July 31, 2013

Fighting! Phewwwwww.....!


Studies aku sekarang pun terabai, apa lagi blog :') Some may say jangan kerana hal ni je terus takda semangat nak study, think about your future. Well, aku sendiri pun stress bila fikirkan exam yang makin dekat tapi bila nak study mood melayang jauh ke KL. I cant push myself, I cant force myself. 

Makin aku tetapkan nak belajar, makin aku stress sebab emosi tunggang langgang. So it's better for me to layan kejap perasaan ni then slowly push it aside. It takes time.. Untuk blog pula, aku langsung takda mood nak balas kunjungan. Chatbox, blog list, even home aku scroll gitu je. Im sorry kepada yang dah follow or tinggal jejak, aku perlu mencari ketenangan :( Sooner or later.. It will pass. So. Yeah. 
Pesanan Mdm Lee; Sometimes in life, not all problems can be solved. You have to let it flow and just surrender it all to God. And sometimes, it's not our discreetness that is being tested but our faith.

Life must go on. Yeah. Fightinggggggg!

July 30, 2013

Hari Raya.

Annyeong. Or Assalamualaikum, to be exact =)

Tahun ni kan.. Aku pelik. Aku hairan dengan diri sendiri. Aku nak raya, aku nak celebrate Syawal. Deep inside my heart, teringiiiiin sangat nak celebrate.

Kat housing area sini dah boom boom boom dari semalam lagi. Syawal dah dekat. Seriously, aku nak sangat ikut celebrate :( Bukan setakat pergi visiting but to be in the celebration u know. All the preparations. Baking, decorating, main bunga api, I don't know. I wanna part of it.

Korang faham ke apa yang aku cakap ni? Aku tak tau nak explain, I just wanna celebrate it. Ada sesiapa sudi jadikan saya anak angkat tak, saya nak ikut celebrate sama. Take me to your place :( 

Buat masa ni mood masih tunggang langgang, apa kerja pun tak boleh buat -_-' Assignments, exams, semua macam nothing bagi aku sekarang. Aku tak kisah pun :( Dalam kelas duduk termenung, then air mata terus mengalir laju. Ohmai. 2 hari dah begini. Every night tidur awal sebab tak nak menangis. Argh!! Seriously, life is so messed up, I feel so miserable!! :(

Bila dengar bunyi mercun tanda nak raya, tersenyum sorang diri. Tapi dalam hati sayuuuuuu.. I want him. I miss him so much :( Good night :(

Mini Giveaway by Nurin Aireen



KLIK BANNER UNTUK JOIN


Giveaway ini dianjurkan oleh Nurin Aireen dan ditaja oleh para sponsor hebat iaitu Mizna Online ShopSiti Nur TampawanSyiera FirdausFatin DianaHouse of WNSAlyaa NajlaaNur FarahudaNur RahimahElih JapaharCik Hawa SD, Areena dan Anis Amira

25 PEMENANG DICARI. MUNGKINKAH ANDA YANG BERTUAH? TUNGGU APA LAGI? JOM MERIAHKAN GA NI!

TERJAH HADIAH KAT SINI
2x BLOUSE UNTUK 2 TOP REFERRAL!!



Tarikh mula : 28/7/13
Tarikh tamat : 3/8/13 *seminggu sahaja*
Pengumuman pemenang : 4/8/13

July 29, 2013

Pelangi Sehabis Hujan

Still in the bad and down mood. Still crying, still sobbing. But yeah; after a hurricane comes a rainbow <3
**********
Jalan hidupku tak selalu
Tanpa kabut yang pekat
Namun kasihMu nyata padaku
Pada waktu Mu yang tepat

Mungkin langit ku tak terlihat
Tertutup awan tebal
Namun hatiku kan tetap kuat
Oleh janjiMu yang kekal

Seperti pelangi sehabis hujan
Itulah janji setia Mu, Tuhan
Dibalik dukaku telah menanti
Harta yang tak ternilai dan abadi



CAN YOU SEE THE RAINBOW IN ME?! YA, TUHAN. I MISS HIM SO MUCHH :'(


Ku Cari WajahMu..

Ku cari wajahMu
Temukan kasihMu
Kau bukan Tuhan yang jauh
Dariku

Ku panggil namaMu
Ku dengar jawabMu
Kau Tuhan yang selalu dengar
Seruan hatiku

Sungguh indah Kau, Tuhan
Penuh kasih dan sayang
Kau tempat penghiburan 
Bagi setiap hati yang terluka

Sungguh indah Kau, Tuhan
Menara perlindungan
Kau sumber kekuatan 
Bagi semua orang yang memerlukan

It has been a long and hard week. Life was completely messed up. But one thing for sure, HE will never forsake me. Menara perlindungan, sumber kekuatan, tempat penghiburan; HIM. Only HIM. :')

SENYUM. WALAUPUN HATI REMUK DAN BERKECAIIIII...

'Giveaway Rekaan Sendiri By Eymasu


Click to join!

July 27, 2013

Pengaruh Running Man

Annyeonghaseyoo ;)

Lately ni memang aku selalu tengok Running Man cos I need to laugh and I need to smile. Haha. Dalam sehari ada lah 4 5 episodes aku tengok. Yesterday dari 9 am to 2 am. Hahaha. Itu semua kerja gila. And Korean stuffs starts to dwell in me T_T Antara pengaruh yang aku dapat rasa is;
  1. Greetings. Kalau selalu baca entry aku memang selalu tengok aku greet dengan "Annyeonghaseyo" right?? Kihkihkihkih.
  2. Chopsticks. Dulu kalau makan mee memang aku cari forks and spoons, but now memang chopsticks je -.-
  3. Tutup muka bila ketawa. Itu sangat obvious. Orang Korea memang selalu tutup muka bila ketawa right? Kalau tak tutup, disrepectfull. So yeah, it got to me already. Hahaha.
  4. I listen to Korean songs. Omg omg omg!! Hahahaha. Yes, I do listen to them now. Aku memang selalu stalk blog Ijat cos dia guna lagu Korea. Hahakk.
  5. Tunduk. Yes, aku tak pernah lagi bow kalau greet orang. But this time aku memang selalu tunduk. HAHAHA. Omg. 
Koreans. Running Man. Thanks for all influences. Lmao!!

