September 30, 2013

What Is Mathematics?

Annyeonghaseyo, everyone. Good evening! :) By the time I'm typing this, I bet most of you here are still on the way home. Caught in traffic congestion maybe, or dalam office lagi kot? Ehehe.. Actually I want to share something that hit me hard in the head and also heart. Before tu, tengok gambar sat..

Hello, bloggers sekalian.. Do you know him? I am sure most of you kenal jejaka ni :) One of the well known blogger, who is also a teacher. Vee selalu baca blog dia dulu before ada blog. Now dah ada blog, dia menyepi pulak. Adess.. Teacher kan, memang busy.

Anyway, this entry is definitely not about him but the thing he wrote in his bio! 

Matematik mungkin telah mengajar kita tambah, tolak, darab dan bahagi. Tapi Matematik juga telah mengajar kita bahawa setiap masalah itu ada penyelesaiannya.

Terkesan tak dalam jiwa diri sendiri?? Vee punyaaalah terkesan! I really like this statement. Thanks to Bro Hizami - terbuka sudah mata. Semua perkara dapat diselesaikan, janji ada usaha, kesabaran and of course, teruskan bersandar kepada DIA!! :) 

So ladies and gentleman, when you are in trouble just remember Mathematics. Mathematics taught us addition, subtraction, multiplication and division; but in Maths we found out that every problems have solutions!! <3 Dannn, jom terjah Bro Hizami > http://www.budaklelaki.com/ 

Till then, have a great evening! Adios ~

ps: Mohon tuan empunya badan tak marah profile twitter kena snap :|

September 29, 2013

Nafsu Makan Bila Datang Haid

Annyeonghaseyo, good evening!! :D Entry ni naik sebab tadi Vee cari information pasal ni jugak, tapi tak jumpa-jumpa. Then type dalam English, berlambak ko!! So, this time update kat sini biar orang lain senang cari jugak :D Vee cari pun sebab tak tahan tengok nafsu makan diri sendiri dua tiga hari ni memang tinggi!

Let's just talk about today. Awal pagi Vee makan Murtabak Ayam then tengahari tak lunch, cuma makan Oat Crunch cookie entah berapa packet. Petangnya Vee buat mashed potato with carrots then makan lagi cucur pisang. Huwaaaaaa!! Ini semua gilaa!! Tak nak makan tapiiii.. Ini baru hari ni, belum lagi cerita pasal semalam. Entah berapa banyak Cocopie Vee telan. (O_O)V
Google's.
Bleh. Back to the topic. Punca kita selalu lapar dan kuat makan ialah perubahan hormon, di mana progesterone dan serotonin kita turun. Menurut kajian, selera makan seorang perempuan akan berubah lebih kurang 4 hari sebelum datang haid dan antara makanan yang paling diidam ialah makanan yang mengandungi garam dan gula. Vee pulak selalu cari benda masam. LOL.

Menurut kajian jugak, kebanyakan perempuan yang nak datang haid ni akan mengalami ANEMIA. Pernah tak? Vee tak pernah lagi ada masalah ni bila bulan nak mengambang. Erks. Dan, bila dah anemia ni memang akan sentiasa mengidam. Standard la kalau mata tak boleh lelap, memang akan terasa lapar kan? Students yang selalu stay up late faham bebeno rasanya. 

So, kalau nak period tu nafsu makan memang tinggi. Tak boleh elak, tapi boleh di control. Selalu dengar orang naik sampai 4 5 kg bila nak period. Fuhh. Cara nak control tu senang, jangan tak minum air biar perut terisi dengan air and also to keep you hydrated. Nak makan tu boleh tapi jangan overdose. Peringatan untuk diri jugak!! Kalau overdose makanan yang bergula dan mengandungi karbohidrat yang tinggi, kita akan mudah lelah, mengantuk dan yang sewaktu dengannya. 

Cara paling simple is - EXERCISE!! :D Itu je information yang Vee dapat. Yang lain punyalah panjang and majority ada explain ala-ala chemistry dan biologi gituu. Vee belajaq chemistry pun dok paham, apa lagi yang tak belajaq. Apa kebendanya progesterone dan serotonin pun dok tau laa. Cari kat google katanya tu sejenis ubat. Aikk? 

Yeehuu, entah bahasa dari mana. Belajaq dari akak +Lieya Von Jay la niiii. Hahaha. Orait, sekian terima kasih! Selamat makan makan makan dan makan sampai tak hengat duniaaaaa (????)

September 28, 2013

Behind The Pain || Disebalik Kesakitan

Annyeonghaseyo, everyone. Good evening! :) Hari ni Vee nak kongsikan sesuatu yang begitu precious buat diri Vee dengan korang semua. Setiap orang pernah gagal dalam kehidupan kan? It doesn't matter dari segi apa; pelajaran, rumah tangga, cinta, keluarga, or anything else not mentioned. Apabila kita gagal, mesti rasanya begitu sakit sampai tiada kata-kata yang mampu kita ungkapkan, dan hanya mampu membiarkan air mata berbicara.

Vee tahu bagaimana rasanya, sebab perkara ni baru je terjadi dalam hidup Vee. 1 Oktober ni nanti, genap dua bulan Vee single, so now you get what did I experienced? Singkat, baru je dua bulan so hati ni masih belum pulih. But I know God is mending it now :') 
Favourite picture! Love the message <3
Behind every pain, mesti ada hikmahnya tersendiri. Sebab itulah kehidupan. Tak kisah kegembiraan atau kekecewaan, pasti ada hikmahnya. Pada Vee, ada beberapa pengajaran yang Vee dapat melalui semua ni. Pada peringkat awal sesuatu kejadian tu, memang kita rasa down sekali sebab masa tu emosi belum stabil. Dalam kepala kita hanyalah KENAPA. Kita persoalkan insiden tu, why did it even happened to me? What did I do to deserve this?  Dan pada yang sama kita akan cuba pertahankan perkara tu.

But then, human with problems is like holding a cup full of water. We try to stand for it, ibarat kita memegang gelas tu tadi and jaga betul-betul biar air tak tumpah. Tapi lama kelamaan, pasti tangan kita penat right? Nak tak  nak, we have to let it go dan biar air tu tumpah. That is human and problems. Pada mulanya memang perit nak biarkan air tu tumpah, tapi dah lama kita akan melihat sesuatu yang lain disebalik tumpahan tu.

Untuk Vee, masa ni memang tak nampak lagi impact "tumpahan air" tu tadi, but I can spot some lessons from it. First important lesson is nothing last in the world. Tell me, apa yang kekal kat dunia ni? Even kita sendiri as in human being pun akan pergi satu hari nanti, apatah lagi benda lain. Kebahagiaan takkan selamanya milik kita, that's why kita harus sedar dan jangan sesekali lalai dalam kegembiraan kerana kesakitan pasti akan tiba satu hari nanti. Bersederhanalah dalam segala sesuatu.

Next lesson is GOD's love is BIG. Bila kita terjatuh tersungkur, ramai yang akan hulur tangan untuk bantu kita bangkit kembali. Tapi di pertengahan jalan kita nak bangkit tu, mereka jugak yang melepaskan tangan dan menjatuhkan kita lagi. Tapi percayalah, tangan Tuhan takkan pernah terlepas dari genggaman kita. Meskipun kita yang melepaskan genggaman, Dia tetap memegang dan mengangkat kita kembali. That's why kita harus sedar sahabat, keluarga atau apa saja makhluk yang bergelar manusia jarang setia - tapi Tuhan sentiasa setia. Perlakuan mereka memang menunjukkan mereka setia, tapi dalam hati, who knows kan? Bila kita alami semua ni, susah nak cari orang untuk kita mengadu. Mulanya memang orang mendengar tapi lama-lama mereka akan bosan, but not GOD. That's why I said HE is faithful.

