May 30, 2013

Malaysia Tourism: Nature Parks in Malaysia

List of nature parks all over Malaysia + the location and related websites

1. Kenong Rimba Park 
Location: Jerantut, Pahang Malaysia

2. Endau Rompin National Park
Location: Labis, Johor Malaysia

3. Tunku Abdul Rahman Marine Park
Location: Manukan Island, Kota Kinabalu Sabah
Picture credit: http://www.pleasetakemeto.com/

Siapa Cepat Kena Review!! :D

Hello everyone!! Sepanjang hari ni aku banyak cari information tentang national park/taman negara di Malaysia. Untuk apa? Adalah research aku sendiri. Hahaha. Banyak juga information dan national parks yang tak pernah aku dengar before ni. Seronok sebab aku pencinta alam :D Dan one day, aku nak jenguk semuaaa national park kat Malaysia, except Snake Island di Sabah. Gerunzz ai.

Okeh okeh, dah lari tajuk. Actually tadi aku google out Gunung Mulu National Park dan terjumpa satu benda. First tu aku macam, eh? Mata aku salah ke apa ni? Haha. Tapi ternyata mata aku masih okay lagi. Ahaks. Memandangkan aku free dan boring, aku jadikan ini satu contest. 

Tak perlu buat apa-apa, I dont need entries, cuma follow blog ini dan isi ruang comment di bawah dengan jawapan korang. Jawapan apa? Haa.. Jap. Tengok dulu gambar yerr.. Halakan mata ke bawah;


Soalan; Cari kesalahan dalam gambar di atas.

Senang je jawapan nihh.. Haha. Peserta tak terhad, tapi aku akan review lima orang terawal dengan jawapan yang tepat. Tak perlu buat entry, hanya perlu teliti gambar di atas dan komen. Contest ni akan tamat pada jam 5 petang 5 June 2013 *extend*. Good luckk! :D Untuk yang join, jangan risau kalau salah. Aku tetap ada habuan untuk korang ;)

Ingatan: Follow blog ini dan letakkan jawapan anda dalam ruangan komen di bawah. TENGKIU :D

* Comments akan di approve after 5/06/13!

Update: Tragedi Bot Karam di Belaga #3

Kapit: Mayat seorang lelaki berumur 44 tahun yang disenaraikan sebagai salah seorang penumpang bot ekspres Kawan Mas yang karam Selasa lepas telah ditemui pagi tadi. Ketua polis daerah Belaga, DSP Bakar Sebau, berkata mayat Tujok Lah dijumpai penduduk rumah panjang Uma Tebok, Long Buyun, tidak jauh dari lokasi kejadian.

Bakar mengatakan bahawa air dari empangan hidroelektrik Bakun akan dilepaskan untuk menaikkan paras air sungai. Hal ini perlu dilakukan bagi memudahkan kerja mengangkat bangkai bot tersebut untuk memeriksa sama ada terdapat mayat yang terperangkap di dalam bot tersebut. 

Beliau menasihatkan agar para pengguna sungai dan penduduk di pinggir sungai untuk berhati-hati kerana lepasan air dari empangan hidroelektrik Bakun akan menderaskan arus. 

Sementara itu, dua orang penumpang lelaki yang disenaraikan sebagai mangsa hilang dan sedang dicari sebenarnya selamat dan masih hidup. Connie Menai memberitahu pemberita di sini bapa saudaranya, Akong Empam dan sepupu Henry Linggi yang disenaraikan sebagai mangsa hilang kini sedang berehat di rumah panjang mereka, Rumah Panjai Berundang, Nanga Ensawi. 

Update: Tragedi Bot Karam di Belaga #2

Kapit: Operasi mencari dan menyelamat mangsa tragedi bot Kawan Mas yang karam di Belaga pada Selasa lepas diteruskan pada jam 7 pagi semalam dan dihentikan pada jam 5:20 petang tanpa sebarang penemuan. Buat masa ini, jumlah yang terselemat disahkan sebanyak 186 orang dan 10 lagi masih hilang dan dijangkakan mati. [ Semalam kata bawak 184 penumpang, ni kata 186 dah dijumpa. Mana satu yang betul?? Boleh sesiapa tolong terangkan? ]

Operasi mencari dan menyelamat itu terpaksa dihentikan atas sebab arus deras yang terlalu bahaya. Kumpulan penyelamat pula terdiri daripada 27 anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat dan 14 penyelam scuba dari Sibu, Bintulu dan Miri. 



Sebuah kapal tunda dari Belaga digunakan untuk menarik dan menterbalikkan bot tersebut namun gagal dan dihentikan pada jam 1:30 petang. 



Operasi akan diteruskan pada hari ini dengan menggunakan kapal tunda ditambah dengan kren untuk menterbalikkan bot yang karam tersebut. 

May 29, 2013

Mari ketawa! Kahkahkah!

