CLICK CLICK

March 31, 2013

GROW UP, LADY.

Dalam entry ni aku tak nak mention siapa 'lady' aku cakap ni tapi kalau tak makan cili kenapa nak rasa pedas? Here's the thing. We all understand and noted that you were 'tortured' in blog when every one  decided to bombard you some time ago. We completely understand that you are pissed and annoyed and upset and whatever, name them.

But enough is enough. Okay, done, enough, cukup, tamat, finish. Aku bosan lah dengan kau yang asyik nak merengek and mengadu pasal benda tu. Memang you tak cakap secara terang-terang but you mention stuffs like 'sapa tak suka aku boleh unfollow, aku tak minta pun korang follow aku', you indirectly merengek sudah tau tak? Grow up man, face the reality. This is life, we are still in this planet called Earth. Bukannya kita kat heaven semua benda perfect. Dah nama dunia mestilah ada cabaran. Ingat kau seorang je yang dah kena bombard kat sini? Pfts.

Makin lama aku tengok kau ni makin menjadi-jadi pulak. Even dalam profile kau tu, cantik sungguh kata-kata aluan untuk readers kau; jangan harap aku nak follow kau because aku pun tak mintak kau follow aku'. Wahh. That's a very nice welcome, I'm so touched! Touched sampai aku TER unfollow kau pulak. OPSSS.

My Top Commentators

Hello everyone!! Guess how long I've been blogging?? Hehe. It's been 6 months 4 days actually and I just found it out a moment ago. Haha. You see, I've been thinking of giving some little gifts for my top commentators. The reason I'm doing this is cos they are my great supporters and I appreciate that a lot!! Without these people, I'm no one here. Yala, imagine if they don't comment. Man, this blog will a dead blog.  Right? Haha. Let's see who are the awesome ones:


Picture says it all!! I appreciate all their 'hard works' commenting on my entries and to this, they have some gifts from Sarawak with love! I'm glad none of them are Sarawakians so the gift would extra special :p Except Isabel Diaz cos she's a Sarawakian but tak apa, still it's specially for you from me. Wahaha..

March 30, 2013

Spread the news, Arrest the Thieves!

Hello everyone. I am here today to share the news that has gone viral in Facebook [LINK]. Take a look at this picture posted by Ranimah Mohd Ali.


And the caption goes:

Assalamualaikum friends, my note 10.1 and laptop were stolen on January 4 this year from a restaurant in Seri Kembangan area. I installed dropbox in all my gadgets including the ones being stolen, and it is my habit to import every photos to my dropbox account. 

While importing the photos last week, I noticed several unfamiliar faces inside my dropbox camera uploads folder and it came to my mind yesterday that these are the faces who stole my gadgets. Look at these faces, they are so proud modelling my note inside public toilet, they didn't even bother to change the cover. You know pink is one of my favourite color and I definitely recognized this pink cover.

March 29, 2013

Salah Aku Atau Kau?

Few months ago, aku ada kes dengan seseorang. Let's name her Shanna. Kes ni taklah besar sangat, cuma kalau dah gaduh tu memang semua benda nak ungkit. Sebab aku malas sangat nak gaduh dengan Shanna, aku mengalah. Aku tekad tak nak lagi bercakap dengan dia, kalau dia shoot aku pun aku akan tetap berdiam diri. And yes I did. Tapi.. There's another girl, let's name her Ivy.

Ivy ni close friend aku sendiri. Tak, macam ni. The three of us memang kamceng; aku, Shanna and Ivy. Bila aku gaduh ngan Shanna, aku berdiam diri cos aku tak nak rosakkan hubungan. Aku tau benda ni pasti akan berlalu satu hari nanti. Ivy ni pula dia backup si Shanna. Aku tak kisah dia nak backup Shanna ke apa tapi dah sebulan benda tu berlalu pun dia still nak attack aku.


March 28, 2013

Teka Teki, Teka Tekok

Aku boring-boring kat Wireclub tadi terus tercetus satu idea main teka-teki. Entry ni bukan mengajak korang main teka teki tapi nak share teka teki yang aku dapat dari banyak sumber. Tak semua aku ambil dari satu site, aku pilih yang aku suka je. Hahahaha. Jom mula!!



Soalan #1:  Gajah lalu, titi patah. Kambing lalu, apa pula yang patah? Patah balik la.. Kalau titi dah patah macam mana nak lalu?? Haha.