Another thing is syukurilah setiap kejadian yang berlaku. Everything that happened in life is all by God's will. Suka atau duka, kita harus bersyukur dan harus ingat, kita takkan pernah lalui semua ini sendirian. Manusia mungkin meninggalkan kita but God will always be with us. Hentikan menyoal kenapa semuanya berlaku, tapi ucapkan syukur atas semuanya. Kadangkala rasa sedih di hati kita tu sama seperti kesedihan yang dialami olehNya apabila kita menyimpang dalam kebahagiaan. And believe me, when you repent and give thanks, everything will get better.

Seterusnya, belajarlah untuk bersabar. Dalam setiap yang kita lewati, pasti akan ada noktah maka kita haruslah bersabar. Apabila kecewa, sabarlah.. Bila guna kekuatan sendiri, memang kita takkan dapat; so we have to lean completely on God. Kita hanya manusia biasa yang takda superpower, that's why we have to lean on HIM yang punya kuasa. Trust me, when you lean on HIM, you will feel the difference.

Final one, dekatkan diri dengan Dia. Vee selalu terbaca "kadangkala Tuhan turunkan badai dalam hidup sebab rindu nak berbicara dengan kita". Bila kekecewaan berlaku, jangan layan sangat perasaan tu, tapi terus berdoa dan berseru kepadaNya. God never sleeps, He sees each tear that falls and hear us when we call. Mintalah kekuatan daripadaNya dan teruskan berdoa untuk perkara tu. Untuk kes putus cinta macam Vee, I would say jangan berharap untuk return back with him/her tapi berharap terus kepada Dia. Surrender everything to him. Like me, I just uphold everything to Him. Return ke tak, semuanya terserah pada Dia. Kadangkala kita harus berhenti seketika dan biar Dia bekerja! Gituuu :)

Vee type semua ni based on my own experience. Mungkin tak menepati selera anda, but this all what I feel. Sekadar perkongsian untuk kalian semua and soft reminder to not get into the happiness or sadnness too much. Don't dwell in it completely dan harus sedar akan ada pergolakkan dan juga kebahagiaan dalam hidup. Bila badai melanda pula, do as mentioned! :) That is all from me. Now tetiba guna "VEE" sebab rasa entry ni harus dibicarakan cara yang lebih lembut dari biasa. Bila guna aku, lain pulak tone nya kan? Hehe. Have a good night everyone! Thanks for reading this super long entry :)

CEREWET | FUSSY

Annyeonghaseyo, everyone. Good morning! It's 11:56 am now, masih sempat wish good morning :D House chores semua dah siap, now it's blogging time. Yippee!! Back to the topic . . . 

- Setiap kali makan kat luar, I will make sure I got my hand cleansed with the hand sanitizer or cuci tangan. Before makan, sudu and fork tu aku akan lap guna tissue. Kalau dapat sudu plastic, I will wash it. Nak minum, straw pun aku cuci -
Mr Fussy - Google's.
Antara tabiat aku yang buat orang gelar aku ni cerewet. Biasanya orang akan cakap "Itu pun nak cuci. Cerewet betul!" dan aku hanya berdiam diri. Malas ahh nak bertekak dengan orang. Haha. You know, I'm very particular when it comes to cleanliness. 

Bagi aku orang yang cakap aku ni cerewet ialah orang yang tak mementingkan kesihatan diri. Bukan nak kutuk tapi sudah terang lagi bertorch light. Apa guna jaga personal hygiene kalau tak pentingkan kesihatan diri? Kita jaga kesihatan not only just by the supplements, minum air banyak, pakai mask waktu jerebu dan sebagainya. Sedar tak, masa kita makan, semua alat tu akan masuk dalam mulut kita. Just imagine kalau bacteria tu ada, lepas tu flow in masuk dalam badan dan mamah badan kita slowly? Imagine sat..

Sebab tu penting untuk kita ambil langkah berjaga-jaga. Orang cakap cuci tangan sebelum makan supaya kuman tak masuk dalam makanan tapi apa guna kalau bacteria tersebar melalui alat untuk makan? Lagi-lagi makan dekat kedai makan kat luar. Imagine lahh apa yang ada dalam kedai tu. Bila manusia berhenti beroperasi, agaknya apa yang mulakan operasi?

Mestilah tikus dan lipas. Memang dorang cuci before tutup kedai, but still, we never know what walked on them at nights right? Imaginelahh kaki tikus dan lipas tu atas sudu dan garpu korang, lepas tu korang guna untuk makan? Ohh, ya ampun. 

So my message here is, please be very particular about the cleanliness of everything around you. Ignore whatever people say sebab yang menanggung kesakitan nanti kita jugak, bukan dorang. Right? And jangan kutuk orang cerewet sesuka hati. Tengok dulu effect of the actions. Kalau itu merimaskan and macam takda makna, baru boleh kutuk. Yang ni demi kesihatan dan kebersihan, why not right? :)

Thanks for reading, selamat berhujung minggu!!

September 27, 2013

Jadi Budak Kecik Jap

Annyeonghaseyo, aloha, konichiwa!! Today I is sangat penat. Another tiring day. Zzz. Petang tadi sempat shopping dengan parents kat UNACO. Shopping barang dapur, biasalah hujung bulan kann, beli stok untuk sebulan. Bila dah kata sebulan ni of course barang banyak so kena pakai trolley.

Kebetulan, aku pakai sports shoe, so bila jalan-jalan dalam UNACO tu licin je rasa. I don't know what got into me but I was playing with the trolley for like 30 minutes -.- Seriously, Vee?! You know that style, push push and push then sliiiidddeeee... 
Google's. So the very comel!!!
Seronok je rasa. Ahahaha. Saja girangkan hati sebab dorang dok main lagu orang putus cinta je dalam UNACO tadi. Pfttss.. Dulu masa kecik selalu duduk dalam trolley, sekarang dah besar main slide dengan trolley. Zz. Berjiwa muda katakan. Ahahaha.

Anyway, hari ni bukan je happy sebab dapat main trolley tapi happy jugak cos it's FRIDAY!! Means esok Saturday, weekend! Yipee!! Malam ni tak payah fikir pasal bookmarks! I need some rest man ._. Tadi lepas mandi rasa nak baring then tido terus tapi dinner kena ambil jugakk, nanti tak pasal-pasal gastric. 

Susah beno orang ada gastric ni kenn, kena makan right on time kalau tak . . . . Pfts.

Soooooooo, terima kasih kepada yang dah tinggalkan jejak minggu ni. Aku langsung tak dapat nak BW. Huhuhu. Tunggu lah ehh, nak charge diri sendiri malam ni, esok aku jejaaaaaaaaaaaakkkkkk korang balik :D :D Arraso?!! Thanks for reading, good night everyone!! Muah muahh x)

September 26, 2013

I Found U Finally!

Annyeonghaseyo, everyone!!! :D Today I is so happy, walaupun penat dan sedikit gelisah - sebab bookmarks tak siap dan event tu esok!! And one more thing, tengah aku siapkan bookmarks dalam library tadi boleh pulak kena "kacau". Terus teriak dan lari ke luar bilik. Rules library tolak tepi sudah. Wakaka. Dey.. Siang pun bulehh -.-

Anyways, today I is so happy cos I finally found this precious thing that I've been searching for about 4 6 months!! You know, I really love little kids products because of the smell. Most of them smells good and cute, explains why I'm a die hard fan of Carrie Junior! But that's not that "precious little thing".