Hello eveli-badeyh!! Dah pukul 3 petang ni. Penat ke? Stress ke?? Ah, yang cuti macam aku sekarang ni mestilah tak se-te-rezz kan.. Yang dah kerja dari pukul 8 pagi tu haa. Meh sini lepaskan stress jap. Jom tengok gambar-gambar pelik ni. Gambar yang over-pelik sampai aku tergelak besar pukul 1 pagi. Hahaha. Only in Africa yaw!



BANG, PANAS DALAM NI. BILA NAK BERANGKAT?

Wordless Wednesday #9: Ugliest Wedding Dresses

Yeehu! Usually bila kita cakap pasal wedding dress ni selalu terbayang-bayang yang umphh kan? Yang cantik, mabeles, gojes, dan yang sewaktu dengannya. But hey, ada jugak wedding dress yang ugleeh! Hahah. Mak oih. Jom tengok and judge yourself. Betul ke ugliest nieehh?? Hmm.

ANIME STYLE

BALLOON WEDDING DRESS

CONDOM WEDDING DRESS

Nak tutup lemak kot?

Update Tragedi Bot Karam di Belaga, Sarawak

Sarawak: 14 penumpang masih hilang dan dikhuatiri lemas manakala 170 lagi telah diselamatkan setelah bot ekpress, Kawan Mas, yang terlebih muatan lebih 2 kali ganda kapasitinya terlanggar batu dan karam di hulu Sungai Rajang semalam.

Jumlah penumpang bot malang tersebut adalah 184 orang berdasarkan jumlah mangsa yang telah diselamatkan dan jumlah mangsa yang masih hilang manakala kapasiti asalnya ialah 75 orang. Ramai mangsa sempat diselamatkan atas tindakan cepat ADUN Belaga, Liwan Lagang, yang menyaksikan tragedi itu dari helikopter yang dinaiki beliau ketika dalam perjalanan ke Kuching dari Belaga.

Beliau mengatakan beliau melihat kejadian tersebut dari atas kemudian membuat pendaratan kecemasan di pulau kecil yang berhampiran. Beliau kemudian memanggil warga rumah panjang dari 2 buah rumah panjang untuk operasi mencari dan menyelamat dan berjaya menyelamatkan sekitar 100 orang. Tambah beliau 137 mangsa telah dihantar pulang manakala 33 lagi ditempatkan di Umah Tevok. [Ke rumah? Aku ikut je. Haha]

Antara mangsa yang berjaya diselamatkan

May 28, 2013

Surprise and Awesome Giveaway by SN

                                                                             
MEGA GIVEAWAY 
" SUPRISE & AWESOME GIVEAWAY BY SN " 


CLICK BANNER !


PRIZES :
 Peplum Lace Kurung, Jubah Dress, CTAC bag, Tudung/shawl ,Baucer discount, top up
cash, button bagde, Sabun GLuta 3 layer, jam moustache, anak tudung bawal berwarna
keychain felt craft, brooch felt,  shiseido black mask, broochquilling bookmark, Dress Labuh,
 Blouse, keychain Domokun, etude house styling eyeliner & tomatox, Gift dari Utara ,
1 unit mug PUTIH bercetak BERNILai RM27 (Sem)/RM32 (sbh/srwk), bookmark , coklat oreo



SAYA TAG : 


Email: valearic@gmail.com


Search keywords yang ....

Hii! Tadi terbaca entry Eraz Fadli tentang SEARCH KEYWORDS dia yang dikatakan pelik. Ehe. Tak lah pelik cuma dia hairan sebab Adik SM Khalis yang dicari. Yela, tak ada angin tak ada ribut tetiba orang cari adik SM Khalis. What story?? [ Ades, direct translate you ]. Dan lepas baca entry tu, aku pun terfikir nak tengok aku punya. Dan look what I've found! 

Nampak tak yang dalam kotak merah tu?? Aaaa, aku tak faham ada jugak orang cari benda macam ni. What?! Hahaha. Seriously aku gelak besarr bila baca keyword tu. Hahahahaa. Oh my. Tapi tapi tapi, tawa ku hilang serta merta lepas terbaca keyword yang kat bawah tu. Nampak tak yang aku blur kan tu? Nak tau apa benda tu?? Hah. Sila alihkan mata ke gambar di bawah;

Aku Yang Tersakiti

I'm currently in love with this song; Aku Yang Tersakiti by Judika. The lyrics and melody, they captured my heart. Aww. And therefore I'm posting it as my entry cos aku cinta, sayang love love lagu ini. Ahaks.

