CLICK CLICK

September 28, 2013

CEREWET | FUSSY

Annyeonghaseyo, everyone. Good morning! It's 11:56 am now, masih sempat wish good morning :D House chores semua dah siap, now it's blogging time. Yippee!! Back to the topic . . . 

- Setiap kali makan kat luar, I will make sure I got my hand cleansed with the hand sanitizer or cuci tangan. Before makan, sudu and fork tu aku akan lap guna tissue. Kalau dapat sudu plastic, I will wash it. Nak minum, straw pun aku cuci -
Mr Fussy - Google's.
Antara tabiat aku yang buat orang gelar aku ni cerewet. Biasanya orang akan cakap "Itu pun nak cuci. Cerewet betul!" dan aku hanya berdiam diri. Malas ahh nak bertekak dengan orang. Haha. You know, I'm very particular when it comes to cleanliness. 

Bagi aku orang yang cakap aku ni cerewet ialah orang yang tak mementingkan kesihatan diri. Bukan nak kutuk tapi sudah terang lagi bertorch light. Apa guna jaga personal hygiene kalau tak pentingkan kesihatan diri? Kita jaga kesihatan not only just by the supplements, minum air banyak, pakai mask waktu jerebu dan sebagainya. Sedar tak, masa kita makan, semua alat tu akan masuk dalam mulut kita. Just imagine kalau bacteria tu ada, lepas tu flow in masuk dalam badan dan mamah badan kita slowly? Imagine sat..

Sebab tu penting untuk kita ambil langkah berjaga-jaga. Orang cakap cuci tangan sebelum makan supaya kuman tak masuk dalam makanan tapi apa guna kalau bacteria tersebar melalui alat untuk makan? Lagi-lagi makan dekat kedai makan kat luar. Imagine lahh apa yang ada dalam kedai tu. Bila manusia berhenti beroperasi, agaknya apa yang mulakan operasi?

Mestilah tikus dan lipas. Memang dorang cuci before tutup kedai, but still, we never know what walked on them at nights right? Imaginelahh kaki tikus dan lipas tu atas sudu dan garpu korang, lepas tu korang guna untuk makan? Ohh, ya ampun. 

So my message here is, please be very particular about the cleanliness of everything around you. Ignore whatever people say sebab yang menanggung kesakitan nanti kita jugak, bukan dorang. Right? And jangan kutuk orang cerewet sesuka hati. Tengok dulu effect of the actions. Kalau itu merimaskan and macam takda makna, baru boleh kutuk. Yang ni demi kesihatan dan kebersihan, why not right? :)

Thanks for reading, selamat berhujung minggu!!

5 comments:

  1. kadang kadang sudu kat kedai kedai tu diorang main letak je , lepas tu penuh dengan habuk then kita pulak main masuk dalam mulut habuk2 tu . eiyyuuuu . betul kata vee , paling penting jaga kebersihan sebelum terkena apa-apa. sebagai langkah berjaga-jaga itu yang terbaik ! :)

    ReplyDelete
  2. safety first...biar cerewet daripada belakang hari nnt sakit ke ape ke...sape jugak yg susah...lgpun yg cerewet tu kan kita...bukan kacau org pun :P

    ReplyDelete
  3. betol gilak ya dik..hihi...cik akak kekadang pun sebijik cam anik...

    ReplyDelete
  4. Kita sama la syg . Pyka pon jnis yg cerewet jugak . ;)

    ReplyDelete
  5. mama pun sama, cerewet mama lagi dahsyat kot.. hihi

    ReplyDelete