That precious little thing is actually Disney Eskulin Kids Hand Sanitizer! Found this product about 5 years ago and have been using it since then. Tapi 6 bulan yang lepas, tercari-cari dekat kedai tapi tak jumpa. Sedihh. Setiap kali terjah malls or any supermarket memang cari benda ni, but yeah T_T And today, when I was looking through the lotions, aku terpandang benda ni. Tak fikir panjang, cari orange flavour terus grab!! :D Wangi youu, that's why I loiikee ;D
Google's image, but this is the one that I've got in hand now! ;)
Pinjam gambar Google aite, malas nak ambik gambar benda ni. Ahahaha. I is so happy!! :D Rapuan tamat di sini! Kena siapkan bookmarks walaupun hakikatnya saya is so tired. Sobs. Thanks for reading! Ada waktu dan peluang nanti I will visit you guys back! :) Happy dinner time! <3

September 25, 2013

Cute Monster Bookmarks

Alohaa! Not supposed to surf the net now but I need a break from all these bookmarks already. Hahaha. Penat laa, mata pun kuyu je sebenarnya. Rasa macam nak tidur kejap pastu nanti sambung balik.. But in this situation, can I wake up in few hours? Huahaha.. Korbankan masa dan tenaga, final year kata kan. Hee.

Here's some of the results;
There you go!! :D No more fancy designs, cos it takes a long time. Kan dah cakap, yang bukan berjiwa seni ni memang susah nak buat arts. Nak lukis mata bunny pun 30 minit -.- The only difference between these bookmarks will be the teeth and the eye ball. Hihihihi.

Drop some comments!! Any ideas are welcomed, too! I need ideas, about the teeth. LOL. Thankies. Muah muah :)

Humanity Is Dead (?)

Annyeonghaseyo, people of the earth. Today I'm going to speak on human nowadays. Often we hear or read in the newspapers or anywhere else the terrific cases happening around. Murder, rape, abortion, robberies, etc. What actually happened to the society nowadays?

This afternoon, I went into the office to discuss with our chairman about the upcoming reception and we got into another topic by sudden. She mentioned to me that so many things in the office had gone missing lately. Aku sendiri pun tak faham. Few weeks ago, I was told that half of the A4 paper vanished in one day. Now why would people even steal A4 papers? Even if it's emergency, at least inform orang atasan right?

Not only that, little things like scissors, rulers, pens and even spoons ditelan orang! We used to have 5 steel spoons and today, there's only one. Slippers pun boleh missing, you. Dulu ada 5 pasang, sekarang 1 pun tak ada lagi. Yah, what in the world? 

Then petang tadi, masa balik, mummy sempat singgah kat Kuching Sentral nak cari materials. Sementara tunggu tu sempat lahh jugak belek newspaper and read so many bad news! Kes ragut, kes bunuh, kes abortion, bersepah dalam surat khabar. Baru first page, kalau flip pergi belakang lagi?

On the way home pulak ada borak-borak with auntie Agnes. Katanya, colleague dia selalu perhatikan orang dari tingkap kat office. Dalam sehari dua ni ada seorang penunggang motosikal ni asyik berkeliaran kat area tu. He went back and forth lepas tu bila tengok perempuan, terus pura-pura cabut rumput. The good thing is, those girls pergi direction yang lain. 

And another case is dekat area tu jugak, few months ago. A woman was walking then kena ragut tapi dalam bag tu hanya ada bekal and payung. Kalau kita dengar ni mesti cakap "hahaha, padan muka peragut tu!!", but guess what! That snatch thief actually turned back to her and kicked her, sampai kepala terlanggar beam jalan raya. Now perempuan tu koma.

And yeah, what the hulk?! Seriously, sadis kan dunia sekarang? If you compare the past and now, it's very different! People back then even can walk for hours and hours to school peacefully, walaupun waktu tu baru je beberapa tahun bebas dari penjajah. But now? Jalan dari rumah ke kedai kat depan punn tak sanggup.

What's with the human nowadays? Semua makin desperate, semua jadi makin kejam. But woott, what can we say. Dunia akhir zaman kan? We basically can't do anything anymore. Nak kuatkuasa undang-undang? Nak pasang CCTV? Nak beratkan lagi hukuman? It won't work, kalau memang dunia akhir zaman begini. Hmmm.. Just be aware..

Rapuan tamat di sini. Do share your opinions. Thanks for readingg <3

ps: bookmarks tak siap lagi T_T I've 28 more to go, tetiba tambah jumlah. Sobs. Tidur lewat la niiii.....

September 24, 2013

24Sept2013

Annyeonghaseyo, everyone! :) Today's quite a long and tiring day lahhhh.. Classes began at 8 am and ended at 1 pm. Sudahlah cuaca panas, rasa macam tunggu waktu nak melt je pun ada. And it's hazy out there. Kuching dilanda jerebu lagi T_T 

In the afternoon, I continued making the bookmarks. So far managed complete none of them T_T And I've only few days left. Huwaa! Ingatkan senang tapi, ughh. Susah betul orang tak berjiwa art nak siapkan something related to arts. Nak lukis mata dengan telinga pun ambik 30 minutes. Ya ampun. Satu je yang mampu dibuat, tu pun tak complete sangat.
A teeth-less rabbit. Hahaha. Look at those eyes, super imperfect T_T Rasa macam tak nak je bagi kat orang benda ni. Haiz. Benda tak perfect gini, grr >_< Belum sempat lekat gigi rabbit ni kena balik dahh. Had to go to a place to book it for our dinner.
Tadaa! The only halal steamboat I know in Kuching :) Tadi dah jenguk tempat ni, it's very good. Lepas dinner nanti buat review ehh. Who knows yang datang Kuching nak cari tempat makan kee.. Lagipun it's situated at tourist spot, so senang nak cari!! :)

By the way, tadi masa negotiate with Uncle Annuar, he mentioned this "Nowadays semua harga barang dah naik. Even the petrol, so I really have to raise the price too. If not, uncle terpaksa golong tikar..". Ahahaha. Senyum dan senyum!! :) Booking tempat dah settle, now kena fikir games and gifts - for 3 different dinners. Another 2 places tak book lagi. Ahahahahhahahahahaha nak nangiiisssss!! LOL.

Psstttt.. Now I owe you the dance video, bookmark tutorial and Annuar Steamboat's review. Dance video mungkin tak dapat dalam masa terdekat sebab last yesterday jatuh tersungkur menyembah bumi. My knee is bruised!! Hahaha. I'll tell you the whole story later on!! :D

Now I owe you another story which is about my knee!! Gaaaaa... Thanks for reading!! 

September 23, 2013

Monster Bookmark

Annyeonghaseyo, aloha, konichiwa :)
Status 2 jam yang lepas :) 2 jam dah berlalu tapi baru 1 siap T__T Kenapa lama sangat ehh? Aku tak perasan pun waktu dah berlalu. Anyways, the output is a bit weird and very imperfect. Hahaha. Sebabnya, aku main buat gitu je. Test dulu before buat dengan betul so that I can see my mistakes, what should I do first and so on.

Based on the tutorial in the page I found, I found a better and faster way of doing it. I'm not saying that I'm better but everyone has their own ways right!! :) I don't mind doing it according to their way but I gotta complete 23 bookmarks before this Friday. Tensii ~~ So, yeah :) Here we go! 
The overall look of the monster bookmark, how it looks when you put it in the book and how it looks from the outside. Simple and cute - if I put more effort on it XD Furthermore, I don't have the complete materials yet! Sobs. Going to shop for them tomorrow. Yipee!!

Andddd, the tutorial will be out within this week - I hope!! I don't think I can --- I have to handle two dinners and the dinners will be on this Friday and Saturday. Tensi guee T_T Muahaha. Arasso, that's it! Have a good night!! :D

ps: I still owe you guys the dance video. Sobs!

Bicara Soal "ALIM".

Annyeonghaseyooo.. Tengok tajuk sat, gempak je kan? Hehehe.

