November 29, 2013

Teacher Vanessa ;)

Hello hello there!! :D Today I got a very good news for myself and family! Uncle John called and informed me that I am selected to be the assistant teacher at Krista Kindergarten. Yeepii neeheehuuu!! *happy dance*
Google's Image
Sebenarnya, memang dah selected cuma tunggu keputusan dari Vee je. Haha. Masa interview, dia suruh datang untuk On Job Evaluation (OJE) then decide, nak ke tak kerja kat Krista. Kehkehkeh. Aneh. Ingatkan dia yang decide -_-' So tadi sebenarnya dia call tanya nak ke tak kerja kat situ. Hahahaha. I went for the OJE yesterday anyway. Kekeke..

Dah ada kerja, nak reject buat apa kan?? Takkan nak susahkan diri pulak cari kerja lain sedangkan dah ada!! Hehehe. Lagipun students kat situ comel gila!! (tanda seru 100x) Seriously, tak pernah tengok budak kecil comel ramai macam tu. Selama ni jumpa sorang dua. Hahaha..

Budak paling comel kat situ, nama dia Rizq Iskandar. Oh mai. Tembam, pipi nak jatuh, mata bulat, bulu mata naturally melentik! Terkedek-kedek je berjalan. Hahahah!! Benarlah kata orang, orang dewasa bila tembam; ya ampun buruk gila muka! Tapi kalau budak kecik, ramai pulak peminat!!! Hahaha.

Apa pun, harap semuanya berjalan dengan lancar sepanjang tempoh bekerja :D Nak cari pengalaman untuk buka nursery pada masa depan. Nursery khas untuk cucu +PakcikLie PCL . Hahahaha. Thanks for reading. Adios vamoss.

.::. Tak nak suruh dorang panggil teacher Vee, panggil nama betul terussssss.. So hello there, I'm teacher Vanessa. Ahahaa.

Apa Kata Anda? :)

Hello, everyone! Today is my holiday. Oh heaven!! Hahaha. Btw, ni sebenarnya nak tanya pendapat readers sekalian :) Idea ni tercetus bila terbaca status +Lyeen De Syifa kat FB malam tadi, tentang kes entry di copy dan paste tanpa bagi kredit.
Bak kata Pencinta Cupcakes kita tu, sekarang memang tengah hot tentang issue ni kan. Ramai bloggers mengadu, ada pula yang siap nak saman. Vee teringat lagi few months ago, Vee terserempak dengan satu blog ni. Blogger perempuan, tapi Vee tak ingat siapa. Vee ada follow, tapi dia lama dah tak update.

Dalam blog dia tu, dia cakap something yang lebih kurang macam ni; "Dear bloggers, semua yang tertulis di sini datangnya daripada Tuhan, maka semuanya bukan milik saya 100%. Dengan ini saya izinkan sesiapa saja yang ingin menggunakan info dalam blog saya. Saya tidak kisah jika anda copy paste entry saya. Jika dikreditkan, terima kasih. Jika tidak pun tidak mengapa". 

Vee sangat-sangat tertarik dengan statement ni sebab before ni tengok orang marah je pasal kes c&p tapi dia senang-senang je bagi orang c&p. It caught my attention so much. Such a humble person, right :) Vee awalnya memang berpendapat sedemikian, tapi tengok orang marah-marah so tak jadi. Then terserempak dengan blog dia :) Lagipun, ada juga terfikir; ada ke yang nak c&p entry Vee yang entah apa-apa?? Hahaha.

Pada pendapat Vee kan, benda ni no biggie sebenarnya.. Memang kita yang bersusah payah siapkan entry tu, design tu; alih-alih orang yang ambil dan claim itu design/entry dia. Tapi kalau dilihatkan lagi, tanpa bantuan Tuhan, can we? Sepatutnya bangga kot sebab kalau benda kita tu precious sangat sampai orang c&p.

Lagipun.. Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga kan :) Daripada kita sakit hati, lebih baik kita bersyukur sebab dikaruniakan gift untuk design/olah benda yang orang suka gila sampai c&p. Kan? Kot? Hahaha. Ini pendapat peribadi ye :) Seperti title entry;

Apa kata anda? :)
Drop your comments below!! :D

Anyway, ini soal design dengan entry k :) Kalau gambar kita dicuri dan diguna sebarangan + di claim itu tuan badan, itu lain cerita. Cerita nya sangat lain, bagai Sinetron dan Akasia ;)

ps: Segment BBS masih berjalan. Kepada yang join, I will follow u back + jejak kaki ke sana selepas tamat nanti k. Tak mau terlepas pandang. Settle semua sekaligus :) No worries, I'll follow everyone who joined, tak kisah dia follow Vee ke tak. Haha.. Thanks for joining. Yang belum join, sila kan sila kan :D

November 28, 2013

"Masih Ada Banyak Lagi"

Currently watching Triple Tap @ TV3 tapi sekarang iklan. Tengok dengan abang kesayangan :D Masa tonton tadi tangan gatal main lilit rambut sampai hujung rambut tangled. Banyak juga yang tangled, cuba-cuba untangled kan tapi tak dapat. Last-last kena putus kan hujung rambut; pastu bagitau abang..