JUDIKA
Aku yang tersakiti:
Pernah kah kau merasa jarak antara kita
Kini semakin terasa setelah kau kenal dia
Aku tidak percaya teganya kau putuskan 
Indahnya cinta kita yang tak ingin ku akhiri
Kau pergi tinggalkan aku

(Chorus)
Tak pernahkah kau sadari akulah yang kau sakiti
Engkau pergi dengan janjimu yang telah kau ingkari
Oh Tuhan tolonglah aku hapuskan rasa cintaku
Aku pun ingin bahagia walau tak bersama dia

(Bridge)
Memang takkan mudah bagiku
Tuk lupakan segalanya
Aku pergi untuk dia

Sambutan Gawai Bertukar Tragedi

Suasana heboh dan perasaan riang pulang ke kampung halaman untuk sambutan Pesta Menuai yang bakal tiba dalam masa beberapa hari bertukar sayu bagi orang di Belaga, Sarawak. Hal ini berikutan tragedi bot ekspress karam di sini. Tragedi ini merupakan nahas yang terburuk di Sarawak buat masa ini. Kejadian ini tercetus apabila bot yang lebih muatan itu terlanggar batu dan arus deras. Menurut berita, bot itu membawa lebih kurang 100 penumpang walaupun kapasitinya hanya setakat 67 orang. [ Berat sangat daa ]

GAMBAR SEBELUM BOT BERLEPAS DAN SELEPAS KARAM

Menurut laporan dari Borneo Post Online, lebih kurang 70 penumpang bot malang tersebut masih dicari sehingga kini. Menurutnya juga, sekumpulan polis serta paramedik kini dalam perjalanan dari Kuching ke Belaga dan dijangkakan tiba di kawasan tersebut pada jam 7 petang nanti [Kuching to Kapit = lebih kurang 8 jam]. Pejabat Daerah Belaga mengesahkan bot tersebut berlepas pada jam 8 pagi dan karam sejam kemudian. 

Menurutnya juga, Timbalan Menteri Kebudayaan dan Warisan Sarawak, Liwan Lagang, yang juga ADUN Belaga ketika itu dalam perjalanan dari Belaga ke Kuching dengan menaiki helikopter dan menyaksikan kejadian tersebut. Helikopter yang dinaiki beliau kemudian berdarat di sana dan memanggil warga dari dua buah rumah panjang untuk mencari dan menyelamat. Sekitar 30 orang berjaya diselamatkan. 

Antara mangsa kejadian yang berjaya menyelamatkan diri melawan arus deras
# Praying for the missing people. Semoga selamat. Uhu. Gawai dah dekat yaw.. :S

May 27, 2013

Segment: Saya Sayang Malaysia

Yellow! Salam sejahtera diucapkan kepada semua. Sempena cuti sekolah ni, aku nak anjurkan satu segment yang simple tapi boleh dikatakan menarik. Boleh la menariknya, ke aku sorang je yang rasa segment ni menarik?? Tahaha.. Segment ini sangat simple dan mudah. Tengok title pun dah tau kot =) Bagaimana caranya? Ikut langkah di bawah.



SYARAT PENYERTAAN:
  1. Follow blog ini dan add to circles kat google + > CLICK HERE <
  2. Follow blog sponsors: Aina Azreen || Renn Yen || Beby Emilia || Iyraa Syahirah
  3. Add sponsors to circles kat google + [ CLICK HERE ]
  4. Add blog sponsor ke dalam bloglist anda [ INI BLOG BUI ]
  5. Sila klik like buttons di bawah ini dengan sukacita :P


CARA PENGOLAHAN ENTRY:
  1. Sila copy dan lekatkan banner di atas ke dalam entry anda
  2. Buat entry bertajuk "Segment: Saya Sayang Malaysia"
  3. Mulakan ayat anda dengan "Saya sayang Malaysia kerana .. "
  4. Sambung ayat tersebut dengan menyatakan satu sebab anda sayang Malaysia dan huraikan
  5. Panjang sambungan ayat anda hendaklah kurang dari 50 patah perkataan
  6. Setelah siap, publish entry dan letakkan link di dalam comment box

May 26, 2013

Photo Shoot | Aku Tembam | Hadiah Dah Ready!

3 in 1. Yes, 3 topic dalam 1 entry. Tak tau nak mula macam mana. But well.. Last Friday hari cuti kan?? Ah. Hari tu aku ada photo shoot untuk magazine. Magazine apa? Ish. Takyah gitau pun :P Masa untuk photo shoot is 9:30 pagi, bertempat di Old Court House, Kuching. Yang ni outdoor photo shoot.



Before ni I went for the indoor photo shoot and untuk indoor aku pakai warna gelap. Cun la kot, outdoor terang benderang. Indoor pulak gelap gelita. Ahaks. Waktu indoor photo shoot ialah 11:30 pagi, bertempat di Snapture Graphic Studio.