Alim. Menurut pengetahuan aku, alim ni maksudnya seorang yang sangat rohani. Kiranya orang yang patuh pada ajaran agama dan jarang berbuat dosa, sebab dorang ni akan sentiasa ingat Tuhan. Jarang okay, bukan tak pernah. Orang ni kuat berdoa, in other words, kuat iman. Orang begini sebenarnya bagus, tapi dunia ni kan :)
Google's.
Pernah tak korang alami situasi di mana orang tegur "ehh, apasal kau ni alim sangat? Relax laa, kecik je pun..". Yang lagi dahsyat "Ilek la, buat je. Nanti balik rumah mohon maaf la, berdoa". Pernah tak, pernah tak?? Aku selalu dahh. Hahaha. Lagi-lagi bila ada festive seasons and orang serve alcohol. Bila aku reject, confirm ada yang berbisik, ada yang menyiku, ada yang menjeling. Aku? Lemparkan senyuman :)

Aku ni sebenarnya bukanlah orang yang alim pun, I mean, manusia jugak, still ada buat salah silap. Mustahil dalam satu hari tu kita tak berbuat dosa. Apa yang membezakan ialah kita cepat sedar dan dalam hati terus mohon pengampunan. And bila iman kita kuat, kita akan lebih sabar. Salah satu asas penting untuk kita tak berbuat dosa is SABAR. Kita hidup dalam dunia dengan pelbagai ragam manusia. Bila kita sabar, kita takkan mudah nak menyumpah, menghina dan mencerca orang yang kita tak suka. Kan? Tapi ini bukan beerti orang lain tu jahatttt.

Dan bagi aku kan, apa yang orang nak kata itu hal dorang lah. Lantak lahh nak kata kita alim ke suci ke, itu hal dorang. Sebabnya hal ini antara aku dengan Tuhan. I worship the Lord, not the people. Mereka ni macam parasit. Bila kita jadi baik, mereka akan menentang. Why? Sebab syaitan tak pernah suka akan kebaikan. They will go against it. Tapi tak bermakna orang yang menentang kita tu syaitan, cuma digunakan syaitan. Sebab tu iman kena kuat, biar syaitan takutt!

So, what do we do with this kind of people? To me, orang begini sepatutnya kita kasihi :) Jangan jadi sombong, bila kita tahu kebenaran, kita tak sebarkan. Kita biarkan dorang buta begitu. No, jangan jadi jahat. Dorang pun bukan orang lain, saudara kita jugak. They need our love :)

Bila orang cakap kita ni alim, lemparkan senyuman dan berdoa dalam hati untuk orang tu, biar mata dia terbuka. Jangan rasa down bila orang cop kita alim sebab bila orang kata kita alim, maknanya dorang rasa dan lihat perbezaan kita. Make a difference and shine bright in the midst of darkness. We kill them with our love! That's why kita perlukan kasih Tuhan so that we can love them too!!! :)

Conclusion, bila orang cakap kita ni alim dan mula menghina, kita senyum. Dorang hina tapi Tuhan suka dan sayang!! :D Keep on praying because we can't do anything without HIS will. Last but not least, lakukanlah segala sesuatu menurut kehendakNya, bukan kehendak diri dan orang lain. Menyenangkan hatiNYA lebih indah dari menyenangkan hati manusiaaaa..

* Do drop some comments on what you think of this post. Ada yang nak diperbetulkan, nak kritik, drop your comments. Thanks, have a great day!! <3

September 21, 2013

Sipadan Island, Sabah

Annyeonghaseyo :) First entry for today. Wee! Spent almost the whole afternoon designing new header. The previous one was okay but it seems too boring. So I decided to change the header. Tried one design to another design then finally found this. Haha.

First design was white, but it seems boring too! I was trying to varnish my blog but stick to white instead, I don't get why either. Then I searched on Google so many things, like the beaches, corals, sands, hornbills (since the title is Borneo Girl), sunsets, then I remember I've always loved Sipadan Island in Sabah. One of the places I'd like to visit one day.

Then, tada! There goes my new header :)

I like my description a lot. Hahaha. It's like an inspiration for me when I view my blog :) What do you guys think tho? I think the header is okay (kinda) but it didn't matched the blog's background well. Something blue-ish + pink-ish floral - it's kinda weird. Somehow. 

Kasi comment sikit, alright! I need to know what's okay and what's not. Hehehe. Planing to change back this putih-putih melati theme to something else since the heart is a lil okay now. Wahaha. Never knew I'd go all white when the heart is stabbed. Hiks.

Please leave your comment, okay? Thank youu! Have a great Saturday! :D

ps: Sabah, my favourite place among all. I even wanna be a Sabahan, or maybe marry a Sabahan!! Muahaha. Statement orang dah single kennnn :P

Update: Dah tukarrrr :P Siler commenttt!

September 20, 2013

Rising Up

Annyeonghaseyo :) Did anyone miss my absence, or you actually wish that I prolong my absence? Hihihi. Nayy, just not going to update like before. Something BIG is going to happen so gotta cut the time spent on internet. I'll probably just update on weekends. Yea, probably. Tengok-tengok lepas ni update setiap hari. Durr.

What actually happened for the past few days is I got my examination result. Since I broke up with him, I didn't care bout life, bout the future. Everything was dark for a moment. Gah, dramatic ehh? I'm sorry, that's just how I felt. And we broke up 2 weeks before the examination start. Imagine me with a broken heart trying to focus on study. It was hard, and I decided to notttt study. And today,

All the marks dropped drastically. Degenerated. Merosot. What in the world.

When the result is out, I actually expected to fail certain things since I didn't even bother to study. Running Man, that's all that was in my head. There's even time I took my paper, flipped a moment then sleep. I simply can't do it. Not because I don't want but ughhhhhh.. 

In this case, I don't know who to blame. But I do blame myself badly. I should have done better, should have done better and just better!! Deep in my soul, I'm crying, I'm sobbing, I'm devastated. No one to blame, I guess. Just me, myself and I! Should have remove him from this life a lil faster, at least.

Everything is totally messed up. Not only I got dumped, but I've been used! So-called friends, they asked for help but when I lend a help, they said I'm trying to take over their place and not being appreciative. They rejected my ideas, then come out with the same ideas, telling others it's their idea. Hah! What is this?!

The whole world is pulling me down, to the ground. But no. See me rise up again, wait for it! 

September 17, 2013

Tari Vee Lea

Annyeonghaseyo! :D Hari ni hari yang sangat memenatkan. Our group has been requested to perform the dance again tomorrow. Didn't know it was THAT good.. Hahaha. Mulanya tak nak tapi bila depan dia kepala terangguk-angguk pulak. Lol :P

Tarian tak susah, cuma tambah sikit-sikit and tukar lagu. Lagu pun mantapp lahh!! Kenapa..? Sebab, aku guna lagu "Sayang Kinabalu". What's so cool ehh? You know, the chorus actually says "Sumandak-sumandak pun ramai menunggu, menari-nari lenggang sumayau". Alalalala.. Kami lahhh sumandak tu. HAHA. Sabahan ja tau ni kott ;D

Sumandak means beautiful girls. So you know how it feels.. Haha. Ah, gilos. :P 
Sumandak tersenyum riaaa!! Hahaha.
And by the way, here's some of the process of the dance. First, I searched for suitable songs, either instrumental or not. Then I google'd the houses in Sarawak Cultural Village, Kuching, since they have all houses of the ethnics here (bijak tak anak mak?! haha) Final step, combine all their dances! :) Simple, very simple.