Ramadhan Giveaway by Lee's Family


Click banner to join! 

Simple Segmen Saya Nak Kad Raya


CLIK BANNER TO JOIN.

I'm Okay, I'm Fine, tQ!

Annyeonghaseyo. 

It's been a hard week for me, toughest so far. Yeah, I said so far means something bigger is ahead of me, of course. Huwuu! A long hard week. Skipped classes, skipped meals, migraines due to too much crying, and of course, mata panda. Tahaha.

Guess everyone, especially married ones, pernah merasa semua ni kann. And by right, should know how it feels :| So today.. I'm a bit better. Thanks for all the concerns, sampai comment panjang berjela kat entry tersebut. You know masa emosi tak stabil, susah fikir nak buat apa.. Orang dah cakap do this and that, baru kita terfikir. Kan kan kan? Ke aku sorang je.. Haha.

Not forgetting those yang sampai message. Thanks for all the words! And also to a person yang dah bagi pandangan about this matter, which in fact made me feel better. You know who you are, tak perlu aku mention nama k ;) I can't do anything much, besides thanking all of you. May the Lord grant His blessings upon your life! =)

11 hari lagi nak Raya.. Aku pun excited sama. Tak sabar nak pakai baju baru. Ehh?? Itu tipu. Haha. But yeah, that's one of my wish tho. Nak merasa mood Raya. Bukan setakat pergi visiting tapi be in it. Preparations and stuffs; as if aku celebrate Raya. Haa.. Gituuu :P

Lama dah tak blog walking. Masa emosi tak stabil susah nak blog walking. Bayangkannn, aku tengok Running Man pun boleh nangis -.- Mata tengok RM, jiwa fikir lain -.- So today, balassss semua kunjungan diterima. Hihikk. Have a great weekendd!! <3

Watchaa! Smile!! :)

July 26, 2013

Giveaway Meriahkan Syawal by Mohd Zuhri


CLICK BANNER TO JOIN.


HEARTBROKEN

Sekarang ni peratusan aku nak jadi single balik adalah sangat tinggi. :"(

Dah puas kot nangis. Hari-hari check phone tunggu dia message tapi tak jugak.

Kalau message pun gitu-gitu je. Kalau aku tak message, dia takkan message.

Kalau aku message pun, jarang sangat dia nak reply. :'(

Sangat sedih. Bila dapat tau family dia bangkang hubungan ni.

Sepatutnya dorang support sebab aku dah rela berkorban, bukannya bangkang.

Just because procedure tu susah, terus nak bangkang?? Whoa T_T

I is so sad :"( Hati berkecai dah ni. Why is he giving up on us?? This is so painful.

I tried to not cry but end up whining like little baby.

Dia sakit, dia sedih. By right he should know how I feel.

Orang cakap lepaskan, kalau itu yang terbaik. Tapi kesakitan itu sangat tinggi.

Why why whyy. At least reply my text. Kalau nak lepaskan aku, just go ahead and tell me.

Daripada buat aku tertunggu macam ni. Dah macam orang gila check phone now and then.

I need a hug, I need someone, I need a companion. This is so painful :'(((


July 25, 2013

Food Poisoning Kahhh??

Boom chakk! Holla.

Hari ni awal pagi lagi tummy dah meragam. Bukan meragam nak membuang tapi pain yang extreme. Kejap je, dalam 15 minutes gitu. On and off. Tekak pun mual-mual sepanjang hari.

Then this afternoon I had my lunch around 2 pm and by 5:15 pm, semua makanan terkeluar balik. Durr. By now, aku dah 3 kali termuntah. Tummy meragam sikit-sikit. Tak extreme sangat sakit kat perut ni tapi loyaaa T_T

Apakah ini? Food poisoning kahh? Gulp.

Salah makan? Apa yang aku makan, family pun makan jugak. Okay je aku tengok, no complains from them. Or.. My self-hygiene yang ada masalah kottttt?? Sebab kalau bacteria masuk dalam foods boleh sebabkan food poisoning jugak kannn??

Duyaii.. Sakit. Dan sedih. Bila tak sihat macam ni, relationship ada masalah. Kan best kalau ada extra care dari dia T___T

July 24, 2013

Petua Terbaik Zaman Ini

Sharing is caring. Originally shared by TAK SERIUS. Jemput baca, mana tau dapat diguna pakai. Tehehe..