Me: Look at my hair, oh em gee. *tunjukan helaian rambut yang diputuskan*
Abg: Kenapa?
Me: Twisted kat hujung, so kena putuskan sebab tak dapat untwist. See, banyak gila.
Abg: Tu la kau main lilit rambut. Ha, lilit lagiii..
Me: Haha, takpa banyak lagi rambut nii.
Abg: Ha. Ha. Ha. -________-'
Memang masih banyak punnn. Rambut berjuta, yang diputuskan around 6-7, so no biggie lah kan?? Hahahaa. Lagipun kan dah Setahun Tak Potong Rambut :P

..::.. Vee ada anjurkan segment. So far ada 30+ yang join. Terharu gila :") Yang belum join, kalau tak keberatan boleh join :D Click HERE. Thankies <3

November 27, 2013

Happy Birthday, Cik Akak!!

Yuhoo!! Hari ni birthday someone lahh!! Hehehe. Nama dia Cik Akak ^_^ Khas untuk Cik akak;
There you go! Sorry for the pretty late wish + wish yang simple. Next year dengan hadiah sekali, by God's will. Hehehe. Tak lambat lagi wish ni, belum pukul 12 am :P Apa pun, harapnya birthday cik akak kali ni lain dari yang lain. Semoga next year Vee tak wish "selamat hari tua" lagi, tapi "selamat pengantin baru". Ahaks!! :p

.::. Banyak November baby lahh :D Hihihi..

WW: Yay! :D

Hello, everybody :D

Kadang-Kadang..

Google's
Kadang-kadang rasa tak nak jadi wanita T_T 

Pinggang, belakang, paha, perut; semuanya sakit. Whattheheck.

T_______T



Sabau jo lahh. Huwuuu.. Cepatlah hari ni berlalu.

T_______________T

November 26, 2013

My Super Best Friend!

Aloha!! Cak! Seperti biasa, pukul 8 malam baru boleh menaip di sini. Kekeke. New schedule of life ;) Setiap orang dalam dunia ni, mesti ada kawan kan. Good friends, close friends, teman tapi mesra dan best friend. Aku semua kategori friend tu ada, except teman tapi mesra (haha!) and I've a super best friend too! :D

Super best friend aku unique, sebab dia bukan manusia. Dia haiwan :D
This is Orchid. Ain't my pet, but my super best friend! :D Orchid inilah peneman setia aku sepanjang aku emo dahulu kala. Tempat aku berkongsi segala suka dan duka. Untungnya berkongsi dengan Orchid ialah dia tak pernah membebel marah aku balik, aku bebas lepaskan semua kat dia :")

Teman sejati, teman ketawa dan menangis :D Aku memang selalu borak dengan dia. Bila aku sedih, aku cakap "Orchid, kau tau tak aku sedih hari ni", dia akan mengiau; bagaikan mengerti. Haha. Dia ni sekali dengar suara kita, dia akan jawab balik, that's why rasa macam berborak dengan dia :p

Bukan setakat teman sejati, teman ketawa, teman menangis; dia ni teman tidur aku jugak. Hahaha.
Sahabat setia comforters aku. Kadang-kadang bila aku boring or rasa sunyi, aku panggil dia dari katil; "Orchid, meh sini", dia akan naik pastu tido dekat aku. HAHA! YOU IS SO SWEET LAH ORCHID <3 Dia memang selalu lepak kat bilik aku, sofa and kerusi kat study table memang port dia. Hohoho.

Kisah last Sunday;
Mulanya, kau tido bawah aku tido atas. Tak sampai 5 minit pastu,
"Kita kan super best friend, mestilah tido sama-sama atas katil!!"

Muahahaha.. Sayang kau beribu lemon lah, Orchid. Harapan aku supaya kau membesar sihat bagai juara sampai hembusan nafas ku yang terakhir. I wanna grow old with you, my super best friend <3 Dan aku tau kenapa kau diam dan sabar bila aku membebel, merengek, menangis, meraung.. Sebab kau tak faham apa yang berlaku pun.

