September 08, 2015

manusia vs MANUSIA

Salam ceria and good morning =) 

Today memang awal sampai campus because I just want to be early. Class is at 10am, but now dah tercegat di menara gading ini. Terfikir sejenak, jauh lagi perjalanan... Duduk di luar, memerhati manusia lalu lalang. Ada yang dah terketar lutut because it's 8am but masih lagi dalam perjalanan menuju puncak, gemilang cahaya.. Kbai.

Dalam memerhati makhluk indah ciptaan Yang Maha Esa ni, tercetuslah sebuah inspirasi for this entry... Manusia ni kan, memang bersebab dilahirkan dan dijadikan berbeza dengan satu sama lain. Ada yang pendiam, ada yang kecoh... Ada yang size nya kecik molek, ada yang besar gedebak, ada yang ditengah... Ada pemalu, ada kurang pemalu #mcmsaya . 

Well, simply because kita semua ni born to complement each other. I complete you, you complete me. Takda yang lebih dari sesiapa, takda yang kurang dari sesiapa. Bayangkan dunia ni semuanya pemalu. Kan sunyi sepi... Bayangkan jugak kalau semua kecoh. :O Umpama badan, kalau semua dah jadi kepala, siapa yang nak jalankan badan ni? Kalau dah terapung tu makhluk lain dah =/

So basically, what I'm trying to say is be yourself, love yourself and the people around. Kita dijadikan ada kelebihan dan kelemahan pun bersebab. I would say sebab utamanya ialah untuk jadikan orang lain cermin kita. Kita lihat kelemahan orang lain, bagitau diri sendiri jangan jadi macam tu... Bila lihat kelebihan orang, try to be better tapi jangan lupa, you are great as well. Kelemahan orang jangan di condemn or bash sangat, because we are all imperfect. Tipulah kalau cakap orang tu takda kelebihan jugak. Hmm.. Gitulah kisahnya.

Appreciate yourself, love yourself. Jangan terlalu memandang tinggi kat orang sampai rasa rendah diri because remember, we are all equal. Jangan pulak terlalu nak jadi orang lain sampai kelebihan diri sendiri pun tak nampak... Please, just be yourself. 

Dalam dunia ni tak perlu bertanding siapa lebih hebat because we are all great (ulang lagi). We complement each other so why not and why can't we blossom together? Bangunlah sama-sama. Kalau nak sangat bertanding siapa hebat, bertandinglah dengan siapa anda sebelum ini. Be better than before, that's the thing =)
Let's be the flower. Di tanah yang sama kita disemai, dibaja, diberi apa yang diperlukan and simply grow together. Bertumbuh bersama, menyerlah bersama, tapi ingat; jadilah diri sendiri =)

August 28, 2015

#travellingberuang

Hi :D

I'm not sure if you have ever heard of this #travellingberuang but Im sure those yang selalu tengok TV memang taulah benda ni. Tak tau sekalipun, ada la familiar sikit kan... So bagi yang tak tau, meh saya citer...

#travellingberuang is actually an awareness campaign towards cancer and to raise funds for Malaysian kids diagnosed with cancer. Macam insan yang lain, pesakit cancer ni pun sebenarnya nak jugak merasa dunia luar, travel sana sini kan... So dalam campaign ni, there is one bear yang mewakili kanak-kanak tersebut untuk travel... Sweet kn? Bagi saya memang sweet x)

It breaks my heart to see anyone diagnosed with this deadliest disease because cancer is nothing fun and not easily cured. So many check ups, operations, therapy and all but at the end of the day, harapan nak sihat walafiat pun tipis. Im not pulling anyone down, but Im just saying. My momma fought cancer, and I've seen it.

I know how hard it is to lost few abilities, so here I am to send my love and support!! =)
Okay, hi. That's me and my very own bebear. Sebenarnya banyak cara nak support selain beli #travellingberuang which is by uploading photos of yourself with a bear and hashtag travellingberuang.

Well, maaflah yer ~ my bebear ni sebenarnya tak pernah jalan-jalan ke luar pun because seriously, how am I supposed to bring this fellow out? Beberapa cm je rendah dari saya. Hahahaa.. Tak kah naya nanti orang ingat giler ke bawa bear ni jalan... Hahaha. But seriously, one day I will take him out for you guys okay?

Tapi okay gaklah bebear ni because pernah experience uni life... Buat assignment tengah malam, jadi tempat melepas geram bila so many things happen and so on... Hehe. So adik-adik kesayangan sekalian kiranya merasa lah jugak uni life ni... Meow ~~ 

So come on guys, tak susah mana pun nak support campaign ni. You can purchase the bear itself or take yours out. But if beli bear tu, duit tu jadi donation terus =) I'm going to get one soon and memandangkan cuti semester pun dah dekat, so by His will, I'll take bebear out around Kuching, Sarawak, k. Ni ja mampu setakat ni... Belum dapat sampai Paris :P


My pesanan to all adik-adik kesayangan; please stay strong and fight the pain okay? By His will, semuanya dipermudahkan... Bila rasa nak give up tu, imagine terus tempat yang nak dituju okay biar semangat disuntik =) My heart and prayers goes to all of you. Sayang semua adik-adik sekalian <3