1.Petua Cepat Di Pinang - Banyakkan Meminum Air Pinang
2.Menegangkan Kulit Muke - Staple Tempat yang Kendur
3.Menghilangkan Cagu - Poyong Jari yang Kena Cagu
4.Menghilangkan Bau Badan - Berendam Dalam Minyak Wangi
5.Melembutkan Rambut - Rendam Kepala Dalam Air Menggeledak
6.Melentikkan Bulu Mata - Pakailah Bulu Mata Palsu
7.Melebatkan Rambut - Cari Baja Rambut
8.Mengurangkan Dengkur - Kurangkan Tidur
9.Menghilangkan Ketuat - Potong Dengan Pisau Cukur Cap Buaya
10.Mengempiskan Perut - Jangan makan & Jangan minum
11.Mengekalkan Kecantikkan - Kekalkan Mekap, jangan basuh
12.Menyegarkan Mata - Tuang Eye Mo
13.Mengelakkan Rambut Gugur - Lumur Dengan Gam Gajah
14.Menhilangkan Kelemumur - Gunalah Spray Anti Kelemumur
15.Menurunkan Berat Badan - Turun Ikut Tangga Kecemasan
16.Mengatasi Tumit Pecah - Jalan Terjengket-jengket
17.Memerahkan Bibir - Pakai Pewarna Merah
18.Menghaluskan Kulit Muka - Gosok Dengan Kertas Pasir Atau Gabus
19.Menaikkan seri muka - Makan Kuih Seri Muka Sambil Naik Tangga
20.Menghilangkan Bau Mulut - Minum Minyak Wangi.

Harapnya tak ada yang ikut petua ni. Kehkehkehkehkehh.. Selamat malamsss.

Wordless Wednesday #15: Kurma Mari

July 23, 2013

Best Presenter

So.. Annyeonghaseyo :D

We haven't text the whole day and I've no one to share this good news with.. I am happy + upset at the same time cos I'm supposed to share this good news with him T__T But it's okay, share dengan korang je lahh ;D

Actually tadi ada buat satu pembentangan and it went well. Everything went on smoothly and I had no fear speaking in front of everyone else. It was my first time feeling so calm and pressure-less in front. So, you know when you are calm, so many ideas and stuffs bermain di kepala seterusnya keluar dari mulut. Hehe.

At the end of the day, I was "awarded" as the best presenter. Wakaka.. Didn't expect that actually but I don't know, I was the best presenter tapi dalam hati hanya mampu bersyukur. Thank you, Lord, for guiding me throughout the whole presentation! =)

I took a pretty long time to prepare and it seems worth it! Akibatnya juga, disuruh jadi pembentang lagi. Oh tidak mengapa, because aku memang suka bercakap di depan. HAHA. Awal-awal memang gemuruhhss then bila dah tenang, pheww! Macam katak terbang di angkasa. Hoyeah! Jangan imagine.

But no matter what it is, haruslah humble sentiasa. Humble and just be humble. Jangan rasa diri dah perfect sangat selagi masih hidup di bumi ni. Kehkehkeh. Dan bila dah dapat "award" gitu, haruslah ada cabarannya. Akan ada yang nak tendang kita jauh-jauh. Pendek kata, dengki ler. Bila cabaran gini datang, jangan give up. Kill them with your humbleness. ;)

Overall, I'm grateful for the wisdom! Mummy cakap saya boleh jadi lawyer, yang lain cakap saya layak jadi cikgu or lecturer maybe. Deep inside saya nak jadi journalist. Mana satu? Hanya Tuhan yang tahu.

Dan sekarang ni aku rasa sungguh down meskipun happy. Sebab?

Kate Middleton dah bersalin oii ;D

Berita dipetik dari http://www.theborneopost.com/

London: Isteri Prince William, Kate, telah selamat melahirkan seorang bayi lelaki yang suatu hari nanti akan mengganti mereka di takhta, seperti yang dikeluarkan oleh Kensington Palace. 

Menurutnya, Kate selamat melahirkan bayi tersebut pada jam 4.24 p.m.. And the baby weighs 8lbs 6oz (3.8 kg)

**

Beratsss. Aku dulu 3.5 je. Haha.. Kalau aku kahwin ngan anak raja, macam ni jugak kot. Keluar masuk berita lepas bersalin.. Huahuahauahahah. Nasib baik aku pilih rakyat jelata. Lols! Have a good day!

July 22, 2013

Lagu Raya: Satu Hari di Hari Raya

Aloha :) Ni lagu favourite Cik Akak aka Kak +Nao Mei :) Selamat mendengar.. :) 
Raya is just round the corner. Woots!
***********

Lyrics:
Satu hari di Hari Raya
Ku lihat cahaya bersinar indah
Langit cemerlang tak terkira
Tanda kuasa yang Maha Esa
Memberi nikmat pada manusia

Satu hari di Hari Raya
Ku dengar irama yang sungguh indah
Ku coba mendekati padanya
Kira irama itu adalah
Suara pujian pada yang Esa

Satu hari di Hari Raya
Aku menangis tanda gembira
Aku menangis tanda ku cinta kepadaNya

Satu hari di Hari Raya
Ku lihat wajah suci ibuku
Ku lihat wajah kasih ayahku
Ku gembira
Mungkin inilah dia kebahagiaan


Lagu Raya: Pulang Di Hari Raya

Konichiwa!! Tiba-tiba excited nak Raya lepas dengar lagu ni :') One of my favourite Raya song so far! Hiks.

**************
Lyrics:
Oh... gembira
Rasanya hati pengembara
Dapat pulang
bersua dengan yang tersayang

Bersyukurlah
Pada Tuhan yang Masa Esa
Dapat kita
Merayakan bersama-sama

( korus 1 )
Di hari mulia ini
Kususun sepuluh jari
Ku kini telah kembali
Padamu yang menanti

( korus 2 )
Selamat hari raya
Hari yang bahagia
Selamat hari raya
Ampun maaf dipinta

Indah nian
Desa yang lama kutinggalkan
Kerinduan
Seakan memanggil kupulang

Suasana
Sungguh meriah di sini sana
Segalanya
Berseri indah berhias rupa

Lagu:

NAK TERBANG KE KL SEKARANG JUGAK!!!!!!!!!!