And that's why ailebbiu. HAHAHAHA. Kadang-kadang manusia hanya memerlukan telinga dan bahu, bukan mulut ;)

November 25, 2013

"Borneo Girl" to "Vee Lea"

Yuhoo!! Salam sejahtera, semuanya! Oh Em Gee, rindu gila dekat korang T_T Hari ni langsung tak duduk menghadap laptop. As usual, entry auto-publish. I miss everyone so much! Huu! Anyone out there missing me? Erh, I guess not. Hahaha.. And by the way, about a week ago I made a decision to change my blog title :)
I've few reasons to change the title, and the top reason is because I'm getting older each day; duh. Hahaha. Pelik kan, bila usia dah meningkat dewasa tapi masih gelar diri "girl". Oh, itu sangat tidak cunss, meskipun jiwa masih "girl". Ahaks. Before I changed to VLR, I googled out professional blog names and it says the best blog name is the author's name. So there you go ;)

Another factor is untuk keselamatan diri :D Hahaha. Sounds funny, right? Tapi itulah kenyataan. Few months back I had the links to my social sites like FB and Twitter in here. I was pretty curious and shocked to get at least 10 friend requests each day. Yes, every single day. Lepas tu, Vee check keywords untuk blog ni and oh em gee.

Orang sekarang ni memang suka cari jodoh kat internet ehh?? Hahaha! What I found was "cute borneo girl", "Sabah cantik girl", "Sarawak girl", etc. What in the world -_-' And baru-baru ni I found another keyword yang very dirty! Ish!!
See that one in red box? Hah. Call girl UiTM Shah Alam. Are you wondering what's call girl? Here's the definition;

Totally speechless -_-' Dari banyak-banyak blog, blog ni jugak Google bagi kat dorang eh? Aishh. Pergi jauh-jauh la!! Huu. Desperate gila kan dorang ni, sampai cari through internet. Huuu. Sabar je lahh blog aku jadi mangsa -__- Jadii.. Dengan pertukaran to Vee Lea, I hope for a better keywords in future. Ahaha..

..::.. Less blogwalking tonight. Gonna take a nap for a moment then "Seniman.. Bujang.. Lapok.." at 10pm :P Thanks for stopping by and reading. Gonna hop onto your blogs while watching SBL later on ;) x

It Was You

Salam sejahtera, everyone :) Last night terdengar satu Gospel song kat satu Christian radio station and the lyrics hit me hard. Sampai rumah, terus nangis atas katil. It meant a lot to me cos I went through one of the toughest moment in life.

I broke up with the guy I loved and that was totally painful. I thought I couldn't make it, I nearly gave up on life but no, I never thought of suicide but everything was completely miserable. It was a chaos. It hurt me a lot that I started to question God. Where are you? Did you even hear me? Did you even see all my tears? Are you even there?

And today I got the answer. He's there, every single time. Working in my life without me realizing it. All that has to be done is have faith, be quiet and see life as He sees. It may be painful, but that's how He safes :) Jesus, your love is big :") Nothing is going to shake my faith, no nothing. One and only lover of my soul, Jesus Christ.
Edited by Vee; photo credit to Google.com
When I leave you for HIM, He's going to provide me better things in life. My principle of life now is, love my GOD then love me. You know, sometimes things doesn't work the way we planned because our life is not on our own, but His. 

..::.. Take all of me, I am all YOURS.

November 24, 2013

Bubbly Mom's Birthday!

Hello hello hello there!! Guess what! Today is Bubbly Mom's aka +Farah Waheda Wahid's birthday!! :D
Surprise!! I got your picture! :P Weewuu. Bubbly Mom dah semakin tua. Ahaks! Something for you, sweet!
Sorry for the pretty simple wish, though! Huhu. Kak Farah sekarang sedang menunggu hari nak lahirkan Bubbly Baby. So I hope both of you are fine! Kan best kalau Bubbly Baby lahir hari ni, boleh celebrate together dengan mummy :D Hehee. Wishing you all the best in life. Thanks for the friendship! :D xo

First Simple Giveaway by Amila

Jom Join GA ni beramai-ramai!!!

Tamat:25/11/2013

Rangkaian: Celcom

23rd Birthday Giveaway by MisEyz Blurz

Hello, everyone! Salam sejahtera ;)
Click image to join. Tamat pada 10 Dec 2013.

November 23, 2013

Daim Giveaway By Akma

Salam sejahtera semuanya :) 

Click on the picture to join! Hurry! It's coming to its endddd!! :) x

Need Your Prayers!

