun boleh missing, you. Dulu ada 5 pasang, sekarang 1 pun tak ada lagi. Yah, what in the world? 

Then petang tadi, masa balik, mummy sempat singgah kat Kuching Sentral nak cari materials. Sementara tunggu tu sempat lahh jugak belek newspaper and read so many bad news! Kes ragut, kes bunuh, kes abortion, bersepah dalam surat khabar. Baru first page, kalau flip pergi belakang lagi?

On the way home pulak ada borak-borak with auntie Agnes. Katanya, colleague dia selalu perhatikan orang dari tingkap kat office. Dalam sehari dua ni ada seorang penunggang motosikal ni asyik berkeliaran kat area tu. He went back and forth lepas tu bila tengok perempuan, terus pura-pura cabut rumput. The good thing is, those girls pergi direction yang lain. 

And another case is dekat area tu jugak, few months ago. A woman was walking then kena ragut tapi dalam bag tu hanya ada bekal and payung. Kalau kita dengar ni mesti cakap "hahaha, padan muka peragut tu!!", but guess what! That snatch thief actually turned back to her and kicked her, sampai kepala terlanggar beam jalan raya. Now perempuan tu koma.

And yeah, what the hulk?! Seriously, sadis kan dunia sekarang? If you compare the past and now, it's very different! People back then even can walk for hours and hours to school peacefully, walaupun waktu tu baru je beberapa tahun bebas dari penjajah. But now? Jalan dari rumah ke kedai kat depan punn tak sanggup.

What's with the human nowadays? Semua makin desperate, semua jadi makin kejam. But woott, what can we say. Dunia akhir zaman kan? We basically can't do anything anymore. Nak kuatkuasa undang-undang? Nak pasang CCTV? Nak beratkan lagi hukuman? It won't work, kalau memang dunia akhir zaman begini. Hmmm.. Just be aware..

Rapuan tamat di sini. Do share your opinions. Thanks for readingg <3

ps: bookmarks tak siap lagi T_T I've 28 more to go, tetiba tambah jumlah. Sobs. Tidur lewat la niiii.....

2 comments:

  1. yes yes betol tu vee.. manusia zaman sekarang memang semakin terok perangai nya. even orang tahan kat tengah jalan pon dah tak leh tumpang kan sebab khuatir terkena dengan org yang pura2 kesusahan...

    ReplyDelete
  2. zaman sekrang memang macam2 hal lah yang berlaku .. tu kalau tak pndai jaga diri ,, memang habis laa vee....

    ReplyDelete