NAK PERGI KL NAK PERGI KL NAK PERGI KL !!!!!!!

Nak pergi KL sekarang jugak, face to face dengan dia and settle kan semua ni! Tak nak lagi terus menanti. Macam orang gila dah tekan-tekan phone check kalau ada message ke tak. Kejamnya kamu :"(

Sedih, kecewa, marah, terkilan, name it. Semuanya terasa! Aku tak suka bila ditinggalkan macam ni, macam tak ada head or tail lagi :'( 48 freaking hours!!!! Bila kongsi dengan kawan lelaki, semua cakap "guys are like that. Rasa puas kalau dicari perempuan". Goodness. Tau tak peritnya macam mana?? 

Exam dah sangat sangat dekat, I'm supposed to be studying, not crying out like little baby. I hate myself. I hate myself sebab tak mampu distract diri dari berfikir pasal benda ni. Puas dicari perempuan, orang di sini yang sengsara. Peritnya :'(

Rasa ditumbuk di jantung! Why selalu dekat-dekat dengan exam?? Sabar. Tapi perit. Air mata, cukuplah mengalir.

If only one can die lepas tu hidup balik, at least dapat lari dari perasaan ni kejap. 

July 21, 2013

Giveaway Rahmatnya Ramadhan


Click banner to join!

Ramadhan Giveaway by Sabrina INa

Assalamualaikum ,


JOM JOIN RAMADHAN GIVEAWAY BY SABRINA INA !!
PELBAGAI HADIAH MENARIK YANG DISEDIAKAN .

Tiada Banduan Yang Terlepas lah oiii!

Yuhoo!! Baru terbaca status PDRM. Yesterday ada post pasal rumours banduan di Indonesia melarikan diri ke Kuching. Ouhh, rupa-rupanya tiada. Tiada ke? Harap-harap betul tiada lahh! Hihihi. 

Berita dipetik dari page PDRM.

SEKATAN JALAN RAYA, PEMERHATIAN UDARA TIDAK ADA KAITAN DENGAN KHABAR ANGIN

Kuching, 20 Julai - Eksesais sekatan jalan raya dan pemerhatian udara semalam di bandaraya Kuching adalah sebahagian daripada program pencegahah jenayah, yang tidak ada kaitan dengan mana-mana banduan yang melepaskan diri daripada Indonesia, kata Pesuruhanjaya Polis Sarawak Datuk Acryl Sani Abdullah Sani.

Beliau berkata terdapat khabar angin mengatakan banduan daripada Indonesia yang melepaskan diri telah melarikan diri ke Kuching berdasarkan beberapa sekatan jalan raya dan tinjauan udara oleh helikopter pasukan gerakan udara (PGU).

"Untuk maklumat gerakan tersebut adalah sebahagian daripada program pencegahah jenayah oleh Ibu Pejabat Polis Daerah Kuching bersama Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Sarawak," katanya kepada Bernama di sini malam ini.

Pada Jumaat lepas, sekurang-kurangnya lima maut dan lebih 200 banduan berjaya melarikan diri dalam insiden rusuhan ganas di Penjara Tanjung Gusta, Medan, Indonesia. - BERNAMA

July 20, 2013

Novel Hanya Tuhan Yang Tahu & Antologi Selagi Masih Muda

Konichiwa :D

Yesterday aku dikejutkan dengan satu pemberian khas dari Madam Roslinda. Dia bagi 2 novel yang sepatutnya disimpan kat library sekolah dia, bukan rumah aku. Haha. Orang dah bagi, kita terima saja lah kan ;)

Novel yang pertama is "Hanya Tuhan Yang Tahu", karya A. Razak Adam. Aku tak baca lagi novel ni tapi macam kisah cinta pertama je. I don't know. Well, hanya Tuhan yang tahu isi novel ni. Haha. Sekarang ni, aku tak baca novel sangat sebab aku lebih suka baca articles and berita. So, daripada buku ni jadi hiasan macam buku-buku yang lain, aku nak beri kat orang. Hehehe.

Kepada sesiapa yang nak anjurkan giveaway or segment, sila PM saya DI SINI. Saya nak sponsor novel ni =) 

AMBIK DARI INTERNET, MALAS NAK SNAP AND UPLOAD :P
Antologi pulak bertajuk "Selagi Masih Muda". Antalogi ni berkisar tentang pengalaman guru-guru cemerlang yang telah dinobatkan sebagai Guru Cemerlang. Seronok dibaca oleh pelajar dan guru. Buku ni sebenarnya terbiatan Majlis Guru-Guru Cemerlang Malaysia. Sangat bagus untuk cikgu :D

Ini pun sama dari Internet!
Aku sebenarnya dah habis baca dan aku decide nak beri kat orang jugak =) Aku tak tau nak bagi kat siapa, mula-mula nak bagi kat Cikgu A, lepas tu teringat B pun cikgu jugak. So I'm not really sure. Tunggu dan lihat =)

Harap-harap cikgu tu suka pemberian ni. At least dia ada kenangan dari blogger dari Borneo ni :P Sekian. Have a good day!!

Banduan di Indonesia Masuk Ke Kuching?!

This news is all over Facebook. Or rumours, no? I dont know. I need updates on this! Dengar kata banduan di Indonesia melepaskan diri and masuk ke Kuching?? Possibility is there since Sarawak and Indonesia is separated by a river.

Kalau dari Gua Sukat, just walk for 3 hours in the jungle and you're in Indonesia already. I need updates, a real one of course.