May 25, 2013

10 Blogger Comel Di Malaysia

10 Blogger Comel Di Malaysia by Cik Lyeen Cupcakes
10 Blogger Comel Di Malaysia
  1. Ainul Hayat
  2. Aisyah Humaira
  3. Farah Waheda Wahid
  4. Bui Junaidi
  5. Murni Afiqah
  6. Nabila Biela
  7. Yuyu Zulaikha
  8. Cikgu Fiq [ Homei homei dia buat Qwiyomi okeh!! Hahahaa ]
  9. Alyssa Jaren
  10. Syah Izzat
Done!! Ni semua yang Vee rasa cute. Yang Vee list out ni cute dari pelbagai aspek. Ada yang cute di wajah, cute di personality, cute di apa-apa je lah. Yang penting COMEL. Hahaha.. Jom meriahkan segment ni :D 

Something That I Miss

Hello everyone. Today's quite an emotional day for me. This morning, I decided to change my phone ringtone cos I'm tired of the old tone. Mula-mula, pergi online cari ringtone yang sesuai and TERSEREMPAK dengan lagu "Dance Again" by J-Lo and Pittbul.

Banyak orang tak suka lagu ni sebab lyrics yang agak lucah. Yes, I admit that aku pun tak suka sangat lyrics tu. But there's one thing I like bout this song. The music and the beat. Beat yang buatkan diri ku goyang-goyang. Hehehe. And lepas dengar lagu ni tadi, I realized one thing. Ada satu benda yang aku rindu sangat sangat sangat! 

I miss dancing. Yes. I miss swaying to the sound of music, I miss choreographing the dance, I miss staying up late just to prepare myself, I miss putting on those dancing shoes, I miss the dance practice, I miss dancing sampai semput, I miss the dance class. I just miss everything bout DANCING.

TO WATCH ME DANCE IS TO HEAR WHAT MY HEART SPEAKS


Bila agaknya aku dapat dance lagi eh?? Rindu, sangat sangat rindu. Gambar kat atas ni gambar masa aku choreograph tarian untuk Christmas. Tarian tu menjadi atas usaha sendiri. Hei. Tak dapat ceritakan betapa bahagianya aku masa dapat choreograph satu dance. Complete dance okay.

Bila ku dapat menari lagi? Hanya Tuhan yang tahu :') Till then, buh-bye ~

May 24, 2013

SEMPUT

Yer, aku online sekarang. Tau.. Dah lambat, dah pukul 2 pagi pun. Tapi aku semput T__T Semput sampai pening. Puas pusing kiri kanan duduk meniarap baring. Tsk. Guling-guling kat lantai pun angin tak masuk-masuk. Pe kehe tetiba semput nih -.-


Mata ngantuk tapi tak dapat bernafas, macam mana nak tidur?? Uhuhuh. Bila nak terlelap, mula semput pastu okay. Nak terlelap lagi, semput balik. And it goes on and on and on. Esok ada photo shoot, kena pergi awal. Pastu tengok wayang.  Zzz. How in the world am I going to face the camera with this restless face?? Huwuuu.

Vicks. My only hope. Usap usap kat dada, panasss tapi nyaman. Kurang sakit dada. Dui. Rasa kena tumbuk je bila inhale angin. Haiz. Benci penyakit ni T__T But well, bersyukur masih dapat bernafas walaupun sesak. Eheh. Selamat pagi semuanya. Mulakan hari anda dengan senyuman. 

Foot note: Saya ucap selamat pagi sebab saya tau korang semua baca ni waktu pagi, masa bangun pagi. Kan kan kan?? Haha.. Selamat bercuti dan selamat hari Wesak kepada yang celebrate!! Titun ~

May 23, 2013

No More g+ Comment Box

Yellow all! Hari ni tetiba rasa tak nak guna google + comment box lagi.. Sebabnya, aku rasa nak tapis dulu semua comment yang masuk dalam ni. Hehehe. Testing testing, dah seminggu lebih kot aku guna comment box ni..


Google + ni memang banyak kelebihan.. Salah satunya, kalau orang tu comment kat entry tu, that person automatically share our entry kat g+ account dia sendiri. Dan orang yang add dia boleh nampak comment tu and baca entry sekali. Yes, another way of blog walking nowadays.

Tapi.. Aku bukan tak suka, cuma nak kasi private sikit. Entah. Private ke tu? Ahaha. Kebetulan, aku nak anjurkan satu segment mula Isnin depan. Nak senangkan pengiraan participants, lebih elok kalau guna approval dulu. Right? Tehehe.. Alang-alang dah sebut, baik announce sekali. Next Monday, satu segment yang agak interesting akan berlangsung. Semoga dapat sambutan. Target pun tak banyak. Yela, newbie ni :P Tahaha.. Selamat malam semua, terima kasih sudi membaca =)

Anyway; aku guna blogger comment box masa segment berlangsung je. Tehehe.

May 22, 2013

Wordless Wednesday #8: A & V


NIPS bukan untuk dimakan, NIPS adalah untuk menghias kertas :P Hahaha.. Susah buat benda ni kay, sebab NIPS senang roll around. Tapi menjadi jugak walau tak perfect. Ngehee!

