CLICK CLICK

January 14, 2013

Segmen: Makanan dan minuman kegemaran Blogger Malaysia

Food food food!! Kalau cakap pasal F.O.O.D, memang AKU lah orang nombor satu! Lebih-lebih lagi favorite food. Ceett..! Gara-gara FOOD, aku join segment ni. Interesting segment anyway! Hikss :D

CLICK
Actually semua makanan yang sedap dan nampak sedap aku ngap.. But there's one food that I like the most and most of the time aku makan benda ni untuk breakfast. Kadang-kadang tu ada la makan yang lain, cuma yang ni number 1! :D Nak tau apa? Tengok gambar dulu;


Tau tak apa ni?? Ini lah Laksa Sarawak! Berbeza dengan Laksa Penang, laksa Penang guna mi tikus [correct me if I'm wrong] tapi yang ni guna bee hoon. Kalau di Semenanjung, they call it mi kari kalau tak silap.. Rasanya memang MABELES! Laksa Sarawak is served with prawn, but I always put the prawn aside [ :( ] because I'm allergic to it. Ahak..

Done with the food, now let's talk about the DRINK! Minuman ni memang aku minat setengah mati because of the taste. They have 2 choices for the drink; normal and special and I always pick special because special is even better, duhh. Hahah. Okaii, tengok gambar dulu :D 


Tadaaaaaa!! Okay, mengidam this drink sudah T___T Inilah 3 layered tea a.k.a Teh-C peng Special. Kalau di Penang, it is called 3 layered tea and can be found Ananda Bahwan. But disini, in Sarawak, we call it Teh-C peng Special. Teh-c means tea + milk, kalau sebut peng di sini automatic drink itu di serve sejuk/ada ice. Special because it's 3 layered, consists of gula melaka + milk + tea. Kalau normal, just the tea + milk. Tak sukaaaaaaaaa!

Besides this drink, aku pun minat giler dengan teh tarik peng :D 

Source: jurnalungu.blogspot.com
As I said, kalau cakap peng memang tambah ais lahh.. :p First time aku sedut teh tarik peng masa tengok FIFA Worldcup with my brother. Masa tu Brazil vs apa tah, tak ingat.. Tapi aku ingat Brazil because aku support Brazil gak that time, gara-gara KAKA yang hawt. Ahakk [gurlss :p]. Untuk teh tarik, mesti peng!! Kalau tak jangan harap aku nak sentuh :p Sentuh pun tak nak apa lagi sedut. Haha.. But if you ask me, teh-c peng special or teh tarik peng, I'd say teh-c peng special :p It's always between this two. Hehee..

So yeah, these are my favorites! And by the way, I do not own the pictures, most of them hasil rompakan secara terang-terangan di Google or blog orang. Ahakk. Boleh tengok melalui watermark. Yang tidak ada watermark, I dah link kan to the blog. So dapat free blog traffic lah mereka ni.. Haha. 

Sekian!! Kalau nak join, click perkataan 'click' di bawah banner. Selamat Malam, Malaysia!


5 comments:

  1. fes time tengok air ni..hehe

    tenkiu sudi join :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau mai swak boleh cuba :p Sama2!

      Delete
  2. erghh pagi2 terliur tgk mknan tu..sma lah suka mkn bnda ni juga..hahha

    p/s:haa wat segmen cmni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahh, dpt rsa ni masa kat kuching ke? xD

      Next time lah. Skrg too busy with studies :D

      Slow and steadaay..

      Delete
  3. pertama kali tgk laksa tu.. :)

    singgah dari segmen yang sama..kalau sudi singgah la sini kjap ye.. ;)

    http://hanyadihatiku.blogspot.com/2013/01/segmen-makanan-minuman-kegemaran.html

    ReplyDelete