Helicopters pun selalu je berpusing-pusing kat Kuching sekarang ni. Malam-malam guna searchlights, even siang gini ada je helicopters lalu lalang. Kata orang they're searching for the prisoners. Wuuu. Seram T__T

Kuchingites, stay safe! Pastikan grill anda dikunci! Setakat pagar tu senang je nak panjat. So beware!! This is creepy man. Huwaaa T__T

July 19, 2013

Another Fire in Sibu

Berita dipetik dari http://www.theborneopost.com/. It's in English! :P
**********
SHOPKEEPERS MOVING THEIR BELONGINGS TO SAFER GROUND
SIBU: No casualties were reported in the fourth fire here within a month which broke out on the second floor of a double-storey shophouse at Channel Road around 1.30pm yesterday.

Sibu Zone Bomba chief Abdul Mutalib Rashid led 27 firemen to the scene in three fire-engines at 1.40pm after receiving a call at 1.37pm.

“We managed to put out the fire in 25 minutes,” he said. The cause of the fire could not be immediately ascertained.
The shophouse affected is about 100 metres away from Blacksmith Road where 16 shophouses were razed by fire on July 15.

On July 16, a fire that broke out just past midnight destroying a row of wooden houses at Lane 13, Tiong Hua Road.

Earlier on June 19, a fire caused 60 houses in Kampung Datu/Kampung Hilir to be razed to the ground.

July 17, 2013

Journalism: Yes or No

Annyeonghaseyo.

Journalism is my passion. My interest is there. One day, I'd like to be a journalist, but what kind of journalist? A travelling journalist. That's exactly what I want.

My passion is to travel all over the place and tell the world about it. It's fun. It's totally fun. For your information, I have this blog due to my passion. I created it cos I love sharing this and that. Sometimes I feel like being a reporter, but no. Journalism is my true passion.

Journalist's life is not easy. Especially the travelling one. They will have to move around the world just for some stories. It would be fun, I would enjoy it definitely. But when you look into the future, the smile simply fades away..

Husband and kids, I'll own them one fine day. A mother and a wife, I'll be that one day. How can I be carry the responsibility as a mother, wife and travelling journalist? No mother nor wife would want their family to be abandoned.

It's tough. A tough decision, indeed. Maybe I'll be something else, and if I be something else in the future, that's not really what I want. Oh well, that's life anyway. We don't get what we want, but we get what suits us the best. He knows the best, and I know everything's going to be fine. Praise the Lord! =)

Entry merapu.. Apakah? 


Future, future.. How do you actually look like? Huwaaaa ~

Giveaway Ramadhan by ZZ


Click banner to join!! =)

Syawal Giveaway by Syazlia & FD


Konichiwa.

klik banner untuk join

Senarai hadiah:
Peplum tribal x 3, skirt lycra x 1, pashmina x 1, shawl x 1, brooch x 3, topup RM10 x 2, topup RM5 x 3, duit Raya RM20 x 2


Kebakaran Di Sibu Yang Ke-4

Berita dipetik dari theborneopost.com. Sorry it's in English. Tak sempat translate :S 


SIBU: People here are stunned as another fire broke out at about 1am yesterday razing six wooden houses, rendering 21people homeless at Lane 13, Tiong Hua Road here just 14 hours after another fire had gutted five shophouses at Blacksmith Road.

The blaze was the fourth major fire to strike the town within a month and many here are wondering if this could lead to a repeat of the 1928 big fire which destroyed the entire centre of the town.

Back then all the shops were built of timber and their destruction by the fire paved the way for modern concrete shophouses which were built to replace the wooden structures.

The latest fire could have led to another disaster as big as the one which struck Kampung Hilir and Kampung Datu which destroyed 60 houses on June 19 if not for the quick response from the firemen.

The firemen controlled the fire in 15 minutes and stopped it from spreading to the rest of the dozens of wooden houses from Lanes 7 to 15, all built very close to each other.


Wordless Wednesday #14: A Day Off



July 16, 2013

Welcome Back, Blogspot Comment Box

Hello there.

I've been thinking bout it for quite some time and entah, masih dalam dilemma; nak guna g+ comment box or blogspot punya. 

This time nak cuba guna blogspot punya comment box balik. Banyak yang mengadu tak dapat comment, most probably cos you don't have g+ account.

By right, everyone should have one. Or not? I don't know. Sebab masa create blog ni dulu, I automatically signed up for g+. Baru lagi kot masa tu, kebetulan aku buat blog. Tehee.

So, I'll stick to this mungkin untuk 2 minggu. Nak buat survey sebenarnya. We'll see how it goes.

Sebenarnya boleh je guna dua-dua, tadi Uncle Lie (+PakcikLie PCL) ada bagitau kat blog dia. Tapi quite hard. Kena letak URL semua tu. Not everyone likes manual, orang suka auto sekarang XD

Anyway, I'm sorry to those yang tak dapat comment before ni. Now sila lah spam saya dengan comment anda. Haha.

Comments yang guna g+ before ni habis hilang ditelang blogspot punya comment box. Uwaa. Sedih T__T Kosong je rupa entry aku sekarang. Huhuhu.

Apa-apa pun, I suggest to those yang tak ada g+ account lagi to make one. It's good, way better than blogspot of course. It looks better, functions well, and of course an advanced technology.

It's better to walk with the world cos if you decide to stay behind, the world is going to leave you.

Dalam erti kata lain, upgrade diri kita biar selari dengan zaman. Tehee! 

Bukan nak cakap yang takda g+ ni kuno but that's how life should be.

Have a good day!

Cer Teka Gambar


Mari join. Simple and easy. Hadiah menarik menanti kitaa ;D

Tamat: 29 Julai 2013!