Andd ohh, tadi Kak +Lieya Von Jay ada mention letak video tarian tu kat sini. Buleh buleh, nanti aku buat tutorial terussss. Heheheee. Tapi kena tunggu hujung minggu kot? Haha. Okess, sampai sini je rapuan hari ni. Dari tadi layan "Kung Fu Fighting", tetiba rasa nak buat tarian guna lagu ni. Hahaha. Wish me luck for tomorrow!! :D 

Thankies. Muah muah ~ Bye bye bye ~

ps: Tari Vee Lea jadi title sebab ni tarian hakuuuu.. Uwaaa, bangga sikitt!! :P

Dancing In The Moonlight

Hello, annyeonghaseyo :) It's 0153 hours, and I'm still up! Ah, guess what.. I choreographed a 1Malaysia dance from 2300 hours.. Ahaha.. That was . Yeah .. Brainstorm dari 11 pm, finally got the dance! Yipee!! Combination of Iban, Bidayuh, Chinese, India, Malay, Orang Ulu and Kadazan.
Google's. Muka semua sama, baju je lain. Haha. Adoyai.
Tak sangka, banyak gak traditional dance yang aku tau walaupun tak minat traditional dance.. Ahaha. Anugerah, syukurr :) Now my hands are hurting due to too much rollings. Do we call that rollings? Alaa, you know tarian tradtisional ni tangan lenggok-lenggok tu haa.. Lamaaaa kot aku dah tak buat, tu yang sakitnya sekarang. Hehee.

But you know what.. Kalau orang tengok aku menari tarian Iban, confirm cakap aku ada bakat. Especially my hands, they're pretty soft. Banyak orang tangan kaku, but mine is just perfect. Gahaha. Sorry, tak minat :|

Sekarang dah 0200 hours, 7 minutes passed after my intro. Aish, 3 perenggan je sampai 7 minutes?? Mhm. By the time korang baca ni, it's either aku tengah berdansa kat pentas or final practice with the team. Event mula at 0900 hours koohhhh..

Now it's bed time!! (Mandi duluu) Tak nak mata bengkak, nanti tak ayu bila pakai baju kurung :P Persoalan aku sekarang, boleh kee aku dance with baju kurung? Ngaaa ~~ Ke aku patut nyanyi je?? But I'm the choreographer, mesti dorang tarik aku sekali kennnn.. Ah, let God decide!! Hee.

Good morning, fellas. Doakan aku berjaya. Muah muah ~ Flying kiss je, tak kena pipi punnnn :P Have a great day!!

ps: Dancing in the moonlight lahh sangat, dancing bawah pendulum light adeee laaa.. 

September 16, 2013

I'm Unreachable.

Annyeonghaseyo. Good evening, fellas! Today I've an announcement to make. This is to all bloggers who are currently having some giveaways or segments going on. First of all, I'd like to apologize for I am not able to join  your events. I've received quite a number of invitations, even some request to like certain things on Facebook. I'm sorry, I can't make it.

Just so you know, my FB has been shut down since 2 weeks ago until now. I did that cos I just broke up and I don't want to stalk him. I've removed him from my friend list - dengan harapan I could vanish him off my heart -, but if I still have my FB, I'd stalk him. Nah. Just don't want to hurt myself. Aku takuttt nanti terjumpa post dia dah ada awek baru kee, huwaaa :'( Tak mauu, biar hati ni betul-betul sembuh dulu. Huhu. Dan bukannya aku mauuu remove dia, tapi aku harusss. I'm sorry, youu :'(

I just need some space and time to mend this heart again. Even my cellphone is not active. Hahaa. You know, yesterday was the first time I hold my phone since a week ago. It's been under my bed the whole time. I don't care about it at all, and I don't want to. The more I see my phone, the more I hope he'd text me. Gah. Sadisnya kehidupan.
Google's.
So to all bloggers yang dah invite aku, I'm so sorry. I'm not joining any contests, segments or giveaways at the moment. I'll do so when everything is completely fine, and for your information, I'm on Twitter. Hit me up in Twitter then! > https://twitter.com/veeleaa 

Till then, adios! =)

ps: saya sungguh cute dan ayu bila pakai Baju Kurung! Excitement overloads tapi hati bengkak ;P

September 15, 2013

Omo! She's in Baju Kurung!

Annyeonghaseyooo :D Nampak tak ke-excited-an aku nak pakai baju kurung? Wahahaa. Sepatutnya pakai baju kurung on Tuesday but ugh, I'm just so excited. Lols! 

Based on this entry >CLICK<, 2 out of 5 comments mentioned that the orange one looks good on me but I've decided to wear the pink + black baju kurung because.. It's mentioned in the entry :P Wanna see how it looks on me? Here's some teaser, no full view though :P Teaser keeennn..

Cute, aren't I? Gahahaa.. Homey tak, Kak Vee? :P Rasa nak beraya pun ada, lols! I've decided to wear this, so the blue and orange shall remain in the cupboard as you can see in the picture above. Ahaks. Ada dua lagi baju kurung yang lain, tapi warna hijau. Rasa macam ketupat pulak, so I'll put this on next Tuesday! Yipee :D

Running Man time!! xx


Aku dan Korea. Apakah?

Annyeonghaseyo people :) We're on verge of Malaysia Day! Yipee!! We actually planned to hang out at Kuching Waterfront cos we've some boat parade (I think) and fireworks show later on, but too bad, it's raining pretty heavily here. AHH. Sobs.

Back to the topic, ever since I break up, I watch Running Man a lot since that's the only thing that could make me laugh sampai tak ingat dunia. Lols. I watched at least 3-4 episodes every day, and I don't mind repeating them. Haha. Sengal.
Google's.
Since I watch RM a lot, pengaruh Korea mula menyerap dalam diri ni. Huwahaha. You know, I used to hate K-Pops all these while but when I refresh back, I don't hate K-Pops at all. It's the K-Popers that I hate. I don't mean all but all the K-Popers that's around me.

And I actually lost a friend due to K-Pop. Hahaa.

She loves K-Pop so much but I don't. Well, I do listen to certain songs but she's so into Kpop that she dumped me. Yea, she dumped me and mixed around with those who're into Kpops as well. Gara-gara minat tak sama terus aku kena campak jauh-jauh. Apakah? -.- Then friendship tu terus mati kat situ, and she don't even greet me when we meet now!! What the heck 1000 kali =.= Hahahaha.

Itu dulu. Sekarang lain. Hehehhh. Now I've tons of Korean songs in my head, I don't understand a word but I memorize the lyrics, I greeted everyone with "Annyeong", I don't really say "okay" nowadays, instead I use "arraso". Huahaha.. Oh mai ginger.

Minat tapi tak sampai dump kawan lain, arraso?! :P

It amazed me that I like Korean things nowadays. I even wanna visit Korea. Oh apakahh.. Merapu lagi. Tak da idea nak update apa hari ni. Harharhar. Tapi excited nak guna BAJU KURUNG !! :D Huwah! If only aku masih dengan dia lagi sekarang. Adoyai.. 

Semoga kau bahagia di sanaaa :) ---- Apa pun situation u sekarang, jgn berhenti harap pada DIA, arraso? :) 

Bye bye bye bye bye ~ 

September 14, 2013

Baju Kurung! :)

Annyeonghaseyo, beautiful and handsome! We're on the verge of Malaysia Day already! :D In few days time, Malaysia's going to celebrate her 50th anniversary. Ouh lala.. Younger than my dad by 5 years, lol! 

Memandangkan Monday tu Hari Malaysia and public holiday, celebration akan dibuat on the 17th. Out of a blue I gotta wear traditional costume. But hey, I don't have one!! So I asked if I can wear a baju kurung instead of Iban's traditional costume. And they said yes! Yeehaa!!

Seksa kohh pakai baju traditional Iban tu. So heavy and tajamsss. Imagine lahh kena lilit dengan coins yang super berat tuu, kalau tak silap dalam 4 kg gituu. Belum lagi sanggul kat kepala. Umhh. Kalau nak pakai semua tu, boleh jeee. Tapi ni celebration kejap je, so tak nak! Biar orang lain pakai :P

And since the last time I wore baju kurung 2 years ago, I'm pretty excited this time!! :D Here's some of my choices;



Between blue and orange, mana satu nak pakai? Heheh. But actually I've another choice, and planning to wear it because......
It's pink + black. And this is the one that I wore in my DREAM. Gahahaa.. What do you think anyway? Which one looks good on me? Can you even imagine it? Ahahh.