May 19, 2013

Lil Story Bout The Blog

Yellow everyone! :D Tadi aku belek-belek album lama kat laptop and terjumpa gambar blog aku yang di print screen pada satu ketika. Beginilah rupa blog aku on the very first day aku buat blog. Bukan first day sebenarnya, first few hours kalau tak silap; tapi memang bukan first day. Tahaha.. 

CLICK TO ENLARGE
Yeah.. Begitulah rupa blog aku mula-mula start blogging dulu. "Life as Vanessa". Title main hentam. Haha.. Masa ni masih tak tau apa-apa. Letak ikut sedap hati. URL blog pun sama kes. Masa ni aku guna "vdancingqueen.blogspot.com", semua gara-gara aku selalu menari masa tu. Masa tu aku banyak presentation, sampai choreograph 4 tarian! Heh. Part kat sebelah kiri tu actually gambar keseluruhan blog. Widgets pun tak da lagi :P [ Entry pertama: Fresh New Start ]

Pastu.. Vee slowly merangkak ke alam template lain. Aku tengok blog orang semua superb punya template so aku cuba guna custom template yang hanya copy and paste codes tu. Dan.. Inilah hasilnya.

CLICK TO ENLARGE

May 18, 2013

Maximum Followed Blogs?

Click to enlarge image
Ada pulak benda macam ni eh?? Tak pernah tau pun ada maximum number. Wah. Gi mana sih?? Takkan nak unfollow blog lain?? Kalau tak unfollow, tak boleh follow blog sponsor segment. Kalau unfollow pulak rasa bersalah and nak tak boleh decide nak follow blog mana! 

Ni ada kaitan dengan mana-mana settings kat blog tak? Waaa. Apa macam ini?? Tolong aku puh-leaseee! 

Segmen: Blogger Pilihan Saya By ALS


Blogger Pilihan: Farah Waheda Wahid

Tamat: 25 May 2013

Ben Ashaari: Relevankah lagi blog sebagai platform perniagaan online?

CLICK BANNER TO JOIN
Yellow everyone.  Setelah sekian lama tak join segment, today aku join satu segment yang super menarik! Baru semalam discuss benda ni dengan mummy. Relevankah lagi blog sebagai platform perniagaan online?

Jawapan aku yes! Aku ada belajar benda ni masa study Principles of Accounting. Haha. Perniagaan online aka e-Business memang relevan because kita sekarang dah maju dan para pengguna kini suka perkhidmatan yang hanya berada di tunjuk jari. All they have to do is search, click, call, bank in duit and there you go, barang dah sampai. Lebih-lebih lagi yang mengamalkan e-Banking, memang semuanya di tunjuk jari. 

Next, e-Business pula lebih BESAR berbanding business di premis. Menurut kajian, perniagaan di premis hanya akan dikenali di satu tempat sahaja, iaitu di kawasan premis itu. Namun e-business pula lebih expose kepada dunia luar dan dapat dikenali di serata dunia. Hal ini adalah kerana carian di internet yang mungkin membawakan seseorang itu ke blog kita. Lagipun, internet tidak terhad kepada mana-mana negara kan? Hal ini juga dibuktikan apabila kebanyakan perniagaan berpremis kini mempunyai website sendiri. Dan.. They have one part called "Online Order", etc in one section. Kan kan kan?

So my answer is yes, blog masih relevan dijadikan platform perniagaan. Alam maya tak terhad kepada satu sahaja kan, and blog is obviously one of it. Heh. Tak tau bloggers lain jawab macam aku ke tak, kalau ya pun hanya kebetulan. Aku tak nak baca mereka punya, nak keluarkan idea dari otak sendiri. Haha.. K bye. Thanks Ben Ashaari for this super interesting segment! Have a good day!

May 17, 2013

I'm ANNOYED!

OH YES. I'm completely annoyed at the moment! Too many annoying incidents in one particular day. Society nowadays. Annoying people everywhere; class, on the road, coffee shops, etc. Kids nowadays, don't they know how to respect others? Like seriously. Where the heck are your manners? 

Imagine yourself standing in one corner next to guy. Then come a girl and just shout "HEY" from the other side of the world. Okay, that doesn't bother me much. The annoying part is when they just walk to each other and stop right in front of you THEN start talking with that loud high pitch voice. Hello? Can't you see me there? Even if you want to talk in front of me, at least lower down your voice. Unless one of you is DEAF, it's acceptable. Tolonglah be considerate sikit! -.-

The second annoying society is kawan tak kenal kawan. When you see someone you know, of course you'd greet them right? It's annoying when you see someone you know, you wanted to say hi but then they look away from you. Macamlah aku tak nampak korang nampak aku tadi.. Haiz. Tak nak cakap pun at least senyum lah, right? Annoying sungguh, baik tak payah berkawan. Nanti kalau dia sendiri tak ada gang baru nak ngaku aku ni kawan. Puii ahh!

May 16, 2013

Gawai? Oh my kampung.