Berita Kebakaran di Sibu

Berita dipetik dari http://www.astroawani.com/ & http://www.theborneopost.com/

*****
Sebuah kebakaran telah memusnahkan 20 kedai di Jalan Tukang Besi di sini hari ini, menjadikannya kebakaran ketiga di bandar ini dalam tempoh kurang dari sebulan. Anggota bomba dan empat jentera mengambil masa kira-kira dua jam untukmengawal kebakaran yang bermula 11 pagi, dan menghalangnya daripada merebak ke kedai berdekatan.


Antara kedai yang musnah adalah dua makmal perubatan, kedai buku, bengkel membaiki motosikal, kedai tukang emas/senjata, klinik swasta, restoran dan pejabat cawangan dua akhbar berbahasa Cina iaitu ’The International Times’ dan ’Berita Petang’.

Pada 19 Jun yang lepas, lebih kurang 100 buah rumah di Kampung Datu musnah dijilat api manakala pada 20 Mei, bangunan sebuah industri di Jalan Lanang turut musnah dalam kebakaran.

July 15, 2013

UiTM Shah Alam Hangussss

Second fire for today - so far. Huwuu.

KebakaranUiTMShahAlam02 (1)

Berita dari seorang pelajar UiTM Shah Alam, Haikal Shafie, yang upload gambar ni. Katanya yang terbakar ialah makmal kimia di hadapan Kolej Perindu, UiTM Shah Alam. Kebakaran berlaku dalam pukul 4 petang. Sampai pukul 6:30 petang tadi, 4 jentera bomba masih memadam api dan bunyi letupan turut didengar. 

Menurutnya lagi, tiada kemalangan jiwa dilaporkan dalam kebakaran ini. Ini juga merupakan kebakaran yang kedua di UiTM Shah Alam dalam tempoh 6 bulan. Sebelum ini UiTM terbakar pada waktu malam dan tiada orang. Kali ni, kebakaran berlaku pada awal musim cuti semester.

UiTM is always lucky. Praise the Lord! 
Pagi tadi, kes kebakaran berlaku di SIBU, now Shah Alam. Pheww ~

Kebakaran di Sibu lagi!!


Kebakaran di deretan kedai 2 tingkat, berdekatan dengan Central Market hangus pagi tadi. Kes kebakaran yang kedua di Sibu tahun ini. WoW. Sibu, ada apa denganmu.. 

Berita penuh bakal menyusul.

July 14, 2013

Bintang GLEE, Cory Monteith, Ditemui Mati

Konichiwa..

Siang tadi masa jalan-jalan dalam Facebook, terjumpa status orang pasal Cory Monteith. That Glee star, yang membawa watak Finn Hudson. He's gone. Forever gone. And he's just 31 years old.


Menurut berita, Cory ditemui mati kat hotel in Canada. Punca kematian tak pasti lagi tapi dipercayai takda kaitan dengan jenayah. Kira mati mengejut lah nii. Aku tak pernah follow cerita dorang ni, tapi ikut cerita orang ramai, they believed Cory died of drug abuse. Before ni pernah masuk rehab.

Paling kesian is Lea Michele. Dengar kata nak kahwin in 2 weeks time. Aduuuuuiiii.. According to the news, Lea is totally devastated bout his death. Obviously, 2 minggu lagi nak kahwin. Tsk tsk tsk.


Rest in Peace, dear Cory. Dan semoga Lea tabah. Ajal maut di tangan Tuhan..

Bangsa Malaysia | Logos Hope

Alohaa. Good afternoon fellas! 

Today I've two things to be shared. First thing about "Bangsa Malaysia". I'm not here for a long speech about Malaysia but something that happened like 2 hours ago.

Went to church as usual and I met this cute kiddo. She was eating something when the rest of the children was scampered around. She caught my attention cos when you see a kid sitting somewhere quietly when others were running here and there, it's something rare. Haha. Then I sat next to her.

I asked "What's your name?". Then she politely answered "Esther". "How old are you?" I asked. She kept quiet for a moment, probably thinking what's her age cos by then she managed to answer me, "7". I see. I'm not sure what's her race but she looks Iban and asked her bout her race. Guess what she said.. ;)
Me: Kamu bangsa apa?
Esther: Hmm.. Bangsa Malaysia =)
Semangat kan? Great Malaysian. Haha..
ESTHER, MALAYSIAN SEJATI =)

Segmen Hadiah Ramadhan by Diera Tekikushika


Tamat: 24 Julai 2013

Pilihan shawl;

PASHMINA 3
SELENDANG 3 LAYER - LAYER 6
PRELOVED ITEMS ( NO.4)


E-mail address: valearic@gmail.com

July 13, 2013

Jom Pilih Hadiah Raya!


Susah nak pilih hadiah, apa-apa je lahh :D

Daddy Found the Snake

If you follow my blog closely, you definitely have came across my entries bout snakes. Most of them are about my dreams about snakes. In those entries, I mentioned I dreamed bout it at least 4 to 5 times a month but the truth is I dreamed bout them almost every single time I close my eyes. Tak kisah siang or malam.

Sampai satu tahap aku mimpi benda tu pukul 3 pagi and I felt super uncomfortable. It's bothering me so much that I got up, switched on the light and checked my room. My closet, underneath the sofa, table and even my bed; I inspected every inch of the room. 

Frankly speaking, I felt unsafe at home lately. Macam ada something. Especially when I'm home alone. My movements are limited, I'd stay on my bed until at least one person is home. Rasa sangat terancam gitu. And when I'm moving around the house, I'm 200% alert. Masa masuk bathroom, I'd check the whole room. Dalam baldi, basin, toilet bowl, semua aku check. Kat dapur pulak aku langsung tak berani nak ambil benda dari kabinet. Takut. Sungguh takut.