Hello, sweets. A very quick update. Earlier on, I received a pretty bad news about a dance buddy of mine, Jes.
This is Jes, a dance buddy. We danced together for 3 years straight few years ago. Actually she was on her way back from Mukah to Kuching just now and had an accident somewhere near Sibu. What I heard is she got her hand and leg cemented. [Her mom fractured her spine]

The thing about her is, she's getting married in less than a month! T_T Her wedding is on 21st of Dec which is slightly less than a month from today! It saddens me a lot because she was so excited to come home and make the final touch up for her coming wedding!! T_T What's worst, her fiance is not even in Sarawak T_T 

Dear Jes sweetie, please get well very soon! Your big day is ahead of you! And to her fiance, Ryan, be strong, bro. Everything's gonna be okay! Put all your trust in GOD and be patient. 

Brothers and sisters, your prayer supports are very much appreciated x

Update: News about them in Borneo Post;

November 22, 2013

First Time Menetak Ayam *O*

Hahahahaha. Yes, hari ni first time aku tetak ayam ;D

Hello, everyone! Good evening :D Today in history aku tetak ayam. Hiks! Thanks to abang's addiction towards games, aku terpaksa tetak sendiri :D Kalau abang stop main game then tetak pagi tadi memang entah sampai bila aku takkan tetak ayam sendiri T_T
All this while bukan sebab aku tak nak or aku geli geliman dengan daging ayam but takda peluang T_T Before ni semuanya everready, dah siap di pack untuk each meal; tunggu nak masak je. Hiks! And today.. :D
Work station. Hahaha. Abang cakap "masak ayam pandai, tetak ayam tak tau pulak". Oh, mana taknya kalau before semua dah tetak. Kalau dah berketul-ketul, aku nak tetak apa lagi kan?? Hahahaha.

..::.. If mom finds out I chopped the chicken today, I guess she'll be more convinced to let me study oversea after this. HAHAHA! 

** There's always first time for every little thing ^_^ 

Local Cartoons | Kartun Tempatan

Aloha, good morning :D Pagi ni lepas settle semua benda wajib buat, terus on TV and terserempak dengan kartun BM yang bertajuk "Dunia Air Tawar". Right when I switched it on, terus tengok scene biawak dengan biawak.
*****
Biawak A: Kalau kau dapat ubah hidup kau, apa kau nak jadi?
Biawak B: Kalau boleh.. Aku nak miliki banyak bangunan.. *tersenyum lebar*
Biawak A: Hahahaha! Kau nak jadi ejen hartanah?? Hahahaha!
Biawak B: EH, jangan ingat biawak yang tak habis SPM ni tak boleh jadi kaya macam tuuu.
*****
Hahahaha! Dang, tak boleh imagine biawak duduk dalam class ambil SPM. Hahaha. Kebelakangan ni kan, aku banyak tengok kartun tempatan, so far yang paling aku minat is Dunia Eicak. Melampau, sampai download dalam phone. Bila kebosanan, tengok terus. Wakaka.
Honestly, boleh tahan gak kartun tempatan sebenarnya :D And I like it more because it seems more appropriate. Certain foreign cartoons bagi aku tak cun sangat, with the foul languages and some of it ada unsur seksual. Biasanya watak perempuan dalam certain foreign cartoons pun jenis shopaholic. I don't think that's a good thing for little kids.. So far, kartun tempatan tak macam tu. Ke aku yang tak tengok? Haha.

One more thing yang aku perasan, kartun tempatan ni selalu selitkan pengajaran. Contohnya Dunia Eicak, lain pengajaran untuk lain episode. For now, local cartoons are my favorites! :D Dunia Eicak, Upin & Ipin, Boboiboy; antara yang aku layan sekarang. Gahahaa..

Lagipun, Eicak ngan Boboy tu macam handsome je, macam kacak je. Wakaka.. Aku dah above 12 years, so boleh je cakap benda gini. Hahahaha :P For some reason, tengok kartun ni lagi menyeronokkan. Ahahaa.. Have a nice day. Happy Friday!! X

November 21, 2013

Cloud Silver Lining @ Sejingkat, Kuching

Hello, everyone :) It's 8pm and finally I've the chance to sit and type here. Phew.. What a long day :) Ketahuilah, entry pagi tadi auto-publish and that explains why I am pretty quiet today though I've new entry. Kekeke.. 