Genap seminggu lagi dah public holiday for Gawai. Semua orang excited, kecuali aku. Penat baca status orang cakap tak sabar nak balik kampung, nak Gawai. Ada yang akan fly dari Sabah and Semenanjung on 31st. Semua excited, tapi aku tak dapat rasa pun ke-excited-an nya.

Entah kenapa, tak ada feel nak celebrate. I don't miss the tuak, or tapai. Not even the grand celebration like ranyai, karaoke, etc. Kalau kat rumah panjang, malam 31 Mei dah mula bising satu rumah panjang. Seronok.. But now, sudah hilang ditelan .. Tak tau apa yang menelannya. Hahaa.

Gambar ni takda kaitan, saja letak sebab comel. Haha..
And you know what I actually miss? I miss my late grandma, cousins, in-laws, nieces & nephews, uncles & aunts. Rinduu sangat nak jenguk dorang.. Kalau balik Kanowit memang selalu dengar "Ohh.. Ni yang kecil dulu ye? Ci tau tak, last kami tengok Ci masa Ci kecik lagi, masa baby. Sekarang dah besar gedebangg!". Ahaha.. Yes, nama samaran kat rumah memang Ci :P And paling "best" ialah "Tahun makin tahun makin besar pulak budak ni".. Duh, takkan makin kecik kan?? Hahaha.

Yep, aku sangat merindui mereka. Rindu nak bekejar-kejaran dengan anak buah, I miss the quiet and cold surroundings, I miss the clean rivers, aku rindu nak lepak dengan semua kat ruai aka veranda rumah panjang. Rindu nyaa!!! Kampungggg......!!

Tapi sekarang, kirim salam je la.. No more wooden longhouses, semuanya concrete. No more clean rivers, orang dah tebang pokok, ratakan hutan.. Jadinya sungai tercemar. Cold surroundings? Not anymore without the trees.. Haih. Sayang seribu kali sayang.

Apakan daya? Zaman dah berubah, dunia dah maju. Sayangnya tak dapat kekalkan khazanah negara yang tak ternilai tu sebab nak modenkan negara. Kan? Lumrah hidup. Heh. Entah bila lagi dapat merasa semua tu. Aku rindu kampung, rindu segalanya di kampung. Aku tak nak Gawai sebab aku tak suka orang mabuk-mabuk, and just not me I guess?? Ke mood tu sampai lagi?? Hahaha. Haiz. Merapu tengah malam. Heh. Thanks for reading. Buh-byee!

May 15, 2013

Wordless Wednesday #7: Sama Lahh!!

Hi all! Yesterday jenguk blog +Mas Zull and baca entry beliau tentang Awisy Accident. Ternampak gambar Awisy and kat sebelah tuuu, ada Garfield. Garfield dia sebijik macam aku punya! Ahahaa.. Aku ada gambar Awisy cos aku rompak dari entry Kak Mas. Kak Mas jangan marah yer.. Nanti tak homeii :P

Gambar Awisy
Nampak tak Garfield yang difokuskan tu?? Now look at mine:

May 13, 2013

Angle VS Angel [ Haha ]

Hello everyone :D Ingat tak dulu aku pernah share tentang perkataan 22nd Or 22th? Ramai yang selalu confuse nak letak nd or th. Aku ada explain dalam entry tu. Kalau nak tau boleh la baca entry itu yaa.. 

Kali ni pulak aku nak share pasal satu perkataan yang berlainan maksud, lain ejaan, lain sebutan dan sering disalahgunakan oleh rakyat jelata [aiseyman. hahaa]. Seringkali kita terbaca perkataan ANGEL ditulis sebagai ANGLE. Yes, perbezaan yang tidak ketara itulah membuatkan orang confuse, hanya 2 alphabet bertukar tempat.

Bagi memudahkan kalian, aku translate terus ya. ANGEL yang disebut eyn juhl bererti MALAIKAT atau PARI PARI; bak kata saudara kita di negara sebelah. Kita selalu dengar orang cakap "You're sweet like an angel" kan? Tapi bila disebut melalui text messages, jadinya "You're sweet like an angle". Kenapa "angle" salah?

Hal ini adalah kerana [aish, macam tulis essei BM pulak], ANGLE yang kita sebut ang guhl membawa maksud SUDUT. Yes, sudut tepi tu ha.. Yang kita belajar dalam Mathematics and Add Maths yang susah nak mampuih. And yes, that explains why bila kita taip "You're sweet like an angle" itu salah. Kalau hantar kat perempuan yang jenjitip memang masaaakkklah kena bomb. Yela, angle ni sudut, sudut ni berkaitan dengan saiz. Nanti dia salah faham pulak ingat kena sindir sebab badan tak ngam ke etc. Hahaha.