I questioned myself why. Kenapa aku sangat takut and semakin aku takut, semakin kerap aku mimpi pasal benda tu. I told my friends bout it, even posted an entry about it and banyak yang cakap ada orang nak masuk meminang. Oh kayy, itu buat aku gelak tapi aku tak percaya pun. Deep inside, I know there must be something. Even some of my friends kata ada something else, including BF cakap macam tu.

Bagitau kawan, masuk dalam blog tapi tak pernah bagitau family members. Why? Aku pun tak tau, berat semacam hati nak bagitau. And today baru aku tau sebab aku mimpi pasal benda tu. Baru je tadi, like an hour ago, daddy terjumpa ular kat area tanaman mummy. Oh maii.

Bila Dua Hantu Berborak ;D

Annyeong. Pagi ni nak share cerita yang aku jumpa kat Facebook. Tehee!

******
Tersebutlah kisah dua hantu. Mereka ni baru bertemu lalu mereka berborak untuk mengisi masa lapang kehidupan mereka sebagai hantu. Sepanjang perbualan mereka, hantu B ni tak pernah habis-habis menggigil, lalu hantu A yang kehairanan mula bertanya,

"Apesal kau ni asyik menggigil je?"

"Oh, cara aku mati dulu teruk. Aku mati dalam peti ais. Sejuk!!", jawab hantu B sambil menggigil lagi.

"O, kesian. Aku dulu mati sebab heart attack", kata hantu A ramah.

"Kau memang sakit jantung kronik ye? Apesal ko tak gi buat operation dulu? Kalau tak, sure kau tengah lepak-lepak ngan family kau sekarang", balas hantu B. 

"Dah, aku dah buat dah. In fact masa aku mati tu, aku in recovery. Panjang ceritanya...", kata hantu A sayu lalu menundukkan kepala.

"Cerita la sikit. Sambil lepak-lepak ni..", kata hantu B. Kemudian, hantu A mula menceritakan kisahnya..

"Camni.. Aku syak isteri aku main kayu tiga dengan aku. So this one day aku ingat nak perangkap la isteri aku. Aku pura-pura nak gi kerja tapi aku park kereta aku kat simpang hujung rumah aku je. Seperti yang aku syak, masuk sebuah kereta kat car park aku. Aku rilex dulu sebab nak cari masa yang sesuai untuk tangkap dorang", cerita hantu A kepada hantu B.

"So, ko dapatla tangkap dorang?", tanya hantu B penuh minat.

July 12, 2013

NEGARA vs NEGERI

Konichiwa!!

Selalu terserempak dengan kes ini. Masih ramai di luar sana yang masih tak faham perbezaan negara dan negeri. You could be on of them! Oh well, that's why I'm here. Ada formula yang simple aku cipta sendiri. HAHA. Jangan gelak, teacher V nak ngajar! :P

Negara vs Negeri
Negara = Country. Contohnya negara Malaysia, negara Palestin, negara China
Negeri = State. Contohnya negeri Sarawak, negeri Perak, negeri Selangor.

Cara mudah untuk ingat perbezaan dua perkataan ini ialah huruf yang terakhir. 

Ingat kereta AVANZA dan ISWARA. Avanza mewakili huruf A dan Iswara mewakili huruf I. Kalau tengok dua kereta ni, of course Avanza lebih besar kan? Kalau tengok negara dan negeri pula, of course negara lebih besar kan?

Pendek kata, Avanza untuk negarA sebab lebih besar dari Iswara yang mewakili negerI. 

Avanza = negarA, Iswara = negerI

Ayat contoh:
Negara: Rakyat Malaysia haruslah bersatu padu demi keamanan negara.
Negeri: Negeri Sarawak yang dikenali sebagai Bumi Kenyalang terletak di barat laut Pulau Borneo.
ps: Tak pernah jadi cikgu so tak tau sangat macam mana nak explain but I hope it helps! Kalau masih blurr boleh comment di bawah or email to valearic@gmail.com. Teacher V boleh tolong dalam perbahasan dan lain lain lain lain yang tak perlu di-mention xD

Giveaway Ramadhan by JiwarOsak


Giveaway Ramadhan by JiwarOsak

JOM Sertai Giveaway Ramadhan yang dianjurkan oleh Jiwarosak.Com dan disponser oleh
AbgferOz | Emma Eshya | Cik Amabee | Puteri Insyirah | Atie Eryati | JR EvolusiKu | Miszz Nadea | Nor Syazwani | Amirul Syahnaz | Ieta Mat Sa’ad | Nadz Fisol | Nurmujahidah Ismail | Kak Noor Noorlia | Delima Zamrud | Nurul Syarafina | Edo Hayra | Schu Hada | Anastasia Ann | Khairul Zamri | MahaMahu | MahaGosip | Diari sedetik lebih Farisha | Ainul Asyirah Asyiqeen | Sempoi Jerk | Masni Abdul Kadir | Ahmad Siddiq Adnan

hanya 3 STEP dan anda mungkin memenangi hadiah yang menarik..
Terdapat pelbagai jenis hadiah dan cash yang boleh dimenangi.. untuk maklumat lanjut layari blog penganjur di AbgferOz

GA Ramadhan Raya by Emas Putih


Hadiah
Top Referral - RM50
84 Hadiah untuk dimenangi

Tarikh Mula 10 Julai 2013- 24 Julai 2013 (11:59pm)


Segmen Kad Raya By Emas Putih & Puan Qaleshya


Sila click banner!

July 11, 2013

Logos Hope | Kuching Fest | Bazaar Ramadhan

Annyeonghaseyo!!