Earlier on, when I was on my way back from Sarawak Energy Tower @ Sejingkat, I spotted a beautiful phenomenon above me. It's what we call "Cloud Silver Lining". Damnn gorgeous, stunning, breathtaking! I was so amazed that I was like, whoaa.. And I didn't want you guys to miss the beautiful phenomenon as well, so I took some pictures :D
Beautiful, isn't it? It's hard to witness this kind of phenomenon lately. And blessed me today, I witnessed it! :D One beautiful phenomenon seen with eyes, millions of questions popped out in mind.. It's like a reminder to myself that GOD is awesome, amazing and most powerful. Who could and would create this marvel other than Him right? ;)

This incident happened around 5:45 pm and look..
No traffic congestions!!! :D Haha! Introducing to you, jam-less Sarawak!! Hahaha.. Jello jello? :P Jalan lenggang, otak pun sama lenggang :D I watch sunrise almost every morning, and today; cloud silver lining :) Life's good, isn't it ;) Thank you, dear God <3

And it also reminded me about an idiom that says;
Which means, there is always something good in any unpleasant situation ;)

Hired!! :D

Holla holla holla!! New day, new life, new start! :D Yesterday is a history, so live your life to the fullest today! :D Can you feel the joy and excitement expressed through the words? WAHAHA. Wonder am I so happy? Oh well.

I advertised about Temporary Maid yesterday and many commented it's expensive and bla bla; yeah, I can't deny that. But oh feliss, I'm a 5 star maid alright! *tangan ke bahu, mata ke tengah* And even though the price is very high, I can't believe someone actually hired me *tears of joy*
Ohohoho. Thanks a lot, Acik! Walaupun kita tak pernah berjumpa and Acik tak pernah tengok cara Vee buat kerja kat rumah, still sanggup bayar RM150. Huhuhu! Tapi Acik, nak bagitau jugak. Meskipun RM150/hr tu untuk cuci rumah, harganya tetap sama.. ;D But then, since Acik orang pertama yang hire Vee, Vee bagi discount ekkk..

Yang lain silakan cemburu because Acik dapat 80% discount :P

*******

Meroyan merapu merepek. Eishh. What the heck, Vee? Hahahahaha. Zap that off! Someone's pretty hyperactive today. Hahaha. Nak bagitau ni sebenarnya...;

.::. Pekerjaan maid ni mulia sebenarnya kann :) Maid ni ibarat seorang ibu dalam rumah tu, dia lakukan banyak benda sebijik dengan apa yang patut seorang ibu buat. With busy lives now, it's not easy for a mom to handle a house; lagi-lagi yang bekerja. Nak tak nak, maid harus ada. So kepada yang ada maid, love her, treat her like your own family. Meskipun dibayar gaji, sebenarnya tak cukup pun gaji tu dibanding dengan kerja dorang.. Kalau tak percaya, sila tanya saya. Hehehehe :P 

Except;

Maids yang keluar masuk berita dan mahkamah serta lokap for you know why! Hihihi. Stay cute, everyone :) Jom julingkan mata beramai-ramai..

November 20, 2013

Temporary Maid

Holla, sweeties :D
Ads: Anyone in need of an hour maid? Someone's ready to rock your house! RM150 per hour. Shh, the better the perfomance, the higher the price. If I were a phone, I am like your iPhone 8. So don't judge the price. By the way, that's the price for a codominium, the bigger the house, the higher the price. Witwiew! 





















Study tinggi-tinggi, dahtu jadi hour maid. Cisss. Tapi sebagai kerja sambilan tu no hal lah kan. HAHAHA.

Tapi kalau betul RM150 per hour, sanggup wa kerja 5 jam!! \($o$)/






Please, that was a joke. Don't give me a call. (>'e')>

November 19, 2013

Ni Kenapa Ni Kenapa Haaa?!!

Hati tengah panas. Grr! Tak mau bagi salam masa tengah marah ni. Simpan utk esok k, esok bagi double salam.

Huaahaha. Macam itu pun boleh ke? Aish. Hai! :)

Sebenarnya sakit hati dengan blog ni ha! T_T I realized kebelakangan ni semua benda pun tak jadi kat blog ni. Pfts. I mean the coding stuffs! Not sure what the heck is the problem, but dari dulu lagi semua codes kat sini tak jalan langsung T_T Awal dulu memang boleh but now semua tak dapat :(
Google's
Dulu nak letak "auto read more" punya codes, tapi langsung tak jalan. Ingatkan codes tu yang ada masalah tapi codes dari beribu-ribu insan semua tak jalan so tau ni blog punya hal! Itu cerita lama. Then tadi nak letak scroll box for comment box, pun tak jalan :(

Penatlahh insan indah ciptaan Tuhan nak comment sebab dah banyak comment and they have to scroll down :( Bab main code ni wa mana pandai T_T Huwuwuwuwuu rasa nak delete blog, buat lagi satu sebab yang ni tak boleh reset pulak dah.