Have a good evening and night! It's Running Man time!! :) 

Celebrating Syawal in My Dreams!

Annyeonghaseyo people!! Done with all house chores, now it's blogging time. Yipee! I actually woke up around 10 am due to too much of Running Man and had a umm, weird dream last night. Not really last night, it was this morning to be exact. Trollsss.

Have you read my entry regarding my desire to celebrate Syawal? I wanted to join in the celebration, involve in the preparations then celebrate it. But I didn't make it, obviously :P But that was like a month ago I guess? And today it appeared in my dreams. Hmm?
Picture credit to; http://zakieazid.blogspot.com/
Recall back the dream, I was in a house getting ready to celebrate it. He waited for me outside. Took my shower then put on this pink + black baju kurung. I looked fantastic. HAHA. Then I went out, walked to him then he said "jom, kita beraya :)". Gahahaa.. Freak.

Tak dapat celebrate in real life, celebrate dalam mimpi pun jadilah kot? Hohohoho. Mentioning dreams, it reminded me of the song "I Have A Dream" by Westlife. Love that song! I bet Kak +Lieya Von Jay is very familiar with this song, al-maklumlah, bekas peminat tegar Shane Filan. Ahaks!

September 13, 2013

[Let Me Express It Out]

Annyeonghaseyo people =) How was your day? First of all, I'd like to tell you that this is an emotional entry related to the breakup recently. If you think it's worthless to read, you may leave!! =) I'm saying so you don't have to follow all of it. I've nowhere to go, that's why.

This week has been hard. I've conflict with myself whether I should continue to love him or not. I've been living in imagination all these while. I imagined myself still together with him, I tweeted all the things I want to say to him as if I'm texting him. I greeted him through my tweets, tell him all my problems, and I feel happy! Seriously happy. And that is why I managed to come up with cheerful entries and even smile and laugh with friends.

And this week everything changed. I said to myself, imagination, what can it do? Sampai bila aku nak terus imagine dan imagine. I gotta wake myself from this crazy deep sleep. I can't do that anymore cos it won't change anything and that is completely fake! FAKE HAPPINESS. So I stopped. No more tweets, changed my wallpaper, and get on with life.

Hard. It's hard. But I gotta accept the fact!! And now I'm crying every single time I'm awake. The only solution is SLEEP. Ignored all the exams, cos I need to sleep! Sucks. Life sucks at the moment. My head is filled with questions; what if he found someone new now, and all fine? What ifs, they hurt me so much. I even cried on my examination paper. 

Why is the world so mean? I don't want to love him anymore, but why is it so hard to let go?? He's not for me, he dumped me, so why continue loving him? The more I try to forget, the more he appears. Happiness appears in life only when I imagine that he's still mine. What the heck?

I just feel so lost and empty, I've nowhere to go. Friends, they see me crying but they ignored. Yea, I can see they're bored of it; bored of my love story. No one actually understand. Nobody knows how it feels! Most of them broke up, they said they understand but no!! They were the one who ended the relationship, while me, I got dumped! It's different, obviously!

Nobody, nobody, just nobody. I know I have God, but sometimes I just can't help all these things that I started questioning. Where are you? Did you hear all my cries, did you see all the pains I'm bearing? I know He is there, but I want more. I know He observes me, but I want more. I want to feel Him, I want Him to hug me and tell me that everything is okay. It all hurts so much.

Sucks. Sucks to know that he is all fine without me, but look at me. Eye bags every single day. What did I even do to deserve this ehh?? The world is so mean. Very mean. They said happiness is in our own hands, and do what makes you happy. By what? By imagining that he is mine? Tapi sampai bila?!

Gosh, I'm so lifeless. 

September 12, 2013

Courtesy. Show You Got Manners!

Annyeonghaseyo people!! :) Today I'm gonna talk on COURTESY. Had this topic in mind for ages, but I have no idea how to write it out, lol! You know, courtesy is very important since we're living in a multi-racial country. Not only that, it shows who you are to the society, whether you are a well-mannered person or the opposite. Personally, there's few major things you ought to practice to have good manners.

First of all is how you address people. People often give me that "what the heck" face whenever I address someone "abang". Some even question me why do I call them "abang". Lol. I don't see any problem in addressing others "abang" or "kakak" if that person is obviously older, no? Well you don't deal with customer services workers with "oi", right? Yes, you may say your point directly, but sometimes when you call them out, at least they know you're communicating with them. And furthermore, it's polite!

Next, learn to say "excuse me". After you burp, sneeze, do say "excuse me", it shows respect. Even when you have to leave for a moment, to pick up a call in midst of conversation, et cetera. Besides that, "excuse me" is must thing to say when you move around people. In crowded places like malls, pasar malam, you must (!) say excuse me. Don't just knock on people mercilessly, cos you might kena sumpah! I'm serious. Hahakk. 

"Thank you" is also important, my dear fellas. It's a sign of appreciation, so do say them when you get something; either in terms of help or anything else. Be thankful always! And the last word is "sorry". Never ever forget to say "sorry" when you do mistakes. It's important. Basically, "sorry" is equivalent to "excuse me".

I know this is quite a long entry but here's a short story I'd like to share. On the last week of Ramadhan, UNACO was very crowded. You know, a week to Syawal so people were buying stuffs like mad. I was one of them. At the cash counter, the cashier seems mad and stressed out. So when it was my turn to pay, I smiled and keep my stuffs in the plastic all by myself. Then I got my change and say thanks and walked out. When I turn back, I see her smiling =)

Be polite, have courtesy, you can make someone's day better! When you respect others, others will respect you. Love yourself, let others respect you. Finally, smile. Smile, brighten up your own day and others too! Be pretty, be handsome, kerna dirimu begitu berharga!! 

Thanks for reading. Adios!

September 11, 2013

Steady My Heart - Kari Jobe

Steady My Heart by Kari Jobe. A song that fits my situation at the moment. Oh, sweet life.
**********
Wish it could be easy
Why is life so messy
Why is pain a part of us?

There are days I feel like
Nothing ever goes right
Sometimes it just hurts so much

But You're here
You're real
I know I can trust You

Even when it hurts, even when it's hard
Even when it all just falls apart
I will run to You cos I know that You are
Lover of my soul, healer of my heart

You steady my heart (2x)

I'm not gonna worry
I know that You got me
Right inside the palm of your hand

Each and every moment
What's good and what gets broken
Happens just the way that You plan

And I will run to You
And find refuge in Your arms
And I will sing to You
Cause of everything You are
You steady my heart (x2)
**********
Aku rasa kosong, kosong, kooossssoooonnnggggg!!!!!!!

WW: No, it doesn't matter at all! :)


Tengok gambar ni terus makin rinduuuuuuuu, makin sayangggggggggggggggg. Tahaha.

Have a good daaaaaaayy! =)

September 10, 2013

Apa Kata Mereka? :)

Annyeonghaseyo beautiful people of earth =) Beberapa hari yang lepas aku ada buat something like soal selidik, not really a soal selidik but kind of . . . . Heheheh. Dalam entry tu, aku nak tau apa pandangan orang terhadap aku dari pelbagai aspek; personality, wajah blog, etc. Dannn, ini kata mereka;



First of all, big thanks to all of you yang sudi bagi pandangan. Semuanya aku terima dengan hati terbuka. Aku akui apa yang disebut Uncle Lie, sebab aku memang lemah part emotion ni. Aku cepat menangis, cepat terasa, cepat rasa tersinggung, cepat kecewa; pendek kata aku gadis yang sangat fragile =') Benda kecik dah buat aku menangis, apa lagi bila kena tinggal kekasih :P Sekarang pula aku dalam proses mengembalikan diri :D Pendam semua rasa, belajar menjadi kuat sendiri. Hihii. Wish me luck!! :'D *mencantum keretakan hati*

Anyways, tentang wajah blog and language tuu, aku terasa segan pulak bila kena puji. Hahaha. Aku tak suka sangat kena puji sebab tak tau macam mana nak react, nak cakap apa. But then, semua pujian yang korang beri, aku ucapkan terima kasih dan aku kembalikan kepada DIA kerana DIA aku macam ni. Semua yang baik padaku, datangnya dari DIA. Yang buruk, itu hal aku sendiri. Eheheh.