5 RAHSIA DI BILIK HOTEL YANG WAJIB KITA TAHU!!

* BUKAN SEMUA HOTEL MACAM NI OKAY.. SESETENGAH JE. KOT. HOPEFULLY! HAHA.
-----------------

"Laporan" ini aku dapat daripada laman sosial Facebook, dari page TUMPANG LALU dan dikreditkan ke http://penpatah.blogspot.com/. Post ini berkaitan dengan 5 perkara yang wajib kita tahu. Setiap orang mempunyai pengalaman yang tersendiri ketika menginap di hotel. Post ini pula tidak bermaksud semua hotel sedemikian rupa, namun hanya segelintir. Yes, aku pun harap segelintir sahaja!! Oleh kerana setiap staff pengemas hotel diberi masa hanya 30 minit sahaja untuk mengemas sesebuah bilik, kebanyakan peralatan di sana tidaklah sebersih yang anda sangka. Ini hanya makluman, bukan nak menakutkan. Cuma.. Hati-hatilah ya..

Picture dirompak dari Google
Rahsia #1: Jangan Guna Gelas Di Bilik
Gelas di bilik anda mungkin berkilat, tetapi sebenarnya menjijikkan. Kebanyakan staff mengemas bilik tidak mencuci gelas itu sebaliknya hanya mengelap. Dalam satu pendedahan di Fox News 2007, kamera tersembunyi yang dipasang di hotel mewah bandar itu menunjukan yang gelas di bilik selalunya tidak dibasuh. Kadang-kala gelas tersebut hanya disembur dengan pengilap tingkap dan dilap dengan kain kotor. Ada pula yang membersihkannya menggunakan sarung tangan yang digunakan untuk mencuci mangkuk tandas sebelum itu. Pilihan terbaik ialah bawa cawan plastik dari rumah ataupun cuci gelas tersebut menggunakan air panas sebelum digunakan.

Society and Their EYES

Hello there people. Today I'm going to share my personal opinion on how the world look at us. Or to be exact, how the society judges us. Sometimes we can't help but break down or cry like babies when we are judged badly. Yes, it happens to all. Kadang kala juga, orang judge kita and worst, whatever they said is totally wrong. Society society..


What I'm trying to say is society's eyes are mean eyes. Mata kejam. They judge you by what happened to anyone they know. Orang kata kalau tindik sana-sini tu budak liar.. Mana kau tau? It could be the trend or just some fashion. Same goes to tattoos. Some people judge those with tattoos teruk-teruk macam orang yang bertatu ni jahat. Yeah, I understand religions disallow the people to make tattoos but kita hanya manusia biasa, tak lari dari buat silap.. Instead of mocking them, kenapa tak doakan mereka bertaubat? After all, anda pasti mereka jahat??

May 11, 2013

11 Things About ME

This is a challenge! Shh. Let's continue the challenge okay! :P

Before that, here are few rules to be followed:
  1. Post these rules
  2. Write 11 things about yourself
  3. Answer the 11 questions the tagger have set for you
  4. Create new 11 questions for those you want to tag
  5. Choose 11 bloggers to be tagged and link them to the post
  6. You are not allowed to tag back
And here we goo!!

11 Things About Vee

  1. I have Ophidiophobia [ Fobia to snakes. I cant even look at the pictures! ]
  2. I am a dancer and I love dancing that's why I'm a dancer. Hahaha.
  3. I am loud and cheerful person + friendly and happy go lucky! 
  4. I don't laugh like wanita Melayu terakhir cos it's LLOOOUUDDDDD. Beware of me. Ahaha.
  5. I have a favourite pillow but not bantal busuk cos I dislike bantal busuk!
  6. I'm quite a sarcastic person. You'll get annoyed. Haha.
  7. I dislike being serious; I'm always playful but I'm serious when I'm serious. Hm! :P
  8. I don't use make ups cos I'm kinda allergic to them. Ada-ada je side effect! Zzz.
  9. I love stilettos but I don't know how to walk in them. Hahaha.
  10. I color my notes with color pencil cos I love colorful stuffs
  11. I'm quite a perfectionist. Yeahh. Semua benda harusssss perfect

May 10, 2013

Tutorial: Google + Comment Box

* Available for blogger templates only. Untuk custom template, ada specific coding so I'm sorry, I can't help those with custom templates.
-----------------------------------------
Hello everyone! This is my VERY FIRST tutorial and I am doing this as requested by Mr El Hardy, my gang  from Borneo Island. Hiks. 


Dia tak minta tutorial tapi alang-alang dia dah tanya kan.. Hehehe. Well, senang je sebenarnya. And if you ever wonder how would the comment box look like, it will be like this:

Or you can scroll down actually. Hahahaha..

So first thing first, you must switch your blogger profile to Google +. How to switch from blogger profile to Google +? Go to dashboard and click the gear icon, then select "Connect To Google". If you  have switched, you will see "Revert to Blogger Profile".