Good news to all Kuching people! Logos Hppe is back in town and so does Kuching Fest! Yeehaa! Triple excitements, including the Bazaar Ramadhan all over Kuching! ;)

First thing first, the most exciting one is of course Logos Hope! It's here, in Pending Port, Kuching. So what time is it? Time to boronnggg all the books in Logos! Muahaha.. What is Logos Hope anyway? Logos Hope is a big big ship travelling all over the world, with tons of books in it. It's actually a non profit, charitable and operated by the German Christian Charitable Organization GBA Ships. Yeah, it says Christian but it's open for all tho. As I said they have tons of books inside, not only Christian books but general ones as well. The events however, are mainly for Christians only - favourite part of all! ;) Logos Hope will be here from July 11th to August 9th.

First was 2 years ago, now it's 2nd! :D
And this is how it looks like! :D Ini gambar dapat dari Google.

Jadual Waktu SPM, PMR, UPSR 2013

SPM - KLIK SINI

PMR -
Calon biasa: KLIK SINI
Calon berkeperluan khas: KLIK SINI

UPSR - 
Calon biasa: KLIK SINI
Calon berkeperluan khas: KLIK SINI
GOOD LUCK TO ALL CANDIDATES! :)

Sumber jadual: http://www.moe.gov.my/

July 10, 2013

Saya Menang Pooh! :D

Aloha!

Look what I got from OKI STORE :D 


Baru je sampai semalam. Homei je :D Benda ni aku dapat sebab menang segment INI. Or should I say giveaway sebab dia main cari je pemenang pooh ni. Hee. Anyways, thanks Kak Muna sebab pilih aku jadi pemenang and also thanks to OS for the cute pooh. Bertambah dah koleksi anak patung ni :D 

p.s: Untuk parody "Couple Seminggu" sila click SINI. Hahaha. Enjoy watching! Buh bye :)

Wordless Wednesday #13: Nostalgia


2013 Giveaway from Farra Izzaty


Click banner to join!

July 09, 2013

Beware of what you're posting!

Annyeong.

As we all know, penganut Muslim mula berpuasa esok kann? Sempena hari pertama berpuasa, seluruh negara dapat cuti peristiwa. Oh well, masa cuti memang orang active kat blog kan? People like me, memang mencurah-curah idea untuk entry. 

Actually aku dah ada 2 entry untuk dipublish esok, tapi dibatalkan. Mula-mula nak post hari ni tapi tadi dah post 2 entry so batalkan saja niat. Hihi. Masalah dengan entry aku ialah, first it's about a drink. Hello, orang berpuasa takkan nak publish stuffs like that kan?? Second entry pulak tentang luahan perasaan aku yang kena layan cam sampah hari ni. Aku tak berani nak publish sebab nanti readers terikut-ikut dengan perasaan aku yang blehhhhh gitu. Dengan mereka sekali sakit hati, ngak bisa dong. Respect harus ada, yaw! Daaannn melalui situasi tadi lah aku dapat inspirasi untuk update this entry. Hahaha. 


So non-Muslim bloggers, hati-hatilah dengan apa yang korang nak post ehhh. Jangan makanan je tak update, tapi soal perasaan pun kena tapis jugak. No harm in updating stuffs related to emotions, tapi update la yang happy go lucky punyaa. Tentang kebahagiaan 7 hari bercinta pun no hal.. Opsss :P Kadang-kadang aku baca entry orang marah ni, banyak sumpah seranah, itulah yang bahayanya. 

Hangpa paham dok?? Haa, keluaq dah ayat ni. Haha. Anyway, selamat berpuasa kepada sahabat blogging yang beragama Islam! Semoga bulan yang mulia ini membawa sejuta keberkatan kepada kalian sekeluarga :) 

Adios amigos!

Phobia

Korang tau kan aku paling benci + takut haiwan bermula dari huruf U? Haiwan yang berbisa tu. Ishh. Aku tak nak mention dahh T__T

Aku sekarang ni memang kerap mimpi pasal benda tu. Banyak kali dah. Dalam sebulan boleh 4 5 kali mimpi benda tu. Kenapa ehh?? Lately aku mimpi pasal benda tu sampai aku tak boleh tido :[ Aku terpaksa on lampu pastu check seluruh ruang bilik, sampailah ke bawah katil. Creepy, aku takut :(

Baru tadi aku terbaca entry baby umur 1 tahun mati sebab benda tu. Tak lama lepas tu aku tertengok gambar orang jual benda tu. Homaigoat!! Rasa nak gugur jantung nih T__T

Korang ada petua tak nak pupuskan phobia ni?? Aku tak suka, aku benci :( Imagination aku kadang-kadang tinggi sangat. Rasa nak lempang diri sendiri tau tak. Huhu.

Susah hidup dengan phobia nih :( Kalau ada petua mohon share-share yee. Aku tak nak lagi takut gini. Sekarang pun bertenggek atas katil, tak mau turun :(

Update Berita: SMK Simanggang terbakar


Dua bangunan dua tingkat SMK Simanggang, Sri Aman di Sarawak telah hangus dijilat api pada petang semalam, kira-kira jam 4:30 petang. Antara yang musnah ialah blok pentadbiran dan blok tingkatan 4. Tiada kemalangan jiwa dilaporkan. Api tersebut pula dipercayai bermula dari sebuah kelas tingkatan 4.

Pegawai bomba mengalami kesukaran untuk memadam api tersebut kerana tekanan air yang rendah dan mereka terpaksa bergantung kepada tangki air yang telah dihantar untuk membantu pemadaman api tersebut. Api yang marak telah berjaya dipadam sepenuhnya pada jam 6:30 petang.

More pictures: