CLICK CLICK

March 26, 2013

Kisah Kuku Patah #2: Ubat

Hello everyone :) Sesiapa yang setia mengikuti update blog ini memang tau lah apa yang dah jadi kat aku. Haha. Bagi yang tak tau pulak, petang tadi kuku kaki aku patah. Cuba korang baca 'kuku kaki aku' banyak kali. Haha.. Nak tau kisah boleh baca SINI. And.. Progress kuku patah aku ialah sekarang dah terubat and berbalut. Petang tadi after 2 hours accident tu aku call daddy suruh dia pergi pharmacy beli ubat.

Cara nak mengubati kuku patah ni simple. First thing first, of course you need the medicine. And I'm warning you, do not simply take any medicine or whatever it is by yourself. Make sure you seek the pharmacist first. Itulah gunanya pharmacist kan.. Dan JANGAN CABUT KUKU ITU! Unless kuku tertanggal sekali masa 'accident'.

Antara bahan yan diperlukan ialah satu solution yang diberi nama Chlorhexidine. Menurut Google, Chlorhexidine is an antiseptic chemical, useful against fungi and enveloped viruses. Dalam erti kata lain, benda ni mematikan bacteria ler..

Walaupun benda ni warna merah macam Strawberry Syrup, still tak boleh minum because beracun. Dah nama solution untuk bunuh bacteria mestilah racun kan!! Wahahaa.. Harganya RM5 because tak perlu banyak. Kita tambah sendiri guna air masak, that's why it looks a lot. Hehe. Memang macam tu kot procedure nya?

I told you!! :P
Next is Polybamycin Ointment. Not sure what is this but it says 'antibiotic compound' there. It can be applied to infected burn areas, infections after surgical incisions, and any external wound. Harganya RM10.


Ada ubat-ubat ni, haruslah ada bahan kan.. Antara bahan yang aku guna is cotton buds, surgical tape, cotton wool dan bandage cotton.
Cotton buds around RM 1.50, surgical tape tu RM 3.50, cotton wool free cos abang cabut gigi last January and bandage cotton is only RM2. Total semua untuk mengubat luka ini is RM22 sahaja :) 

Cara-cara mengubati:

> Mula-mula, cuci bahagian kuku tersebut menggunakan Chlorhexidine. Pour the solution onto the cotton wool and dap it on the wounded area. Tak perlu tekan kuat because sakit! Cuci-cuci, lap je..

> Next, picitkan sedikit Polybamycin Ointment ke atas cotton bud dan sapukan ke seluruh kawasan tersebut. Bukan seluruh kaki, tapi toenail tu je. Atas bawah kiri kanan kecuali dalam. Kalau masuk ke dalam confirm pedih!!

> After that, balut lah! Wahaha.. Gunakan bandage cotton dan tutup seluruh area itu. Kemudian gunakan surgical tape untuk 'mengikat' cotton itu.

SIAP! Hasilnya macam ini;

Sungguh tidak ayu rupa kaki aku sekarang T__T
Extra information:

#1: Jangan cabut kuku itu unless kuku itu tertanggal semasa accident. Sakit kalau cabut sendiri. Menurut pakar, kuku tersebut akan tertanggal sendiri dalam masa 2 3 hari. So jangan risau lahh :)

#2: Tidak digalakkan memakai kasut kerana kasut membuat kaki anda berpeluh. Keadaan berpeluh sangat bahaya untuk luka ini dan boleh mengakibatkan kaki berkulat. Yikes! Tak boleh imagine toe aku ni berkulat. Oemgee.. T_T

#3: Paling sekejap kuku ini akan tumbuh balik sepenuhnya ialah dalam masa sembilan bulan. Okay? Faham tak?? Sembilan bulan T__T Tak cantiklah kuku aku selama sembilan bulan ni. Huhuhuu.. 

**
Itu sahaja extra information dari aku. Kalau nak tau dengan lebih lanjut, boleh lah rujuk kepada doctor. Aku bukan doctor, mummy aku je biochemist. Haha.. Anyway, aku harap entry ni dapat memberi manfaat kepada yang mengalami hal yang sama. Bermanfaat lah sangat -_-'. Dan semoga cepat sembuh!!

8 comments:

  1. wqow siap ada langkah2 that good ... thanks sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeahh. Mana tau ada yang sama kes lain kali :P

      Delete
  2. alamak...adeh..sakit..T_T..smoga cpt sembu vee..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat sakit T__T Cepat la sgt, kena tunggu 9 bulan :(

      Delete
  3. nice sharing...must be painful kan dear... hu hu hu... i'm imagining it now...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah, thanks :D Very painful, sis T_T You better dont. It will haunt youu. Hahah :P

      Delete
  4. huaaa ngiluuu rasa, get well soon yah!!

    hai dear jom join segmen ni . semua yang join akan difollow balik . pemenang akan berpeluang memenangi lace peplum daripada L.A.B House. Peraturan yang super simple dan tak perlu tag siapa-siapa pun!! Semua yang join turut akan disenaraikan dalam bloglist sy :D
    cepat join sebelum tarikh tutup! :)

    http://lieyanaahmad.blogspot.com/2013/02/bloglist-review-and-giveaway-by-lieyana.html


    kat page L.A.B House juga boleh tempah peplum kurung , tempah cepat sebelum tempahan ditutup bulan 5 ni . Nanti xsempat nak pakai raya pulak ... :)
    http://www.facebook.com/bylieyanaahmad

    ReplyDelete
  5. kuku ibu jari kaki saya kene mcm tu jgk tpi ibu jari laa darah keluar bnyk sgt smpaikan jln sikit jer keluar darah dia tercabut separuh

    ReplyDelete