Soalan #2: Dalam banyak-banyak cecair, cecair apa yang beku kalau dipanaskan? Telur

Soalan #3: Kuih apa yang orang makan tepinya sahaja, tengahnya tidak? Donut

Soalan #4: Apabila ditarik orang atas gembira, orang dibawah merana. Apakah itu? Pengail yang dapat ikan

Soalan #5: Aku berjalan di tepi pantai, di atas pasir yang kering. Aku menoleh ke belakang tapi tiada kesan tapak kaki ku. Kenapa?? Kerana aku berjalan mengundur..

Gambar Artist Di Zaman Sekolah

Bicara Hati Tuan Tanah: I do not own any of the photos. Sekadar berkongsi apa yang ditemui di alam maya. Jom tengok rupa artist semasa zaman persekolahan mereka :D

Siti Nurhaliza (1)

Siti Nurhaliza (2)

Khabar Angin Awal Ashaari Mati

"Saya terkedu!"- Itulah jawapan yang diberikan pengacara dan pelakon terkenal Ahmad Awaluddin Ashaari atau lebih dikenali sebagai Awal Ashaari apabila ditanya perasaannya ketika menerima berita "kematiaannya" yang tersebar menerusi laman sosial pagi ini. Menurut Awal, berita palsu itu diketahui melalui seorang wartawan. 


Isteri saya, Scha (Sharifah Nor Azean Syed Mahadzir Al-Yahya) menerima panggilan telefon daripada wartawan itu yang bertanyakan keadaan saya. Memandangkan saya dan Scha berada di rumah ketika itu, dia langsung memberikan telefon itu kepada saya. Selepas diberitahu, baru saya sedar mengenai berita palsu itu di Twitter - Katanya yang dihubungi di sini hari ini. 

Blog Yang Menyakitkan Mata

Nak tau blog mana yang aku maksudkan?? Blog aku sendiri lah :S Aku rasa macam pink sangat kot blog aku ni! Huhuu. Entah ler. Dulu elok je aku tengok tapi tiba-tiba je tadi semua berubah. Macam dilanda Tsunami pun ada jugak.

So aku tukar template terus, alang benda dah kucar kacir. And aku rasa aku dah musnah dan rosakkan kesedapan mata memandang blog ni. Entah. Entah entah entah. Aku sendiri pun tak selesa dengan blog ni sekarang. Pftss ==

Aku dah banyak tinggalkan message kat chat box orang, nak minta pendapat. Apa aku patut ubah, apa aku patut tambah dan sebagainya. Actually aku tak nak background. Aku just nak buat border kat tepi tu. Lamaaaa dah aku plan nak buat macam ni, dari mula blogging lagi. Tapi huwaa entah, tak tau macam mana buat benda tu. Puas dah cari tutorial T__T

So ummm.. Tolong saya please? Saya kan budak baru belajar T____T

March 27, 2013

Segmen Tambah Followers Sepantas Kilat

Join segmen dulu sebelum cerita pasal kuku patah.. Hahaha.


My followers sekarang tak banyak pun.. Al-maklumlah, saya kan newbie. Wahaha.


Apa angka yang korang nampak, itulah dia.. Hahaha. Jom join untuk meriahkan lagi segmen ini! :)



March 26, 2013

Kisah Kuku Patah #2: Ubat

Hello everyone :) Sesiapa yang setia mengikuti update blog ini memang tau lah apa yang dah jadi kat aku. Haha. Bagi yang tak tau pulak, petang tadi kuku kaki aku patah. Cuba korang baca 'kuku kaki aku' banyak kali. Haha.. Nak tau kisah boleh baca SINI. And.. Progress kuku patah aku ialah sekarang dah terubat and berbalut. Petang tadi after 2 hours accident tu aku call daddy suruh dia pergi pharmacy beli ubat.

Cara nak mengubati kuku patah ni simple. First thing first, of course you need the medicine. And I'm warning you, do not simply take any medicine or whatever it is by yourself. Make sure you seek the pharmacist first. Itulah gunanya pharmacist kan.. Dan JANGAN CABUT KUKU ITU! Unless kuku tertanggal sekali masa 'accident'.