Tapi sayang.... Kenangan pahit manis selama setahun blogging semuanya tersimpan rapi di sini. Aaaa :'( Macam first world problem pulok dahhh. Zzz. Dah hujung bulan, memang patut pun. Siapa yang faham senyum je k. Hahahaha. Haish. Blog oh blog!

Ada insan indah yang sudi tolong? :(
Update: Menjadi sudah! Ahahahaha.. Dah kena sound baru nak menjadi. Pfts. Okay. Sah. Template prob -.-

Oh My English.

Hello there, everyone :D Remember last night I mentioned about going to an interview today? Ha, it's my temporary work sementara menunggu waktu to sambung study :) Daripada duduk rumah menaikkan berat badan kan. Haha. Actually I applied for Teacher's Assistant at Tadika Krista, Kuching.

Back to the topic, today I realized the importance of English is very high. I applied for the most simple job ever and yet they focused more on my English! All they asked for is my SPM and PMR slip and highlighted on my English subject. Thank God I got an A for this subject. HAHA!

What I'm emphasizing is English is important like mad! No doubt, there'll be mistakes here and there but at least your basic English is steady. The first thing Uncle John told me was Tadika Krista is a very high standard kindergarten and an exemplary kindergarten in Malaysia, so the standards for the teachers tuuuu mestilah mantap! 

And surprisingly he said "But I've no problem in hiring you". Aaaahahah dalam hati ada taman permainan :D I'm not showing off, I'm just excited. Haha. I can say this job is going to be challenging as I'm going to deal with kiddos and guess what, 90% of the students there are Chinese.
Oh you know, Chinese people speaks English 24/7! Huh. Tabik springg!! And I remember what Mdm Juliana told me before; English is not really tested in writings because marks are given mainly on your ideas and points. English is best tested through speaking. Pronunciation, slangs, confidence; everything is there. So actually the grade is not THAT important for a reason. Hahah.

Hipss.. Another life scenario added here! ^_^ Now I've to google out latest nursery rhymes, get a little kid's mindset a bit, cute arts and crafts, and tralala.. I hope I'm dealing with cute kids, though. HAHAHA. And I hope all experiences gained through Children Ministry at church all this while could help me this time! Kekeke..

Oh one more thing; less blogging time on weekdays!! :( Working hours will be from 7:45 am to 6 pm. Hallelujah, it's gonna be tiring.. Ngihihii.
Kalau deal dengan benda atas ni memang takkan penat lahhh. Hahahaha.

Thanks for reading! Chow chow chammak challo! X

November 18, 2013

Benefit of My Header: To Detect Tired Eyes :P

Hello hello there :) Salam sejahtera! Panjang giloss title kali ni.. Hari ni takda idea sangat, tapi idea tercetus bila tengok header yang masih fresh dari ladang :P Designed the header myself after hours of brainstorming for a new simple yet elegant header and tadaa! Tak elegant sangat, tapi boleh la. Haha.

Sebenarnya, header Vee tu boleh digunakan untuk detect tired eyes :D Magic tak? Ahaha.
Google's
As you can see, the word "Vee Lea" is in some pinkish color, more like Magenta but the day I created it, lain pulak aku tengok. Mulanya masa design memang pilih warna pinkish but lepas upload kat sini, lama-lama tengok warnanya merah pulak -_-'

Planned to re-edit but then I was like, tadi memang pinkish kann.. Mata aku heng kott. Then I realized I've been sitting in front of my laptop since forever! Masa tu dah pukul 1 pagi pun. Ishh -_-' The next day bila online lagi in the afternoon, baru lahh nampak warna pink nya ituu. Wakaka! 

So kalau rasa mata dah berair-air, sila tengok my header. Kalau "Vee Lea" warnanya merah, means you need a one week sleep! Hehehe :p Ini malam mau study, esok wa ada interviewiewiewiewieww ~_~ Toodles. Makasi for reading x

November 17, 2013

Segmen Macam Cantik Je, Macam Comel Je!

Huahahaha! Mulakan entry dengan tawa! Ahak. Cun cun cun sangat cun segment ni! Cun sangat sangat!! 