Dann, tentang header blog.. Dah ditukar lagi :) Tolong comment sikit ;D Aku letak gambar red stiletto sebab aku pencinta red stilettos. Rasa so elegant bila dikenakan ;D Dan caption tu pula "moving forward, chasing the dreams in red stilettos" membawa erti aku mara ke hadapan, tinggal yang lama dan kejar mimpi. In red stilettos tu hanyalah hiasan. Tehee. Comment yer :D

Sekali lagi, terima kasih sudi memberi pandangan. Dalam hidup ni kita memang perlu kritikan kan, sebab kita hanya ada sepasang mata yang melihat orang lain tapi tak dapat lihat sendiri sebab tu kita memerlukan mata orang untuk melihat kekurangan diri =)

Kepada sesiapa yang rasa nak bagi kritikan, silakan. Masih diterima. Hihi. Annyeonghaseyo. God bless everyone =)

September 09, 2013

Keganasan Ketika Tidur (?)

Annyeonghaseyo =) Hari ni takda paper so diam rumah jadi full time housewife. Hahaa. Bercakap tentang keganasan ketika tidur, sebenarnya seminggu dua ni aku perasaan something.. Setiap pagi masa aku kemas katil kan, mesti bed aku terpisah dari dinding.
Before bedtime and after bedtime. Ganas sangatkah aku tidur sampai tergerak satu katil? o.O 

- Punca kejadian masih dalam siasatan. Have a great day!

September 08, 2013

Muqri & Muizzuddin's Birthday

Annyeonghaseyo :) Ni hao maa? :) Kuching malam ni sejuk sebab baru lepas hujan. The whole day cuaca mendung je, panas kurang. Such a nice weather, praise the Lord :)

Hari ni dapat jemputan khas dari cousin, Kak Marcella [I call her Kak Mas] to celebrate birthday her sons' birthday, which is my nephews. Cepatnya masa berlalu :) Pejam celik pejam celik, Muqri (Qi) dah 4 tahun and Muizzuddin (Iz) dah 2 tahun. Wahahh.

So then yesterday we strolled around the mall for presents. Tak tau nak bagi apa sebenarnya, sebab dorang budak lelaki. Kalau girls senang je nak pilih, set memasak ada, dress up dolls ada, dan sebagainya. Haha. At the end of the day, we picked the magnet fishing sets sebab rumah dorang ada kolam!! :D
Yang besar untuk Iz sebab Iz masih kecik, takut yang kecil tu dimasukkan dalam mulut pulak. Hee. Lepas ni boleh lahh dorang belajar memancing dengan Akik Kenneth dorang tu. Haha :) 

Wrapped in a super simple style. Tengok lahh siapa yang balut. Haha. Sorry Qi and Iz, Aunty Cha korang ni takda bakat in wrapping gifts. Ahakk. Digelar Aunty Cha cos my real name is Vanessa; if you ever wonder ;P

Left to right; Muiz, Kak Mas, Muqri. Skema siot, semua mula dari huruf M. Haha. Besarnya birthmark kau, Iz. Ikut Aunty Cha ke? Aunty Cha punya kat betis sebelah kiri. Besar jugak. Haha :P

Typical birthday tales; candle blowing & cake cutting. Kek Ben10 jadi pilihan. Dan kek itu telah pun dicuit oleh mereka berdua. "Aunty, aunty, Qi dah rasa kek tu tadi. Hihihi"; dengan selamba dan muka innocent. Hahaa. 

Aunty Cha and Qi with the present =) Sempat bergambar with Qi je, Iz dah separa tidur kat bahu daddy; Akik Ricky dia tuu ;D Nak ajak Iz bergambar tapi kesian pulak tengok. Hihii.
Tuuu, mata tu, tunggu nak pejam je. O tedahh. Memang dah waktu dia tidur, sebab tu ler. Ngehee! Tapi walaupun tak dapat bergambar dengan Iz with present, ada satu gambar yang aku sukaaa sangat-sangat!! Tengok bawah! :D

Alololooo, so sweet and cutee!! :D "Salam aunty, salam aunty" terus dia tarik tangan aku. Hahaha. Mak aih, so sweet :') Cuteness overload too!! Haha. Lepas salam menyalam, we went to Damai Beach, and that'll be in another entry. Hehehe..

Before I end, to Muqri and Muiz, happy birthday sweethearts! Semoga terus membesar dengan sihat, dikurniakan kebijaksanaan dan semoga jadi anak mama dan abah yang soleh! =)

ps: Terima kasih kepada yang sudi bagi kritikan kat entry yang lepas. Comments akan di approve esok =) Semuanya diterima dengan hati terbuka =) Kepada yang belum kritik, boleh click SINI. Makasi. Have a good night! 

September 07, 2013

Sila Kritik Vee!

Annyeonghaseyo :) Hari ni aku nak tengok pandangan korang terhadap aku, jadi aku minta korang kritik aku alright. Tak kisah tentang personality, wajah blog, gaya penulisan, etc. Semuanya terserah kepada kalian semua.

Bagaimana?

Kritik melalui comment. Kat comment box tu, ada pilihan khas sebagai "anonymous" so you can comment through that. I will not know who you are, so jangan risau. Tapi kalau nak kritik dengan nama sendiri, pun bolehhh :)

Keluarkan apa yang ada di hati. Menyampah, meluat, suka, sayang, apa-apa je lahh. Lakukan dengan jujur alright. Terima kasih :) 

Terbuka kepada semua! =)

Rezeki haram atau halal, pilihanmu =)

Annyeonghaseyo =) Kat sini cuaca so nice, mendung je. Dah seminggu lebih macam ni, pakaian pun susah nak kering. Ahah. Dengar kata sampai minggu depan gini. Oh sweet, exam dengan cuaca begini memang ohsem =)

Back to the topic. Sebenarnya sekarang aku tengah panas hati =) Hati panas, senyuman diukir, biar kepanasan itu reda sikit. Haha. Sekarang ni ramai je manusia tak bertauliah cari rezeki cara kurang ajar kan? Letak link dekat cbox, biar orang click. Sekolah kat mana? Terasa? Lantak hangg =)

Cari rezeki biar cara halal. Letak link macam tu ibarat mencuri tau.. Bila kita kena curi, kita pasti mengamuk dan haramkan apa yang ambil dari kita. Same goes to whoever you are, aku haramkan $$ yang kau peroleh daripada click aku. Marah? Itu kau punya hal =) 

Ada yang aku dapat cam, aku click. Yang tak dapat cam tu nasiblah ter-click. Last week log in account cbox and remove semuaaaaaaa link iklan ni;



Itu minggu lepas. Dan baru 30 minit lepas aku check lagi. Tadaa!! Seminggu je dah berlambak. Seminggu you!!


Tak tauu da kenapa orang sanggup buat macam ni. Aku tak pernah pun buat orang lain macam ni, sebab aku memang tak ada iklan. Kalau nak sangat aku click, you may say so. Please, don't do this anymore. Come on, be matured alright. Aku tak berat hati tolong orang. All you gotta do is ask. Cakap je "boleh tolong click?". Aku no hal daa. Haiz. 