Antara bahan yan diperlukan ialah satu solution yang diberi nama Chlorhexidine. Menurut Google, Chlorhexidine is an antiseptic chemical, useful against fungi and enveloped viruses. Dalam erti kata lain, benda ni mematikan bacteria ler..

Walaupun benda ni warna merah macam Strawberry Syrup, still tak boleh minum because beracun. Dah nama solution untuk bunuh bacteria mestilah racun kan!! Wahahaa.. Harganya RM5 because tak perlu banyak. Kita tambah sendiri guna air masak, that's why it looks a lot. Hehe. Memang macam tu kot procedure nya?

26March13: Kuku Patah

Tadi on the way pergi dapur with laksa di tangan, aku terlanggar kaki sofa dan inilah akibatnya;
Yes, kuku kaki aku patah. More than half of it terpatah tapi still melekat kat situ. So tadi aku check kat internet nak buat apa and this is what I got;

Start by icing that thing. Ice it, soak the blood. After the bleeding stops, wash it if you can stand the pain. Take it easy, bandage it up with whatever that works for you. The rest of the nail came off after a few days on its own.
So yeahh.. Means aku tak perlu cabutkan kuku ni and just chill out. Sakit nak mampus yaw!!! Kenapa hari ini sangat.. Argh! Tak boleh pakai kasut dah T___T And nak tau berapa lama benda ni tumbuh balik completely??


Yeah.. 9 to 12 months. Oh, JOY! Pftss.. -__-'

March 25, 2013

Gambar Artist Kantoi Zip Terbuka

Agaknya apa dorang rasa.. Malu ke bangga? :/




Jack Gyllenhaal

Paul McCartney

Segmen: Jom Pilih Hadiah

Yeehhhuuu! Dah berabad aku tak join mana-mana segment. Sebab? Aku kan student, haruslah busy. Hehee! Jangan hairan tengok aku join banyak segment hari ni. Semua segment aku dah bookmark, tunggu masa nak join je ni. Wakaka.. Okay, first segment for today is segment by kakak Nabila :)


Bagi yang belum join, boleh lah click banner di atas!

Anyway, hadiah yang aku pilih is dress cos aku memang memerlukan dress saat ini! Alang orang nak bagi free, so apa salahnya kan.. Wakaka. Next is handphone case sebab aku pun memerlukan phone case at the moment. Sayang kalau screen protector baru tu scratch macam yang lepas. Nak beli kat luar, banyak pilihan. Tapi entah, takda yang menarik perhatian. Huahuahuaa.. :p Harap-harap dapat menang! :)

March 24, 2013

Wireclub; The People, The Personality

My name is Vee and I have a story to tell. I joined a social network, Wireclub, about 3 years ago cos I got bored with Facebook. WC ni sama seperti Facebook juga, tapi tak lah sama sangat. Bezanya, WC ada chat rooms yang terbahagi kepada 2; untuk main games atau chat. There are plenty of fun chat rooms, di mana aku terjumpa dan berjumpa with people from all walks of life. Menariknya tentang WC is everyone is strangers and strangers yang bertukar to friends diikuti dengan family :')

For the first 2 years, I linger around in that site and met foreigners. None of my friends were Malaysians. Jangan cakap aku racist or what ever 'ist', masa tu aku tak tau pun ada chat room khas untuk orang Malaysia. Haha.. Bila aku terjumpa aku masuk tapi aku kan orang Sarawak, and 99% yang dalam room tu dari Semenanjung so they were speaking with dialect Semenanjung, aku blur.. So aku blah! Wakaka.

Until one fine day, aku join lagi and decided to say 'HI'. Aku dapat balasan dari seseorang, nama dia Akim. Aku chat lerr ngan Akim dalam room tu, and entah macam mana aku tetiba boleh cakap dialect Semenanjung. Masa tu tetiba pulak orang anjurkan game dalam room tu so yeah, aku join! And first few Malaysians yang aku jumpa masa tu is Amoy, Naren, Nicole and Akim. 1 Malaysia tak? Ada Melayu, India, Dayak and Cina. Ngahaha..
Diriku yang tembam dengan senyuman paksa. Sekadar gambar hiasan :P 

March 22, 2013

Tetiba rasa nak delete blog

Title says it all. Kbyee.

Someone is Back!

Yes, someone is back. And that someone is me! Lama kan aku menyepi? 5 days. Yeah.. It's been a while. I was busy with exams and praise the Lord, managed to answer them walaupun some of it was left blank without any answers. Memang lah blank kalau tak da jawapan kan.. Dan juga exam dalam demam! Wakaka..