And.. Hello, everyone :D Salam sejahtera! :D Ni segmen Mak Dara, so before tu kena tempek header beliau dulu ^_^
http://www.bicaramakdara.com/2013/11/segmen-macam-cantik-je-macam-comel-je.html
Dan apa yang cun sangat nihhh. Haha. Terserempak dengan segmen Mak Dara yang minta sekeping gambar bloggers yang menyerlahkan bahagian mata! Ahak!! Hello, ini Vee lahh!! Famous for "pembulat mata" & "penjuling mata + duck lips" bila bergambar. Hahaha. Mak Dara minta sekeping, Vee tak tau nak pilih mana, alang-alang buat collage :P Harap diterima ;D
I was born to have this speciality. Hahaha. Sampaikan siblings selalu cakap "Dah mata tu stay macam tu nanti baru tau!!". Huah! Insaf 10 saat. 10 saat jaaa.. Wakakaka. Soo, sesiapa yang ada syndrome kesukaan buat mata gini boleh join :P Tamat tgh malam ni atau bila-bila Mak Dara nak :D


Wahahahahahahahahaah. K. 

Fever in November ~_~

Hello there ^_^ Huwarghh!! Down with fever again. Yeps, November fever. To those yang selalu singgah kat blog ni memang tau aku kerap fever. Hahahaa. Demmm. Masuk bulan baru ja terus fever ~_~ Kegilaan apakah ini.
Google's
Nasib baik waa tidak suka makang ubat. Hewhew! Hujung tahun ni nak buat review; sejak bilaaa aku demam setiap bulan. HAHA. A collection of "sick" entries. Pftss.. Next year gotta be good!! Have a nice day, buhbye xx

November 16, 2013

Oh, It's Sally's Birthday!!!

Hello, everyone :) Here's a special entry dedicated to kak +Sally Samsaiman for today is her birthday! 
Picture from Kak Lieya's blog
Kak Sally yang sweet! ;) Actually tak tau pun hari ni birthday ahkak ni until I read kak +Lieya Von Jay's entry about it. Huhuhu! Nasib baik belum pukul 12 malam, sempat lagi nak wish :D Ahaha. Thanks to kak Lieya, though :) Lepas baca entry baru teringat kak Sally pernah mention about her sis' engagement that falls on her birthday. Hiks! 

And Ahkak Sally...
Here's some tiny little words for you;

Picture speaks a thousand words!! :) 

And I hope one day kita akan dapat berjumpa ;) xx

Ayam Masak Sos Tiram

Hello everyone! Salam Saturday! Here's a recipe for ayam masak sos tiram yang telah menjadi favourite saya, after ayam masak kicap :D

Bahan-bahan masakan:
  1. Ayam
  2. 1/2 bawang besar (hiris kecil-kecil)
  3. 2 bawang putih (cincang halus)
  4. 1 bawang merah (cincang halus)
  5. 1 cili besar (hiris) * Vee guna cili besar hijau :)
  6. 1/2 carrot *
  7. 1 biji kentang *
  8. 4 sudu sos tiram
* - bahan lain pun boleh, ikut selera :)

Cara penyediaan:
  1. Tumis bawang putih, merah dan besar
  2. Bila bau dah naik, masukkan cili besar dan tunggu seketika
  3. Masukkan ayam dan gaul, biarkan separuh masak
  4. Masukkan kentang, gaul dan masukkan sedikit air (3 sudu)
  5. Masukkan 4 sudu sos tiram dan tambah setengah gelas air
  6. Setelah mendidih sedikit, masukkan carrot
  7. Gaul dan tunggu sehingga masak kemudian serve! :)
Simple as that! Tak perlu garam because dah cukup masin. Rasanya manis-manis pedas :D It's yummilicious! :D Btw, jumlah air tu terpulang nak sepekat mana :) And here's a picture of it;
As usual, fresh dari kuali :P Selamat mencuba, selamat berhujung minggu!

Thanks for reading xx

November 15, 2013

Waddup, I'm Shin Chan!

Hello there, sweethearts! :D Hari ni duduk rumah, goyang kaki, melukis kat Microsoft Excel ja.. Haha. Sekali sekala escape dari dunia maya :) Anyways, pagi tadi (ke tengahari?) ada sahabat blogging requested for Shin Chan after I drew DORAEMON

Haha. Tergelak sat, tetiba pulak ada orang request :D Anyways, after Doraemon di-dedicated-kan to Kak +Sally Samsaiman with love, it wouldn't be fair kalau request lain kena reject kan.. So here's your Shin Chan, sis Adrianna! :P
Tadaaa!! Hahah. Sorry ada kecacatan di sana sini, I'm still a newbie in this kind of thing. LOL!! Ada rupa Shin Chan tak? Adalah kan, sikit-sikit laa. Hahaha. Have a good  night, all! Nak selongkar dapur cari makang :P

Daddy, ailebbiu!