Whoever you are, aku maafkan kau tapi aku tetap haramkan duit yang kau dapat dari clicks aku tu. You may get a lot of cash through it, but duit tu tak akan jadi berkat. You cash out that money, benda lain mungkin yang lebih berharga mungkin ditarik dari kau. Your laptop rosak, purse hilang maybe? =)

Let me emphasize, rezeki haram atau halal, itu pilihanmu. Selamat berhujung minggu =)

September 06, 2013

Mengasihi atas dasar kasihNya :)

Annyeonghaseyo =) Terbaca entry Akak +Nao Mei aka Cik Akak tentang cinta, terus teringat satu sajak yang ditulis sebulan yang lepas. Masa tu hati emosi tunggang langgang, yang ada hanyalah draft. Today, sajak ditambah baik. Hihihi. 

Sajak ni sebenarnya berkisar tentang rasa cinta dan sayang terhadap satu sama lain. Makna dibalik sajak ni, cubalah teka.. Hahaa. Nak tengok, ada tak orang faham sajak nihh =)
Google's love
**********
Kasih teragung, kasih sempurna
Di mana dapat kau cari?
Hanya di dalamNya

Dunia menolak, dunia menghentam
Namun Dia menerima, Dia membangkit
Kerna kasihNya tiada tara

Ku kasihi kau bukan kerana kau
Ku kasihi kau keranaNya
Kasihku padamu jua atas dasar cintaNya
Kerna ku tau kasih itu lebih indah

Manusia mencari kesempurnaan
Yang indah dikasihi, yang buruk dijauhi
Namun Dia mengasihi kita sama rata
Menerima kita apa ada nya

Kerna kasihNya ada di hatiku
Ku ucapkan kasih ku padamu atas dasar kasihNya
Kerna ku kasihi kau atas dasar kasihNya
Maka kau diterima ku seadanya
*********
I'm not an expert in poems but this how I express myself. Hahaa. Tidak dinafikan sajak ni tunggang langgang dan tak perfect, Im sorry tapi message itu yang penting. Peringatan khas buat diri sendiri untuk mengasihi orang atas dasar kasihNya agar hati dapat menerima orang apa adanya. Family, classmates, course mate, it doesn't matter. Love with His love, and feel the love. Have a good night =)

DIA mengerti, DIA peduli

OST Menanti Keajaiban Cinta
**********
Terkadang kita merasa
Tak ada jalan terbuka
Tak ada lagi waktu 
Terlambat sudah

Tuhan tak pernah berdusta
Dia s'lalu pegang janjiNya
Bagi orang percaya
Mukjizat nyata

Dia mengerti, Dia peduli
Persoalan yang sedang terjadi
Dia mengerti, Dia peduli
Persoalan yang kita alami

Namun satu yang Dia minta
Agar kita percaya
Sampai mukjizat menjadi nyata

**********
Sebuah lagu yang mampu menjatuhkan air mata :') Oh Lord, I need You so much :')

September 05, 2013

Dunia.

Dunia, kau lihatlah dunia
Semuanya rapuh dan semakin rapuh
Yang dulunya kuat kini semakin rapuh
Iman sudah goyah, apatah lagi akhlak

Jika kau lihat dunia kini
Apakah bezanya dengan zaman jahiliah dulu kala?
Sama sahaja
Tapi sebetulnya, lagi dahsyat

Kasihan, kasihan ku lihat dunia
Semakin hari semakin uzur
Nazak sudah, menunggu waktu untuk hembusan terakhir
Oh dunia, dunia zaman akhir

Dunia bakal berlalu
Lenyap dan terhapus
Apakah engkau sudah sedia
Dengan kehadiran hari terakhir yang kian menjelma?

Awas, kita di ambang hari tersebut
Kuatkan imanmu

- Vee Lea -

* Tercetus bila melihat ke luar tingkap dalam kereta. Pandang ke awan, rasa excited nak masuk ke syurga. Bahagia, bahagia berada di sana. Jauh lebih indah dari sini :) Tiada lagi tangisan, tiada lagi kekecewaan :) Hati ku menangis merindui, tapi apakah aku sama dirindui? Barangkali tidak. Sadis -

ps: kat bahagian kaki ada tenggelam ke dalam. Besar lah jugakk. Ada sesiapa boleh explain? Tehee.

September 04, 2013

Berbahagialah. wOOtsiE!

Annyeonghaseyoo =)
*****
Berbahagialah orang yang dipulihkan Tuhan
Semua yang telah hancur dibangun kembali

Yang tercerai berai dikumpulkanNya
Yang luka hatinya disembuhkan

Berbahagialah orang yang dipulihkan
Keadaannya bagai bermimpi
Berbahagialah orang yang dipulihkan
Mulutnya penuh dengan tertawa

Berbahagialah orang yang dipulihkan
Lidahnya penuh sorak-sorai

Wootsiee!! ;D

September 03, 2013

Super Sweet August. September = Bertaubat (?)

Annyeonghaseyooo :D Ni hao ma?? :D You know, August wasn't sweet at all actually. Yeah, apa yang sweet kalau hati berkecai? Ahaha. Well, the bitterness of life leads to the sweetness of foods. What? Gahaha.

Orang cakap kalau kecewa, makan chocolate sebab chocolate mampu buat hati senang. Tak tau sejauh mana kebenaran fakta tu but August was definitely sweet sebab semua yang masuk dalam mulut sweet-sweet belaka. Tahaha.

It all began with Syawal. 


Syawal yang manis dibanjiri makanan sweettss :) Kek lapis, cookies, carbonated drinks, semuanya sweet. Pergi visiting on the first and second day ja. The following days, aku berpesta makan makanan sweeet kat rumah, melayan Running Man. Ahaaa.

NIPS AND CHOKI-CHOKI
STICKY AND MILO
Orang minum Milo, aku makan. Hiks. Standard lahh remaja kann :P August, penuh dengan kemanisan. Banyak lagi yang aku dah telan. HAHA. Kemanisan meningkat, ketembaman pun meningkat. Makin boolaatss :P Dannn, sebab makin bam bam, it's time to bertaubat. Tahaha..

Peneman sepanjang bulan September. Not really, tapi stock sudah banyak. Gahahahaa.. Buang tabiat. Zzz.

Annyeonghaseyo, have a great day =)

September 02, 2013

Harga Minyak Naik, Patutla Aku Break. Hahahaha.

Annyeonghaseyo =)

Tadi dah tengok kat berita, confirm harga RON95 naik 20 sen. Alahaii, senyum je lahh =) Nak buat apa kan, terpekik-pekik jerit pun tak gunerr, macam lahh ada orang kisah. Bak kata Karam Singh; bagai anjing menyalak gunung, gunung tidak bergerak. Yeah.

Back to the topic, bila orang mention minyak naik aku terus teringat kat dia. Macam mana lah dia kat sana kann.. Before aku putus dengan dia aku tau situasi dia macam mana, oh well, anak bujang kan.. Diploma pun baru habis, life bukannya stable sangat. Dah lah duduk KL, living cost memang tinggi. 

Tengah aku fikir pasal dia, aku pun terfikir laaahh pasal perpisahan nii. Aku tengok dia; dia kena sara diri, hidup seorang diri kat KL, bayar itu dan ini, then now harga minyak dah naik so mungkin perpisahan ni kurangkan beban dia. Sekarang dah single, kalau tak top up pun tak apa right? So it makes sense now :P

Aku sebenarnya bersyukur both of us was in a long distance relationship sebab kalau duduk dekat, mesti nak keluar dating kan.. Masa dating pulak mesti buat benda yang kurang berfaedah like tengok movie, makan sana siniii.. Masa dating tu entah happy ke tak tengok duit terbang melayang. Kan kan? Yahh. Syukuurr kami berjauhan! Hahaha.. Aku pun bukannya suka sangat nak dating-dating ni :P 

Apa pun, aku harap dia okaayy di sana :) Harap-harap hidup dia stable as soon as possible. Aku berharap bukan sebab aku nak dia return, cuma nak dia bahagiaaa ;) Tehee. Saranghaeyo, AZ <3