And here I am today, updating an entry because I am free! 5 days aku menyepi, 5 days aku tidur bertemankan buku on my bed. Tertidur almost every night, even text Mr Wee pun aku selalu tak reply. Next morning baru bangun and reply. Hahah. Kesian dia tertunggu :/

March 17, 2013

Demam Seminggu!

Today genap seminggu aku demam. A slight fever tapi on and off. Kejap ada, kejap takda. Kalau dia attack, habis berair mata then pening. Berapa banyak ubat demam aku kena telan ni ha?? T__T Then minggu ni is exam week. Zz. I don't know what to say but I hope that this fever would VANISH NOW.


Siapa gembira kalau demam seminggu kan?! T_______T Memang sah antibody aku lemah. Grr! Doakan aku dapat jawab soalan dengan lancar walaupuun demam. Now I'm just gonna study with this drowsiness and hope to get good results!! Sorry tak boleh blogwalking, akan dilaksanakan setelah exam habis. Thanks for reading!! Drop your comments aite :D

March 16, 2013

Short Story: KANTOI.

A man called home his wife and said, "Honey, I have been asked to go fishing up in Canada with my boss and several of his friends. We'll be gone for a week. This is a good opportunity to get that promotion I've been wanting, so could you please pack enough clothes for a week and set out my rod and fishing box. We're leaving from the office and I will swing up our house to pick up the things up. And please pack my new blue silk pajamas". 

The wife thinks this sounds a bit fishy but being the good wife she is, did exactly what her husband asked. The following weekend he came home a little tired but otherwise looking good. The wife welcomed him home and asked if he caught any fish. He said, "Yes! A lot of Salmon, some Bluegill and a few Swordfish. But why didn't you pack my new blue silk pajamas like I asked you to do?".

The wife replied;
v
v
v
v
v

March 15, 2013

Paging for Sarawakian Blogger #2

Hello there blogging pals! As the title says, I'm looking for Sarawak bloggers, again. Yes, again cos I've done this before! Haha. I did this a while ago and managed to get some of us. This time, I would love to make another one. 

Aku buat ni cos aku nak kumpul warga Sarawak. Seperti yang aku pernah cakap, kita selalu tengok bloggers buat event kan? Tapi semua jauh-jauh, nun di sana di Semenanjung. So who knows, who knows lah kan, we can do it. Yeah, why not anyway? HAHA.

Banyak manfaat aku dapat dari buat benda ni, one of it is aku jumpa Kakak Murni!! Kalau korang nak tauu.. Tempat kita orang study memang dekat giler. Agaknya kalau aku jalan dari aku punya to her place memang tak sampai 10 minit. Entah-entah pernah terserempak masa beli makanan kat luar. Haha. Keciknya dunia!! ;D

What I will do;
In case any of you wonder what I'm going to do with all of you, well I'll follow your blog and add you to my Sarawak bloglist like this;


March 12, 2013

Back To The Old Days

I am now preparing myself for a debate tomorrow. Debating about democracy. The exact title is Amalan Sistem Demokrasi Berparlimen amalan yang terbaik untuk memerintah sebuah negara maju. Hmm.. Dahsyat topic ni. Tapi apakan daya, sudah diberi tajuk ni. Haha. And aku seperti biasa, menjadi Perdana Menteri -_-

Dan for the very first time in my whole life, aku mencari maklumat melalui buku. A book. You see that? A book! Huii.. Sakainya rasa sebab before ni aku kaki Google. Asal ada benda dicari confirm usha internet. And now.. Lain kisahnya :)

March 11, 2013

Kurang antibody.. Kot?

Hi teman-teman blogging sekalian.. Lama tak aku menyepi? Tak kot, baru 2 hari. Hihikk.. Hari ni class sampai pukul 1, tapi aku pkl 10 dah chow cincau balik. Bukan sebab escape, tapi sebab aku sakit. Uhukk. Kalau lah korang perasan, aku memang kerap sakit. Atas sebab apa? Aku sendiri pun tak tau.

Kalau korang tak percaya aku kerap sakit, sila bertanya pada Mr Wee. Memang selalu giler aku sakit. Aku buat andaian sendiri yang aku ni kurang antibody. Huwaa.. Sikit-sikit, sakit. Tak best tau. Sakit bukannya best pun, except that I got extra attention from Mr Wee. Hahahh. 