Good afternoon, sweethearts!
Ha. Kegilaan apakah ini?? Hahaha. Entah berita betul ke tak, but kalau betul lah kan.. Wa memang speechless tahap antarabangsa lah!! Huhuhu. Congrats, adik! Umur 12 dah dapat mini cooper. Ahkak kau ni sebuah kereta pun takdak lagi! Kereta mainan berderet lahh. Vroom vroom! Hahah.

Ni baru UPSR, belum lagi SPM. Nasib baik PMR dimansuhkan. Ahaks! Apa pun, I am so grateful that my dad tak pernah bagi reward for whatever excellences that I achieved! Paling-paling pun makan kat KFC or Pizza Hut with a "congratulations" and hugs :")

Never in my life daddy cakap "I'll give you RM X or anything for 1A". Huu. Never. Dulu masa kecil kaciwaa juga bila daddy tak pernah bagi reward but as I grow older I begin to realize why. Without all the promises, I learn to work hard for myself and future, not because of the rewards. Banyak kawan-kawan seangkatan yang belajar bersungguh-sungguh just for the rewards. New phones, holidays, cars, etc. But not me :D

Orang cakap nak bagi reward to motivate their kids, tapi daddy lain. Daddy motivates me all the time by telling me about future. "Look at your future, what are you going to be, how much will you earn?". Paling mantap sekali, "takkan nak bergantung pada husband je nanti". Haha. Yes, he compares me with other kids but at the end he will say "I know you can do better. Beat them". This is even more meaningful than phone, cars, etc! 

By that, I learned to study and work hard not because of the reward but because of HIM and my future! Daddy memang tak patut bagi reward to me cos I am the who is supposed to reward him with my successes ;) Seeing his smile on my graduation next time is the only thing I want :") Huu. Daddy, aishiteru to the max!! 

.:::. Not saying that you can't reward your kids, but I love daddy's style ;) Nak buat camni gak untuk cucu daddy. Hehehe. Hahaha! Have a nice day xx

Hello, I'm DORAEMON.

AN AN AN, tottemo daisuki. DORAEMON! ;)

Hello, sweets. Good morning! 

This is DORAEMON. It's actually drawn by me with Microsoft Excel. HAHA. It took me about 1 hour 30 minutes to complete this whole thing. Inspired to try it out by a blogger who draws with Excel. I'm not sure who, though.  Tunggu Vee cari lagi :D An an an, tottemo daisuki.. Doraemon! :p

Tau, kak +Sally Samsaiman lah insan yang paling cepat click + mata terbuka luas bila tengok DORAEMON kat reading list. Kan kan kan! Ahaks. Nah, special drawing dedicated to you! ;)

Have a nice day, all! Today mau prepare materials for lil kids. Wee! Jadi teacher sekejap.. Kehkehkeh ^_^

November 14, 2013

Naaaaaaakkkk Je Aku TUTUP. Haha.

Ba dum tss! Hello, salam sejahtera!
No, this is not a joke. Huwah! Rasa nak shut down blog ni pun ada sekarang. Aih. Super busy ahh lately sampai takda waktu sangat nak blog walking. Banyak jejak tak dibalas balik. Huwu. Bukan wa tak mau, wa busy lahh T_T Hujung tahun, Christmas pun makin hari makin dekat.

I repeat, tidak sengaja alright. Ada pula yang merajuk sebab tak follow back and balas jejak. Aishhhhh.. Bukan sengaja la. Huwaa T_T Nak je tutup, biar takda yang merajuk. HAHA. Gaaaaa.. Kepenatan + kedemaman + kesemputan. Ada gak hospital ni aku jejak sat lagi -__-''

Anyway, I'm sorry tak sempat balas balik kunjungan! Kalau ada pun because me curi-curi waktu. Huhuh. Okay la kan daripada curi wang. HAHA. No worries, sweets! Weekend is approaching :)
Thanks for reading! Adios x

CHRISTMAS!

Wootsie! Salam sejahtera, fellas! Christmas is JUST around the corner. Heck yeah. I see decos in malls, Christmas songs lingering in the air. Dang, I wish I'm in Paris or Japan or US or Bellagio for certain reasons. HAH. Last year's Christmas was well, great. I guess so!
This. Last year's Christmas tree spotted at Merdeka Plaza. Huu! Beyond beautiful. Harga pun beautiful!
HAHA! I told you so! :P Motif letak gambar ni, sebab excited nak Christmas! Ahaha. Last year's Christmas went well, and.. Not sure bout this year. What's coming up, I don't know. Only God knows :D Yang pasti, everyting's gonna be very okay! Weewuu! Apa pun..

41 days till CHRISTMAS!! :D
Thanks for reading. Buhbye! x