After you switch to google +, go to dashboard again and select "Google +", between "pages" and "stats". After you click that one, you will see "Your Google+ settings" and tick "Use Google+ comments on this blog". 

Apabila K-POP diutamakan

Terjumpa gambar ni tersebar luas.. Tapi aku cover nama and muka. HEHEH. Siapa kah orangnya? Cari sendiri. Kalau tau diam-diam je la kay.. :P




Paling tak boleh blahhh; "Kami lebih ganas dari pengganas". Hahahahahaha. Adoyai!! Kalau rasa lebih ganas pasai pa tak pi Lahad Datu hari tu?? Hahaha. Puh-lease la! Lebih pentingkan K-Pop dari segalanya. What the hell? -.-

Like one of the commentator said "Mereka lebih ganas dari pengganas, mari kita hapuskan mereka ini sekali gus dengan pengganas!!". Hahahahahaha.. Kan dah kena!! Haih. Aku tak kata orang yang minat K-Pop tu jahat or tak baik, cuma yang ni melampau sangat kot! Meletakkan kepentingan diri melebihi kepentingan negara. Siapa yang berkhidmat membantu rakyat? Pemimpin jugak kan, bukan penyanyi k-pop. Alahai..

Tentang sentence "kemaruk sangat nak jadi PM", hmmm.. Aku tak perlu huraikan di sini sebab aku tak nak cakap banyak. Respect orang lain yang support parti lain so I'll just keep quiet. Cuma perempuan ni tak matang lagi lah kot sampai cakap macam tu. Bila dia dah besar next time, dia baca balik apa dia post.. Confirm malu tahap antarabangsa! Harharhar. Bye!

May 08, 2013

08/05/13 - Kena rompakkzz.

Huwaaaaaaa!! Hari ni is a bad bad day! Eh jap, hari ni tak lah bad sangat. Hari bermula dengan tears of joy bila return balik [alala bahagiaa :D], dan disambung dengan sejarah hitam dalam hidup aku. Zz. Aku tak pernah kena rompak sebelum ni tapi hari, aku kena dah. Shiraka.

Aku okaay je tapi hati ni yang tak okay cos they took all my money T__T Purse elok je duduk dalam beg tapi bila buka, makcik engko. KOSONG. Terkejutzz. Dan rupa-rupanya bukan aku seorang yang kena! Hah. Dasar maling!!


Aku tak faham kenapa orang perlu mencuri. Depress okay, depress bila benda macam ni terjadi. SEMUA duit aku dia sapu. Kalau setakat RM10, RM20 aku masih boleh terima tapi ni RM 50 + daa!! Aku rasa bersalah dengan parents sebab tu duit turun daripada mereka :( Jahanam betul kau maling. GAH!

Dear maling, you walked to my seat with your legs, dug my bag and took away my money with your hands. You're gonna break these two body parts. Trust me. Karma is just right behind you. Duit tu, kalau kau guna untuk beli apa-apa barang yang penting sekali pun, takkan jadi berkat. Kau beli buku untuk study sekalipun, study kau tak berkat. Whatever you do with the money, akan bawa musibah kepada kau sendiri. Sebab? Sebab tu duit curi, dasar malingg!! Duit hasil titik peluh orang, bukan kauu!! SHIRAKA KAU. Tunggulah pembalasan kau nanti! G mampsssss lahh!!

Wordless Wednesday #6: Woman and Period



Kami tak minta jadi macam ni, kami tak minta mood yang tunggang langgang semasa dan sebelum period. This is us, God made us this way. And this is why we're UNIQUE. Lelaki ada? Takdaaaaa kan?? Ahahaha. So guys, make sure you know when your gf/wife's period "moment" cos then only you will know what to do. Maybe get her food before period, manja-manjakan dia sebelum period supaya tak marah etc. Bukan nak minta extra attention ke apa, but guys pun perlu tahu untuk mengelakkan pertelingkahan yang entah apa-apa. Yela, takkan nak gaduh just because of perkara keciiiiiiiiiik kerana dia bad mood masa period. KAN KAN KAN? Ahaha. Bye!

May 07, 2013

Pertandingan Ratu Pondan Thailand 2013 [What the!!]

All this while kita selalu dengar Miss Universe, Miss World Harvest Festival etc tapi kali ni we have Miss Tiffany Universe. Contest ni bukanlah sesuatu yang asing bagi warga Thailand but it's something rare and awkward to me!!! Ahaha..

According to Wikipedia, Miss Tiffany Universe is a beauty contest for trans-gendered people that is held in mid May in Pattaya - the Kingsdom of Thailand. It has taken place annually since 2004. The Miss Tiffany Universe contest held once a year is receiving more attention [ I can see that!! ] especially since it is broadcast live on National Thai Television with an average of 15 million viewers. [ Nak tau lagi boleh cari kat Wikipedia k :P ]

Now we proceed to contestants yang SERIOUSLY LAWA okay!! Hahahaha. Damn...!! LOL.