Aku tak tau macam mana orang tambah antibody kat badan cos aku setiap hari makan vitamin C 100mg tu. Setiap hari woo.. Takkan tak cukup? :/ Ke body aku ni memerlukan vitamin c 500 mg? Hahah. Hari ni pulak aku gila minum susu. Tak minat susu sangat actually, cuma kadang-kadang ada lahhh minum segelas before pergi kelas. Tapi tak setiap hari. Cuma hari ni susu tu sedap je rasanya. Heheh.. Apakah -_-'

Ini sahaja lahh entry untuk hari ni, saja nak mengisi kekosongan blog yang tak di update selama dua hari. Sesiapa yang bergelar doctor di luar sana boleh lah share-share macam mana nak tingkatkan antibody. Hehekk. Sekian terima kasih! Buhbye ~

Wajah sebelum sakit. Menyerlah ketembaman. Hahah..

March 09, 2013

Sabah-Sarawak: 1Borneo

Picture speaks a thousand words ~

Sarawak football fans hoists banners calling for prayers for Sabah and fallen servicemen during a Premier League match between the two state teams in Kuching, Sarawak.






















Peace for Lahad Datu: Sarawak fans show their support for neighbour, Sabah.

March 07, 2013

Dilemma!

I got invited to an event, a Chinese New Year celebration - somewhere in Borneo Island. Haha. And right now.. I'm in dilemma. I don't know what to wear. The dress code is something red, formal and SOPAN! Okay, mark that one. SOPAN okaayy..

And SOPAN means no sleeveless, or something above the knee. I've tons of dresses here tapi hanya 4 yang diiktiraf okay - maknanya bukan sleeveless and length sampai knee. 



March 06, 2013

March 05, 2013

Borneo di Hatiku!


















Sabah and Sarawak, dua negeri yang kini terancam. Though I am a Sarawakian, I love Sabah as much as I love my own state, as well as Malaysia. Sabah disakiti, Sarawak turut merasainya. I might not be the one facing the intruders in Sabah now but Sabah is always in my prayer.

Now they are claiming for Sarawak but you know what.. You want Sarawak, face the headhunters first. We are ready to bring you down. The headhunters are ever ready to add some skulls into their collection! 
Agi idup, agi ngelaban!

March 03, 2013

In This Storm

And I'll praise You in this storm
And I will lift my hands
For You are who You are
No matter where I am

And every tear I've cried
You hold in Your hand
You never left my side
And though my heart is torn

I will praise You in this storm

Hiii! Back after a while!

Finally I'm back on blog after a looonngg time! Hehe. Lama ke tak? Lama lah tu, one week. Ahakz. Just a short entry to say hello to all the blogging pals. And some updates of myself in case any of you here missed me. I said in case okay. Haha.

Well, everything is fine except that schedule is pretty pack with the competitions + my studies. Went to competition yesterday morning and won 1 out of 3 games. I am not disappointed with the result but I am satisfied. Spirit was low during the last game and I had no idea why but I was like 'Okay, whatever'. I played to finish the game, that's it. Hahaha. 

And right now.. I am officially a roasted human being. Darker face of course, and the uncovered part of my hands. Applied Aloe Magic from Synergy Worldwide to moisturize the 'burnt' part.


Picture taken from google cos I'm just too lazy to take the picture now. Haha. But it looks exactly like the one in the picture. Hehee. And I am updating at this hour on this day cos I'm not in church. Had to skipped church today cos too many postponed tasks to be completed due to the practice for the competitions. 

Mind is still blank, not sure what to update. Haha. But I'll be active in blogging again after today. I hope so. I owe one entry anyway. That's all for today! I've so many things to do yet I'm sleepy. I'm still tired .__. So.. Yeah.. Bye .. ? Till we meet again. Hehe. Sorry for this messed up entry. Haha. Saya sangat blur at the moment. 

Seorang Lagi Wira Negara Gugur

Seorang lagi anggota keselamatan negara terkorban, kali ini dalam pertempuran dengan penceroboh di Kampung Selamat, Semporna, iaitu kira-kira 150 kilometer dari Kampung Tanduo, Felda Sahabat 17, Lahad Datu, malam tadi.